:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 5. 12:53

Dtrace az Oracle Linuxban

Frissült az Oracle Linux, a piros emblémás vállalat egy másik piros emblémás vállalattól, a Red Hattől veszi át vállalati disztribúcióját, és saját elgondolásaihoz igazítja azt. A 6.4-es verzió fő újdonsága, hogy teljes értékű, élesben is használható megoldássá érett a Sun által fejlesztett Dtrace.

Az Oracle a múlt héten elérhetővé tette az Oracle Linux legfrissebb, 6.4-es verzióját. Az operációs rendszer két kernellel is elérhető - az egyik egy "Red Hat kompatibilis" rendszermag, a másik, immár alapértelmezetten betöldődő pedig az Oracle saját Unbreakable Enterprise Kernele. Utóbbiban már tavaly megtalálható volt a Dtrace, azonban akkor még csak technológiai előzetesként, tesztelési célzattal, a mostaniban azonban már teljes értékű, éles környezetben is használható megoldásként van jelen.

Dtrace élesben

A Dtrace-t (dynamic trace) még a Sun Microsystems fejlesztette ki, a technológia a Solaris 10-ben debütált az előző évtizedben és sokáig az operációs rendszer egyik fő megkülönböztetője volt a versenytársakkal szemben. A Dtrace az operációs rendszer és az alkalmazások futását képes átfogóan elemezni, feltérképezve azok erőforrás-használatát, így könnyen azonosítható, hogy mely folyamatok hol okoznak jelentős terhelést. A DTrace a kernel szerves részét képezi, és használata nem jár érzékelhető teljesítménycsökkenéssel.

Miután a Sun nyilvánosságra hozta a Solaris forráskódját, megkezdődött a Dtrace átemelése más operációs rendszerekbe, azóta már bekerült a FreeBSD-be és a NetBSD-be, illetve az Apple OS X-be is. Emellett egy független projekt keretében folyik a technológia portolása a Linuxba is, ez azonban viszonylag lassan halad, mivel a különféle (régebbi) kernelek támogatása problémát okoz. Az Oracle-nek ezzel nem kell foglalkoznia, a DTrace-t elég a saját fejlesztésű rendszermagján tesztelnie. A technológiát tartalmazó UEK megjelenése ugyanakkor lökést adhat a független fejlesztéseknek is.

További újdonságok

A 6.4-es Oracle Linuxban emellett két újdonságot érdemes megemlíteni. Az egyik a Ksplice offline client, amely lehetővé teszi a közvetlen internetkapcsolat nélküli kernelfrissítést a Ksplice segítségével. A Linux kernel újraindítás nélküli frissítését lehetővé tevő Ksplice néhány MIT-s diák fejlesztéséből indult, akik aztán 2008-ban megalapították a Ksplice vállalatot, amit az Oracle 2011-ben vásárolt meg, hogy növelje a Linux-alapú rendszereinek rendelkezésre állását.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A másik érdekes fejlesztés az új Oracle Linuxban az mérnöki-tudományos környezetben népszerű, eredetileg az SGI által fejlesztett XFS fájlrendszer támogatása, amelyet a Red Hat Enterprise Linuxnak már a 6.0 verzió óta része. Érdemes megjegyezni, hogy az Oracle Linux a Red Hat kompatibilis, illetve az Oracle-féle kernellel egyaránt támogatja az XFS-t, azonban konkrét terméktámogatást csak a Premier Support csomagra előfizető ügyfelek kapnak hozzá.

Az Oracle Linux 6.4 elérhető a vállalat weboldalán felsorolt tükörszervereken - a szoftver ingyen letölthető, használható és terjeszthető. Az újdonságok listáját a kiadási jegyzékben lehet részletesen elolvasni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 23:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.