Szerző: Koi Tamás

2013. április 9. 15:53

Olcsóbb lesz és gyorsul a Thunderbolt

Idén igyekszik még egyszerűbbé tenné a Thunderbolt technológia implementálását az Intel a gyártók számára. Az eddig külön vezérlőchipet igénylő kontrollerek bekerülhetnek bizonyos Haswell lapkákba, ezzel jelentősen csökkenhet a gyártási költség - a technológia azonban továbbra sem lesz olcsó.

Idén továbbfejleszti, jövőre pedig új generációs taggal bővíti az Intel a Thunderbolt-vezérlők családját. A chipgyártó szándékai szerint az USB-nél lényegesen gyorsabb adatátvitelt biztosító csatolóinterfész a jövőben olcsóbb és gyorsabb is lesz egyben, egyben az eszközök fogyasztása is csökkenhet majd. A tervek szerint a továbbfejlesztett vezérlőáramkör egyes Haswell modellek integrált része lesz még az idén, jövőre pedig az új generációs Thunderbolt-vezérlő 20 Gbps-re növeli a csatolószabvány átviteli sebességét.

A Redwood Ridge kódnevű, DSL441 és DSL4510 kódjelű vezérlők technológiai szinten kevés újítást hoznak, a kontrollerek áramfogyasztása azonban jelentős mértékben csökkenni fog a jelenlegi, Cactus Ridge nevű megoldásokhoz képest. A nyilvánosságra hozott specifikációk szerint az új vezérlőáramkör fogyasztása különösen üresjárati üzemmódban csökken látványosan, ami alapvetően rímel az Intelnek azzal a törekvésével, hogy a Haswell-alapú rendszerek áramfogyasztása drasztikusan csökkenjen a korábbiakhoz viszonyítva.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A Thunderbolt kontroller első jelentős vérfrissítésére ugyanakkor még egy évet várni kell, a legfrissebb hírek szerint az Intel ekkor mutatja majd be a Falcon Ridge nevű vezérlőt, mely a technológia megjelenése óta először tornássza fel a Thunderbolt átviteli sebességét 10 Gbps-ről (ez egyébként így is kétszerese az USB 3.0 által kínált értéknek) 20 Gbps-re. A Falcon Ridge-ről további technológiai részleteket a megnövekedett átviteli tempón kívül egyelőre nem árult el a gyártó.

A csökkenő gyártási költségek és a gyorsuló interfész talán hozzájárulhat ahhoz a jövőben, hogy a Thunderbolt technológia a jelenleginél jóval szélesebb körben elterjedhessen. A nagyobb PC-gyártók közül jelenleg egyedül az Apple számol komolyan a technológiával, emellett néhány alaplapra és még kevesebb notebookra került rá a vezérlő, illetve DisplayPorttal kompatibilis csatoló.

A Thunderbolt számára további problémát jelent, hogy rendkívül drága aktív kábelek szükségesek a működéséhez, emellett a rendszer mind az eszköz, mind a host oldalán igényel vezérlést. A legolcsóbb Thunderbolt kábelek ára így 30 dollár, a hosszabb kábelekért azonban ennél többet elkérnek a gyártók. A Thunderbolt-kábel maximális hossza egyébként a szabványban 3 méterben van meghatározva.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról