:

Szerző: Koi Tamás

2013. március 20. 12:59

Vérképet elemez a bőr alá ültetett chip

A bőrszövet alá beültetett, komplex elemző- és jeladórendszeren dolgozik egy svájci fejlesztőcsapat. A szerkezet folyamatos és azonnali tájékoztatást nyújt a páciens vérképéről, elsősorban krónikus betegek, vagy időszaki kezelésen áteső páciensek esetében.

Vezeték nélküli jeladóval és saját áramforrással ellátott vérképelemző chipet fejleszt egy svájci kutatócsapat - a szerkezet különlegessége, hogy működéséhez nem szükséges a pácienstől folyamatosan vért venni, mivel a mérőrendszert a bőr alá ültethetik be az orvosok. A fejlesztők szerint a véranalízis-rendszer krónikus betegek, illetve gyógyszeres kezelésen áteső betegek állapotának folyamatos megfigyelésére alkalmas, de előre jelezheti akár a szívrohamot is.

Az analízist végző rendszer jelenlegi prototípusának hossza 14 milliméter, vastagsága pedig nem egészen 2 milliméter, a mérőműszert a tervek szerint speciális fecskendővel juttatnák a bőr alatti (izom)szövetbe. A rendszert a tudósok szerint az különbözteti meg a hasonló, már létező implantátumoktól, hogy az elektronika egyszerre összesen öt vérkép-paramétert tud rögzíteni, de tetszőlegesen beprogramozható a vér számtalan kémiai összetevőinek vizsgálatára.

A mérőműszer így például az olyan alapfunkciók, mint a vércukorszint-, vagy éppen a koleszterinszint-mérés mellett alkalmas arra is, hogy a gyógyszeres kezelések (mellék)hatásait vizsgálja. Így például sikerrel alkalmazható olyan onkológiai pácienseken, akik kemoterápiás kezelésen esnek át. A mérőműszer emellett életmentő lehet szívroham kockázatának fokozottan kitett betegek számára, képes ugyanis a szívizomzat által kibocsátott troponint érzékelni a vérben, órákkal azelőtt, hogy az angina, vagyis a fájdalomérzet jelentkezne.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A bőr alá ültetett szenzor Bluetooth technológiával kommunikál, a begyűjtött adatokat pedig mobiltelefonon képes továbbítani a rendszer az orvosoknak. A parányi műszer saját áramforrással rendelkezik, mely a jelenlegi technológiával néhány hónapig képes áram alatt tartani a szenzort. A szerkezetet az orvosok ezt követően rutineljárás szerint lényegében kioperálják a betegből és alkalmasint újra cserélik.

A mérőműszert jelenleg laboratóriumi körülmények közt, illetve állatkísérletekkel tesztelik a kutatók, a fejlesztés előrehaladtával pedig rövidesen megkezdődhet a tesztelés intenzív kezelés alatt álló betegeken is. A mérőrendszer széles körű bevezetése ettől függetlenül még jó pár évet várathat magára: optimista jóslatok szerint a bőr alá ültethető szenzor-implantátumokat csak az évtized második felében kezdheti el kiterjedten használni az orvostudomány.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 06:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.