Szerző: Dojcsák Dániel

2013. április 2. 16:29

Inkubációs kilátások és állami stratégia az IVSZ startup konferenciáján

Reneszánszukat élik a fiatal vállalkozások támogatását segítő rendezvények, az idei tavasz egy újabb, hiánypótló rendezvényt tartogat a magyar startupok számára. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége érdekvédelmi szervezetként a tudáson és tartalmon kívül állami kapcsolatokat és inkubációs lehetőségeket is ígér.

2013 április 11-én az IVSZ első alkalommal rendezi meg technológiai startupoknak szánt ingyenes konferenciáját, hogy bemutassa támogatási környezetét. A szervezetben korábban ez a terület méltatlanul elhanyagolt helyzetben volt, pedig egy nemrégiben született felmérés szerint a hazai 1000 milliárd forintos IKT-exportból a szoftver- és szolgáltatásexport több mint 180 milliárd forintot tesz ki, ami az IVSZ szerint néhány éven belül megduplázható lenne - ehhez a szervezet javasolja a szoftverfejlesztésre korábban bevezetett adókedvezmény visszaállítását, illetve az innovációs projektek kiemelt támogatását, hogy minél több ötlet juthasson el a tőkebevonásig.

Előre!

A szoftverexportból már jelenleg is komoly részt képviselnek a startup formából kinőtt vállalkozások, illetve a startupok közt meghatározó az infokommunikációs és technológiai cégek aránya. Az IVSZ nem csak azt tudja kínálni, hogy a befektetői, fejlesztői és marketingberkekből összehív megfelelő számú előadót és tudást közvetít, hanem a régóta áhított állami keretek, támogatások és programok koordinációjában, elősegítésében is oroszlánrészt vállalhat.

A szervezet belső folyamataiban több helyen feltűnik a hazai startup szcéna támogatásának akarata. Egyrészt az IVSZ támogatja és segíti a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazella programját, ami az izraeli startup inkubáció mintájára egy 2020-ig tartó stratégia keretében támogatna hazai kutatás-fejlesztési projekteket, startupokat, mikrovállalkozásokat és tudományos központokat.

Az IVSZ ráadásul maga is inkubációs központként lépne fel, s a klaszterekhez hasonlóan a belső tagság támogatását is hozzá tudná tenni az egyéb támogatásokhoz, infrastrukturális, anyagi segítséghez, amire az induló vállalkozásoknak szüksége van. Az IVSZ inkubációs központja egyelőre egy alakítható terv, a startup konferencia programján belül a résztvevők aktívan elmondhatják véleményüket, igényeiket, fenntartásaikat az ötlettel kapcsolatban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Természetesen a szervezet nem a nulláról indul, mindössze annyi változik, hogy az eddig megbúvó terület külön, kiemelt szerepet kap. A májusi közgyűlésen az eddig kizárólag mikrovállalkozásokkal foglalkozó tagozat hivatalosan is átalakul mikro- és startup tagozattá és az eddigi nemzetközi- és multinacionális vállalati tapasztalatokat Vicze Gábor, a tagozat vezetője a hazai tagsággal is megismerteti. Az IVSZ új stratégiájának első fontos mérföldköve lesz a résztvevők számára teljesen ingyenes konferencia. Az érdeklődők meghallgathatják a kormányzati szervek képviselőit is, Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár felvezetőjét követően Hegyi Csilla, az NGM képviselője mutatja be a már említett Gazella programot.

Prezi-Ustream-LogMeIn

A már sikert maguk mögött tudó vállalkozások közül itt is megjelennek a jól ismert szereplők. A Prezi, Ustream, LogMeIn vezetői mellett itt negyedikként Szőke Márton, a volt Indextools alapítója csatlakozik a nagyokhoz. A délutáni kerekasztalbeszélgetésben megszólalnak a fiatalabb, de szintén sikeresebb cégek is, mint a Nanushka, WebCam Laboratory, THX Games, Multipass vagy a Gravity.

Lesz természetesen alkalom a teljesen kezdők számára is bemutatkozásra, van startupverseny is a programban, ahol a Bruckner Zoltán (Primus Capital), Brückner Gergely (Figyelő), Józsa Szabolcs (CIT), Szőke Márton (angel investor) és Vinnai Balázs (IND Group) segíti és értékeli majd a fiatal csapatokat. A program célja, hogy a résztvevők megtalálják útjukat akár a magyar, akár a nemzetküzi accelerator programokba, angel vagy seed befektetőkhöz, kinek mire van valójában szüksége.

Az IVSZ startup konferencia teljes programját a szervezet weboldalán lehet tanulmányozni, illetve az előzetes regisztrációra ugyanitt van lehetőség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról