Szerző: Koi Tamás

2013. március 8. 10:11

Digitális médiaszolgáltatást indított az Antenna Hungária

ConnectMedia néven elindult az Antenna Hungária új, internetalapú disztribúciós csatornája. A rendszer indulásával együtt elkészült az a mobilos alkalmazás is, amivel az MTVA összes közszolgálati rádiós és tévés műsorát "fogni lehet" okostelefonon.

Üzleti ügyfeleknek, elsősorban tartalomtulajdonosoknak szóló műsordisztribúciós szolgáltatást indított az Antenna Hungária. A francia TDF tulajdonában álló cég internetes tartalomtovábbító hálózatán keresztül tévéműsorok, vagy tévécsatornák komplett műsorkínálata, illetve rádióadások egyaránt "sugározhatók" akár mobil eszközökre, akár PC-kre. A rendszer emellett akár zárt láncú videokonferenciákat is kiszolgálhat.

A ConnectMedia néven induló szolgáltatás ugyanarra a tartalomdisztribúciós hálózatra (Content Delivery Network, vagy CDN) épül, melyen keresztül az Antenna Hungária tavaly nyáron több tízezer nézőnek továbbította interneten keresztül az MTVA foci EB közvetítéseit, illetve az olimpiai közvetítéseket - utóbbiak egy részét 3D-ben is. A CDN jelenleg 100 Gbps sávszélességű kapcsolaton keresztül csatlakozik a BiX-hez, a tavaly nyári csúcsterhelésnél, az Izland-Magyarország olimpiai férfi kézilabdameccs közvetítésekor ennek 35 százaléka volt kihasználva.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A rendszer adaptív streaming technológiát használ, vagyis az eszköz és a rendelkezésre álló sávszélesség képességei alapján tudja skálázni a felbontást egészen 1080p-ig. Az Antenna Hungária által nyújtott megoldás része a továbbításon túl a műsorjelek előkészítése (encoding, transcoding), emellett a szolgáltató az ügyfél igényeinek megfelelően tartalomvédelmi megoldást is alkalmaz (DRM), valamint adott földrajzi területre szűkített szolgáltatásokat is képes biztosítani.

Ugyanerre a rendszerre építve az Antenna Hungária földfelszíni sugárzású digitális tévéplatformja, a MinDig TV rövidesen élő streaming szolgáltatással bővül. A szolgáltatás ingyenes közszolgálati csatornái (m1, m2, Duna TV, Duna World), valamint az euronews hírcsatorna az iOS és Android platformokra letölthető okostelefonos alkalmazásokon keresztül lesz elérhető. Az appokkal az említett tévéadásokon túl az MTVA közszolgálati rádiócsatornáinak műsorát is meg lehet majd hallgatni.

a címlapról