Szerző: Koi Tamás

2013. március 14. 09:14

Jön a HD-telefonálás a T-Mobile-nál

Rövidesen elindíthatja a sokkal jobb beszédhang-minőséget biztosító Adaptive Multi-Rate Wideband technológiára épülő mobilhang-szolgáltatást a magyar T-Mobile. Mindez az átlagosnál sokkal tisztább, és a háttérzajokat jelentős mértékben csökkentő mobilos beszélgetéseket eredményezhet.

A HD tévézés után rövidesen új, hasonló jellegű fogalommal, a HD telefonálással ismerkedhetnek meg a magyar felhasználók, a T-Mobile ugyanis információink szerint rövidesen bevezeti hálózatán a jelenleginél sokkal jobb beszédhang-minőséget és kevesebb háttérzajt biztosító HD Voice technológiát. A szolgáltatás szélesebb körű tesztje a hét elején indult, az üzleti modell részletei és az élesítés pontos időpontja egyelőre nem ismertek.

Tisztább, szárazabb érzés

A HD Voice funkció működésének alapja az Adaptive Multi-Rate beszédkódolási algoritmus továbbfejlesztett változata, az Adaptive Multi-Rate Wideband (AWB-WB) eljárás, vagyis a G.722.2-es kodek, mely a keskenysávú hálózatokra optimalizált beszédkódolók átlagosan 300-3400 Hz közti frekvenciaátviteli tartományát jelentősen, optimális esetben 50-7000 Hz-re terjeszti ki. Az eredmény jóval tisztább és érthetőbb beszédhang-közvetítés, ugyanakkor a funkció igénybevételének feltétele, hogy a készülék támogassa az AMR-WB kódolást, emellett a rendszer a megnövekedett sávszélesség-igény miatt többnyire csak szélessávú (vagyis 3G-s) hálózatokon működőképes.


Forrás: Cisco

Az AWB-WB kifejlesztése hosszú évekre, évtizedekre nyúlik vissza. Az International Telecommunication Union (ITU) által 1988-ban létrehozott G.722 szabványcsaládhoz kapcsolódóan a Nokia és a VoiceAge fejlesztette tovább a tömörítési eljárást, amit a 3G-s szabványokat gondozó 3GPP szabványosított és nevezett el Adaptive Multi-Rate Widebandnak. A technológiát azonban eleinte csupán kevés mobilkészülék támogatta, emellett a hálózatok sem voltak felkészítve a nagyjából 16-23 kbps sávszélesség-igényű hangátvitelre.

01:16
 

tv ads | Orange Voice HD | Orange UK

Még több videó

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Ma már mind a készüléktámogatottság, mind a hálózati kapacitás adott, így az operátorok számára elvileg minden akadály elhárult az elől, hogy HD hangszolgáltatást vezessenek be a hálózatukon. A technológia kereskedelmi szakasza végül hosszú előzetes tesztelést követően 2009-ben kezdődött, az Orange Moldávia ekkor élesítette a rendszert hálózatán a világon elsőként. Azóta tucatnyi ország több tucat mobilszolgáltatója vezette be a szolgáltatást, a Deutsche Telekom leányvállalatai közül pedig már öt cég kapcsolta be az AMR-WB kodeket egyes díjcsomagoknál. A készüléktámogatottság eközben annyira kiterjedtté vált, hogy ma már gyakorlatilag minden közép- és felsőkategóriás okostelefon képes HD hanghívásra.

Prémium opció

A magyarországi T-Mobile esetében a bevezetés pontos menetrendje még nem nyilvános, a cég sajtóosztálya a HWSW megkeresésére annyit közölt, hogy a rendszer jelenleg tesztelés alatt áll. Egyelőre a lehetséges kereskedelmi konstrukciókról sincs információ, ugyanakkor az eddigiek alapján feltételezhető, hogy a T-Mobile díjcsomag-opcióként árulja majd a jobb minőségű hanghívást, esetleg a drágább díjcsomagokat használó előfizetőknek alapértelmezettként bekapcsolja (ahogy az LTE-hálózati hozzáférést).

A HD hangtovábbítás világméretű terjedésének a jelenleginél még gyorsabb hálózatokra épülő, teljes IP-alapú hangtovábbítás adhat majd igazán löketet. A hanghívás jövőjét jelentő Voice over LTE, vagyis a VoLTE technológia segítségével az operátorok a jelenlegi rendszerekhez képest jóval hatékonyabb módszerrel lesznek képesek beszédet (is) tartalmazó adatcsomagokat továbbítani a hálózaton. A VoLTE szélesebb körű bevezetését ugyanakkor meg kell előznie bizonyos szabványosítási folyamatoknak, melynek hiányában a szélesebb körű termináloldali támogatás is várat magára.

a címlapról