Szerző: Koi Tamás

2013. március 11. 13:03:00

Túl magasra szökött a licit, lefújták a cseh frekvenciaaukciót

Meglehetősen szokatlan indokkal, eredményhirdetés nélkül zárta le a cseh frekvenciaaukciót a helyi hírközlési hatóság. Az összesen három frekvenciasáv negyven blokkjáról szóló árverés azért fulladt kudarcba, mert túl magasra szökött a licitösszeg.

A hétvégén eredményhirdetés nélkül, szokatlan indokkal zárta le a mobilfrekvenciákról szóló árverést a cseh hírközlési hatóság, a Cesky Telekomunikacni Urad (CTU). A szervezet azért parancsolt megálljt a liciteknek, mert mind a kikiáltási árhoz, mind az eredetileg tervezett bevételhez képest elszállt a licit: az aukcióra jelentkező négy szereplő által ajánlott összeg meghaladta a húszmilliárd koronát, azaz csaknem elérte a háromszázmilliárd forintot.

A cseh frekvenciaaukción a 800, 1800 és 2600 MHz-es frekvenciasávok összesen 40 blokkját bocsátották licitre - ezek a frekvenciák elsősorban gyors, LTE-alapú mobil szélessávú szolgáltatás nyújtására alkalmasak. A tavaly nyáron meghirdetett aukcióra összesen négy szereplő, három inkumbens (Telefonica Csehország, T-Mobile Csehország és Vodafone Csehország), valamint egy új belépő a PPF Mobile Services befektetői csoport jelentkezett - utóbbi nem mellékesen az ország leggazdagabb emberéhez köthető.


Vodafone-reklám Csehországban: még nincs fókuszban az LTE

A CTU által kiadott szűk szavú állásfoglalás szerint az aukciót azért kellett lefújni, mivel félő, hogy a túl magas licitösszeg a fogyasztói árak emelkedését hozta volna magával (Csehországban a mobilszolgáltatások árszintje amúgy is a legmagasabbak közé tartozik Európában). A hatóság szóvivője ettől függetlenül hangsúlyozta, a szervezet nem tett le arról, hogy értékesítse a szabad frekvenciablokkokat, hasonló, vagy akár nagyobb kikiáltási áron, mint legutóbb. Az eredeti kikiáltási ár egyébként 7,4 milliárd korona, vagyis napi árfolyamon számolva körülbelül 87,5 milliárd forint volt.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel.

A cseh hatóság közbelépése annak fényében különösen meglepő, hogy a helyi szakhatóságok többnyire a bevételek maximalizására törekednek a hasonló frekvenciaaukciók során. A kelet-európai országok közül legutóbb Romániában zárult sikerrel frekvenciaaukció, ott átszámítva összesen mintegy 200 milliárd forintnyi bevétele származott az államnak, a szolgáltatók pedig a 800, 900, 1800, 2100 és 2600 MHz-es sávokban egyaránt bevásároltak.

A decemberben zárult holland frekvenciaaukción európai viszonylatban is kiugróan magas, ezermilliárd forintot is meghaladó összegért licitáltak a régi piaci szereplők és az új belépők - végül a háromszereplős mezőny ott egy új versenyzővel bővült (a Tele2 a 800 MHz-es sávban jutott hozzá egy 10 MHz-es duplex blokkhoz).

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 29. 12:02

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.