Szerző: Koi Tamás

2013. március 20. 12:59

Vérképet elemez a bőr alá ültetett chip

A bőrszövet alá beültetett, komplex elemző- és jeladórendszeren dolgozik egy svájci fejlesztőcsapat. A szerkezet folyamatos és azonnali tájékoztatást nyújt a páciens vérképéről, elsősorban krónikus betegek, vagy időszaki kezelésen áteső páciensek esetében.

Vezeték nélküli jeladóval és saját áramforrással ellátott vérképelemző chipet fejleszt egy svájci kutatócsapat - a szerkezet különlegessége, hogy működéséhez nem szükséges a pácienstől folyamatosan vért venni, mivel a mérőrendszert a bőr alá ültethetik be az orvosok. A fejlesztők szerint a véranalízis-rendszer krónikus betegek, illetve gyógyszeres kezelésen áteső betegek állapotának folyamatos megfigyelésére alkalmas, de előre jelezheti akár a szívrohamot is.

Az analízist végző rendszer jelenlegi prototípusának hossza 14 milliméter, vastagsága pedig nem egészen 2 milliméter, a mérőműszert a tervek szerint speciális fecskendővel juttatnák a bőr alatti (izom)szövetbe. A rendszert a tudósok szerint az különbözteti meg a hasonló, már létező implantátumoktól, hogy az elektronika egyszerre összesen öt vérkép-paramétert tud rögzíteni, de tetszőlegesen beprogramozható a vér számtalan kémiai összetevőinek vizsgálatára.

A mérőműszer így például az olyan alapfunkciók, mint a vércukorszint-, vagy éppen a koleszterinszint-mérés mellett alkalmas arra is, hogy a gyógyszeres kezelések (mellék)hatásait vizsgálja. Így például sikerrel alkalmazható olyan onkológiai pácienseken, akik kemoterápiás kezelésen esnek át. A mérőműszer emellett életmentő lehet szívroham kockázatának fokozottan kitett betegek számára, képes ugyanis a szívizomzat által kibocsátott troponint érzékelni a vérben, órákkal azelőtt, hogy az angina, vagyis a fájdalomérzet jelentkezne.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A bőr alá ültetett szenzor Bluetooth technológiával kommunikál, a begyűjtött adatokat pedig mobiltelefonon képes továbbítani a rendszer az orvosoknak. A parányi műszer saját áramforrással rendelkezik, mely a jelenlegi technológiával néhány hónapig képes áram alatt tartani a szenzort. A szerkezetet az orvosok ezt követően rutineljárás szerint lényegében kioperálják a betegből és alkalmasint újra cserélik.

A mérőműszert jelenleg laboratóriumi körülmények közt, illetve állatkísérletekkel tesztelik a kutatók, a fejlesztés előrehaladtával pedig rövidesen megkezdődhet a tesztelés intenzív kezelés alatt álló betegeken is. A mérőrendszer széles körű bevezetése ettől függetlenül még jó pár évet várathat magára: optimista jóslatok szerint a bőr alá ültethető szenzor-implantátumokat csak az évtized második felében kezdheti el kiterjedten használni az orvostudomány.

a címlapról