Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 15. 14:21

A legsűrűbb flashmemória a Microntól

Rendkívül nagy kapacitássűrűségű NAND flash memóriachipet mutatott be a Micron: az amerikai memóriagyártó 20 nanométeres technológiával 128 gigabites kapacitású lapkát gyártott, ami mindössze 146 mm2 méretű.

A Micron tájékoztatása szerint az új chip minden korábbinál nagyobb kapacitássűrűséget ér el, ezt az triple level cell felépítésnek köszönheti. Ebben az esetben egy memóriacella nem egy bitet (single level cell), nem is kettőt (multiple level cell), hanem hármat tárol. A megközelítés előnye a nagy kapacitássűrűség, hátránya viszont a viszonylag alacsony sebesség és a többi megoldásnál gyorsabb fáradás.

A flash memóriacellák csak korlátozott írási ciklust viselnek el fáradás nélkül, a határ elérése után többé már nem írhatók, de a tartalmuk változatlanul kiolvasható marad. Könnyű belátni, hogy minél több bitet tárol egy memóriacella, azonos típusú terhelés esetén annál gyorsabban fárad el. Annak érdekében, hogy a fáradás kedvezőtlen hatásait csökkentsék, a gyártók többféle trükköt is bevetnek, egyrészt fáradáskiegyenlítő algoritmusokat, amely optimalizálja az írási műveleteket annak érdekében, hogy a cellák fáradása minél később jelentkezzen. Másik gyakori trükk az eszközökbe a névlegesnél nagyobb kapacitás építése, az elfáradt cellák helyére ekkor frissek léphetnek anélkül, hogy a felhasználó számára az elérhető kapacitás csökkenne.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Micron a triple level cell felépítésű, 128 gigabites NAND flash chipjét olyan területekre szánja elsősorban, ahol a nagy kapacitás mellett az alacsony ár is fontos szempont, nincs szükség csúcsteljesítményre és a fáradás sem szempont. Az ilyen eszközök tipikusan az USB-s háttértárak, pendrive-ok, valamint a memóriakártyák - egyiket sem szoktál a felhasználók elsődleges tárként használni, nem jellemző a napi több órás folyamatos írás, így a fáradás az eszköz hasznos életciklusán belül nem valószínű, hogy jelentkezik. A megcélzott szegmens adja egyébként a teljes NAND flash memóriafelhasználás több mint harmadát az ipar által felhasznált kapacitást tekintve, állítja a cég.

A memóriagyártó egyelőre csak mintadarabokat szállít a 128 gigabites TLC flash chipből, a kereskedelmi szállítások a második negyedévben kezdődnek meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról