Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 5. 08:26

App! képzés: hogyan legyek iOS-fejlesztő?

A HWSW és az ITFactory ismét közös fejlesztői képzéssel jelentkezik. Idén tavasszal az Apple mobilos operációs rendszere kerül górcső alá, a 42 órás képzésen az iOS-szel ismerkedhetnek meg a hallgatók. Kezdők, más nyelveket ismerők és a mobilfejlesztés szomszédos területen tevékenykedőknek is ajánlott!

Tavaly ilyenkor az Objective-C programnyelv világszinten még csak az ötödik legnépszerűbb volt, mostanra már a harmadik helyen áll. Ugyan a hazai piacon az Android uralmát el sem halványítja az iOS, de a szemfüles fejlesztő akár keletre, az orosz piacra, akár nyugatra tekint, a mobilalkalmazás-fejlesztés univerzumában az Apple platformja kihagyhatatlan, megkerülhetetlen és lehetőségek kifogyhatatlan alapja.

Készíts alkalmazásokat iOS-re!

A kerítés azonban magas, hiszen nem csak a használathoz, de a fejlesztéshez is Apple operációs rendszerre van szükség, meg kell tanulni egy új programozási nyelvet, az Objective-C-t, el kell sajátítani az Xcode fejlesztői környezet finomságait, be kell lépni az Apple fejlesztői programba és el kell fogadni a zárt platform minden kényelmetlen korlátozását is, cserébe a platform nyújtotta előnyökért.

A HWSW és az ITFactory soron következő App! Képzése ebbe a világba vezeti be a kezdő fejlesztőket, programozókat és azokat, akik sok év egyéb nyelven szerzett tapasztalatukat új területen kamatoztatnák és a kamatozást itt lehet szó szerint is érteni. A március 25-én induló App! Képzés - iOS fejlesztés kurzus 14 alkalommal, összesen 42 órában jut el az Objective-C nyelv alapvető ismereteitől az iOS-re való fejlesztés különleges problémáiig. A képzés oktatója, Kelényi Imre, a Budapesti Műszaki Egyetem Automatizálási- és Alkalmazott Informatika Tanszékének elismert oktatója és szoftvermérnöke, aki hírnevét 2006-ban még Symbian platformon alapozta meg a Nokia Developer Champion címet kiérdemelve. Manapság több féléve már iOS-t oktat, de más nyelvekben is járatos szakértő. Az Android, Windows Phone és BlackBerry világát is átérezve vezeti be a hallgatókat az Apple mobil világába.

Mivel az Objective-C kizárólag az iOS-t fedi, ezért minden fejleszteni vágyó nyugodtan vághat neki a kalandnak, az első három alkalommal a képzés tematikája végigmegy az iOS platformon, kivesézi az alapokat és bemutatkozik a fejlesztőkörnyezet is. A programozásban való elmélyülés előtt már megszületik az első "hello world!" alkalmazás, a főszerep ezúttal is a gyakorlaté lesz. Unalmas magyarázatok és tankönyvszag helyett élő, értelmezhető és azonnal használható tudásra lehet szert tenni. Éppen ezért a fejlesztők mellett a képzés hasznos értéknövelő lehet a fejlesztési projektekben dolgozó vezetőknek, koordinátoroknak, tervezőknek vagy kreatívoknak is.

Partról indulunk, mélyvízbe érkezünk

Az alapozás után következnek az egyszerűbb, majd a többképernyős kezelőfelületek, controllerek, listák és a Table View programozás. Az oktatás átfogó iOS-tananyag, de alapvetően a legfrissebb 6-os verzióból indul ki, minden újonnan megjelenő rendszerképessig is elsajátítható az órákon. A komplex felületi elemekkel való ismerkedés után külön órát kap a perzisztens adattárolás és a kommunikáció is. Itt a HTTP mellett főként a JSON és az XML lesznek a fő hívószavak.

Az iOS alkalmazásokban a leggyakoribb adattárolásra használt rendszer, a Core Data keretrendszer is saját órát kap, ahogyan a blokkok, szálkezelés, illetve a multimédia használat, a szenzorok kezelése és a helymeghatározás is. A tematikát a már május közepén tartott foglalkozásokon az Apple szolgáltatások alapos megismerése zárja le, mint a Push-értesítések vagy épp az iCloud. Illetve a célegyenesben nem feledkezik meg a tanfolyam a hibakeresésről, debugról sem.

Ismerkedj!

A magasszintű tudást ezúttal is a hazai piac kiemelkedő szakértőinek élő példákat hozó beszámolói fűszerezik majd meg. Az App! Képzés iOS-fejlesztés programját színesíti a Ustream vezető iOS-fejlesztője, Kerepesi Péter. Kérdezhetnek a résztvevők Forray Tamástól, a Duodecad (Docler) mobil fejlesztési vezetőjétől is, aki a Livejasmin.com mobil felületének fejlesztéséért is felelős. A kereskedelmi és eseményekre készült alkalmazások készítésének nehézségeiről mesél majd Bödecs Tibor, a Canecom iOS fejlesztője, aki a Sziget és az Olimpia TV készítését segítette. Illetve Trencsényi József, az Artex Games vezető programozója a játékkészítés rejtelmeit villantja fel. További vendégelőadóink egyeztetés alatt állnak, de lehet számítani még dizájn-specialistára, a kódtesztelés magasiskolájának képviselőjére, és egy kisebb és egy nagyobb hazai startup iOS-harcosaira is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az iPhone és iPad nyelve nem egyszerű, az elismert szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a látszat ellenére sok türelemre, időre és szorgalomra van szükség. Az iOS világába lépve egy windowsos fejlesztőnek mindent hátra kell hagyni, amit valaha a felhasználói felületekről tudott, igaz az objektumorientált nyelvekről szóló tudás itt is érvényesül. A képzésen ezt a tudást adják át az oktatók, segítenek létrehozni a fejekben az ideillő koncepciókat és módszertanokat is. Nem mondható, hogy rosszabb vagy jobb ez a nyelv, de biztosan más, az App! Képzés viszont megbízható túravezetéssel rukkol elő, csökkentve a környezetváltozással járó frusztrációt.

Irány

A képzés részletes tematikája, leírása és a jelentkezés az App! Képzés hivatalos lapján található az ITFactory oldalán. A képzés formája webinárium, vagyis az előadások élőben követhetőek, a felületen kérdések is feltehetőek illetve az éppen készülő kód is azonnal elérhető a nézőknek. A formátum sajátossága, hogy az előadások később bármikor, bárhányszor újranézhetőek. A személyesebb élményre vágyók eljöhetnek a tantermi képzésre, e helyek száma azonban korlátozott (a videókhoz természetesen ők is korlátlan hozzáférést kapnak). A részvétel bárki számára elérhető platformtól függetlenül, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy aki a kódot az oktatóval párhuzamosan készíteni is szeretné, annak szüksége lesz egy OS X-et futtató gépre, illetve ha tesztelni nem csak szimulátorban, hanem saját eszközén is szeretne, akkor egy Apple Developer program tagságra és egy iPhone-ra, iPadre vagy iPod Touch-ra is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról