Szerző: Folyó Gergely

2013. február 8. 15:02

Valve: így költözik át a PC a nappaliba

A Valve felforgatná a játékipart, és egyre elszántabbnak tűnik, ahogy a Steam Box koncepciója körvonalazódni kezd. A vállalat nem konzolt épít, és nem is PC-t - inkább ötvözné a kettő előnyeit, miközben meg kell győznie a fejlesztőket, hogy álljanak a Linux oldalára.

Csupa izgalmas hírt hozott Gabe Newell, a Valve társalapítójának DICE Summiton tartott előadása: Newell nem csak arról számolt be, hogy a jövőben filmes és játékprojekten is együtt dolgozik majd az új Star Wars-film miatt mostanság sűrűn emlegetett J.J. Abramsszel, de a fejlesztőcég formabontó hardveréről, a Steam Boxról és a hozzá kapcsolódó vízióiról is beszélt. Ezzel párhuzamosan a The Verge közölt átfogó cikket a PC-konzol hibridről, ami további részletekre világít rá.

Nem PC, nem konzol - Steam Box

Ahogy arról korábban a HWSW is beszámolt, a Valve Steam Box néven emlegetett hardverkoncepciója egyszerre ötvözi a PC-s és konzolos játékot, miközben dashboardként a Steamet futtatja - egy olyan szolgáltatást, ami már most is 50 millió felhasználóval rendelkezik. A Steam Box a konzolokra hasonlít, mert a játékosok a tévé előtt ülve használhatják, ráadásul nem kell szöszölniük a beállításokkal, azonnal játszhatnak, ha úgy tetszik nekik.

Ha úgy tetszik. Ezzel együtt ugyanis a Linux-alapú Steam Box a PC-khez hasonlóan testreszabási lehetőségeket is biztosít, miközben a játékok látványa a végtelenségig fokozható, és a felhasználók rengeteg tartalomhoz férhetnek hozzá. Míg a konzolok mondhatni ügyetlenül próbálják meg a tévére varázsolni a felhasználók kedvenc alkalmazásait, a Steam Box segítségével ez nem jelenthet különösebb problémát, a Facebook, a Twitter, a Hulu és az iTunes is zökkenőmentesen használható, ha máshogy nem, a webböngésző segítségével. A Steam Box tálcán kínál mindent a játékosoknak, ugyanakkor nyílt marad, hogy el lehessen merülni benne, ezt szemlélteti az is, hogy a gépeken közvetlenül a Steam Big Picture módja indul el, maga a Linux csak akkor válik láthatóvá, ha azt a felhasználó akarja.

Jó, jobb, legjobb

Gabe Newell víziója szerint a nappaliba szánt PC-ket három csoportra lehet majd osztani: lesznek “jó”, “jobb” és “legjobb” konfigurációk, ezek mind árazásban, mind pedig funkcionalitást tekintve különböznek majd. A kategóriák egyúttal lebontják a konfigurálás hátrányait, háttérbe szorulhat a játékok gépigényének kérdése, és a játékosoknak sem kell foglalkozniuk az alkatrészek összeválogatásával.

A “jó” konfiguráció jelenti a legolcsóbb alternatívát, 100 dollárért, később akár ingyen is árulhatják az ilyen gépeket, és alapvetően kiegészítőként működnek, amik a felhasználó már meglévő PC-jét kapcsolják össze a tévéjével. Az NVIDIA-féle Project Shieldhez hasonlóan a kütyü közvetítő szerepet tölt be az eszközök között, a streamelésért felel, Newell szerint mindössze azt kell elérni, hogy a felhasználói élmény makulátlan legyen, ne kelljen a konfigurálással és a szinkronizálással szöszölni, illetve a késleltetés se legyen zavaró. Ezzel együtt hozzátette: szerinte az OnLive-féle centralizált tartalomstreamelés nagyobb keretek között nem működőképes, a cloud gaming addig működik, míg be nem indul, utána összeroppan a saját súlya alatt. A késleltetés pedig továbbra is kardinális probléma, márpedig a játékok egyre érzékenyebbek lesznek ebből a szempontból.

A “jobb” konfigurációk szokványos PC-k lesznek, amik teljesítményüket és árukat tekintve az asztali konzolokkal hivatottak versenyezni, míg a “legjobb” összeállítás csúcshardverrel szerelt, több ezer dolláros számítógépet takar, ahol az ár nem, csak a teljesítmény és a gazdag felszereltség számít. Noha a Valve a Steam Box megálmodója, elsődlegesen gondolkodóként és ötletgazdaként igazgatná a projekt sorsát. A Steam Box egy recept, amit más számítógépgyártók átvehetnek, jó példa erre, hogy az idei CES-en már több cég is bemutatott olyan konfigurációt, ami a Steam Box név alatt futhat majd. Ettől függetlenül a Valve maga is építene saját hardvert, ami valószínűleg a középső kategóriát fogja erősíteni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A legnagyobb problémát az irányítás jelenti: a játékosok egeret, billentyűzetet, kontrollert, érintőkijelzőt és mozgásérzékelős kiegészítőket is használnak, a Valve viszont nem akar túl sok irányítót adni a gép mellé - jelenleg is azon töri a fejét, miként tudná egyesíteni legjobban a már meglévő beviteli eszközök előnyeit.

A felhasználói tartalom előtérbe kerülése

A felhasználók által gyártott tartalmak és a modok fontos sarokkövét jelentik majd a Steam Boxnak. Newell előadásában azt is kifejette, hogy a felhasználói tartalmak forradalmasították a játékipart, azonban a fejlesztőknek át kell gondolniuk, miként ösztönzik a készítőket és értékesítik az elkészült alkotásokat. A játékosok jóval több tartalmat készítenek mint maguk a profi játékfejlesztők, akik így már nem tudják tartani a versenyt a felhasználókkal, és ők maguk szabnak gátat a beömlő anyagoknak például a jóváhagyási procedúrával - ezt a helyzetet maradéktalanul fel kell számolni.

A Valve a jövőben minden egyes játékára úgy gondol majd, mint egy ökoszisztéma részére. A különböző piactereket jelentő játékoknak összefüggőnek kell lenniük, hogy a játékosnak “ne kelljen lerombolni a házát, amit felépített az egyik játékban, mikor egy másikkal akar játszani”. Konkrétabb példa: Newell szerint, ha nem cserélgethetnek felszereléseket egymással a DOTA 2 és a Skyrim játékosai, az óriási kudarcot jelent. Lehetőséget kell teremteni arra, ha “egy profi játékos digitális aláírása növeli az értékét egy kiegészítőnek, akkor abból lehessen pénzt csinálni”, és ha egy játékos képes arra, hogy küldetést készítsen, akkor el tudja adni ezt a “szolgáltatást” akár a saját kis üzletén belül.

Falakba is ütközhet

Hiába minden ígéret, egy játékos platform sem működhet játékok nélkül. Bár a Steam Box koncepciója kétségkívül jól hangzik, a közeljövőben a legfontosabb feladata az lesz a Valve-nak, hogy meggyőzze a fejlesztőket a támogatásukról. Noha a Steam játékkínálata óriási, ezek a játékok Windowson futnak túlnyomórészt, márpedig a Steam Box Linux-alapú  - nem véletlen, hogy a Valve lankadatlanul magasztalja az operációs rendszert.

Valószínűleg a valós vagy vélt konkurensek sem nézik majd tétlenül a Valve törekvéseit. A konzolgyártók, így a Sony, a Microsoft és a Nintendo a nappaliban bérelt helyüket félthetik a cégtől, miközben más játékkiadók, amik a Steamhez hasonló online áruházzal rendelkeznek - vegyük példának az Electronic Artsot -, a Valve piaci dominanciája miatt aggódhatnak. Mindeközben Gabe Newell mégis az Apple-től fél: szerinte egyértelmű, hogy a cupertinói cég a nappali felé terjeszkedik majd tovább, és könnyen végezhet minden hasonló kütyüvel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról