:

Szerző: Folyó Gergely

2012. december 11. 13:33

Hadat üzen a konzoloknak a Valve?

A tévébarát Big Picture üzemmód csak a kezdőlépés volt, a Valve nem titkoltan szeretné felmérni a terepet, hogyan teljesíthetnek jobban a PC-k a nappaliban. A hírek szerint a fejlesztőcég saját hardverrel szállna szembe a konzolokkal, amihez természetesen a Steam asszisztálna.

A Valve a múlt héten tette nyilvánosan is elérhetővé a Steam régóta várt Big Picture üzemmódját. A kezelőfelület tévé- és kontrollerbarát, amivel a fejlesztőcég egyértelműen arra akarja ösztönözni a felhasználókat, hogy vonuljanak át a nappaliba, és nagy képernyőn élvezzék a PC-s szolgáltatást, mintha konzolon játszanának. Ha az üzenet nem lett volna egyértelmű, a Valve még leárazással is megfejelte mindezt: a kontrolleres irányítást is támogató címeket akár 75 százalékkal olcsóbban vásárolhatták meg a játékosok.

A nappali meghódítása a cél

És mint kiderült, ez csak a kezdet. A Valve vezérigazgatója, Gabe Newell a pénteki Video Game Awardson úgy nyilatkozott a Kotakunak, hogy a fejlesztőcég jelenlegi célja felmérni, hogyan teljesíthetnének jobban a PC-k a konzolok hazai pályájának számító nappaliban. Newell szerint a Big Picture fogadtatása jobb volt mint amire számítottak, és mihelyst a linuxos Steam elkészül, a Valve rugalmas körülmények között vághat bele a saját hardverének fejlesztésébe. Newell szerint egy ilyen kombináció ütőképes riválisa lehetne a Microsoft és a Sony újgenerációs konzoljának.

A Valve arra számít, hogy a jövőre nappaliba szánt számítógépek árasztják el a piacot, amik tökéletesen megfelelnek arra is, hogy a felhasználók a tévéjükre kössék őket, és így futtassák rajtuk a Steamet. “Úgy gondolom, hogy a legtöbb fogyasztó és fejlesztő azt találja majd, hogy a PC jobb környezet számukra. Így nem kell majd azon törniük a fejüket, hogy miért vannak a barátai a nappaliban, másokkal ellentétben miért vannak a filmforrásai a nappaliban. Remélhetőleg egyesíteni tudjuk ezeket a környezeteket” - mondta.

A Valve várakozásai szerint több vállalat megméreti magát ezen a piacon, de a fejlesztőcég biztosan így tesz majd. Hozzátette, hogy a rendszere kontrollált keretek között működhet, ha valaki rugalmasságot akar, olyan PC-t választ, ami általánosabb felhasználásra is alkalmas. “Az a szép a PC-ben, hogy az emberek különböző megoldásokat próbálhatnak ki, majd megtalálják azokat, amik nekik a leginkább megfelelnek.”

Búcsút intenek a Windowsnak?

A Valve terveiben látszólag egyáltalán nem szerepel a Windows, erre pedig a cég kommunikációja is rájátszik. A Steam jelenleg Windowson és Mac OS-en fut, már mindkét operációs rendszer rendelkezik önálló alkalmazásbolttal, ahol játékokat is lehet kapni. A verseny nyilvánvalóan megjelenik, és a jelenlegi számok ellenére később a Valve jöhet ki rosszul: ha egy fejlesztő a Windows Store-on és az App Store-on keresztül minden felhasználót elérhet, miért jelentetné meg a játékát a Steamen?

Gabe Newell ezért egyenesen katasztrofálisnak nevezte a Windows 8-at, miközben lankadatlanul kampányol a Linux mellett. A Steam linuxos kliense jelenleg is bétatesztelés alatt áll, a szolgáltatás az Ubuntu 12.04-es verziójára érhető el, a Team Fortress 2-n kívül már két tucatnyi játék játszható az operációs rendszeren, és természetesen a Big Picture is támogatott lesz. A Valve szerint maguk a rajongók kérték, hogy vezesse be a “nyitott és felhasználóbarát” Linux támogatását, sőt a fejlesztőcég azt is megjegyezte, a saját játékai gyorsabban futnak Linuxon, mint Windowson.

Ahogy azt a Rock Paper Shotgun is felveti, ettől függetlenül egyáltalán nem biztos, hogy a Valve az Ubuntu-felhasználókat szeretné lenyűgözni, a jelenlegi hírek mentén elképzelhető, hogy a csapat saját Linux-alapú operációs rendszert fejleszt, a “Steam OS” pedig közvetlenül, mindennemű köztes platform nélkül szolgálhatná ki közvetlenül a játékosokat.

Steam Box lehet neve

Mindez gyakorlatilag egybevágna a korábbi pletykákkal, amik szerint a Valve saját játékos hardvert fejleszt. A Verge márciusi értesülései szerint a vállalat nem csak a nappalit hódítaná meg, de egy eddig idegen stratégiát is meghonosítana ezen a piacon, és úgy terjesztené az operációs rendszerét, mint a Google az Androidot. A nyílt játékos platformhoz a Valve csak referenciahardvert építene, ami mindössze a Steam Box gerincét jelenti, utána a gyártópartnerek saját eszközöket tervezhetnének; a pletykák szerint az idei CES-en zárt ajtók mögött már megmutatták a Steam Box egy kézzel épített prototípusát, abban Intel Core i7 processzor, 8 GB RAM és egy NVIDIA GeForce chipes videokártya kapott helyet.

A főszerepet természetesen a Steam kapta, mint operációs rendszer. A Valve állítólag annyira komolyan gondolja a nyitottságot, hogy a rendszerben a rivális disztribúciós szolgáltatások (mint az Electronic Arts-féle Origin) is működhetnek, a fejlesztőknek pedig nem kell licencdíjat fizetniük, hogy megjelenhessenek a platformon - kérdés persze, miből lesz a Valve bevétele akkor. A Steam Box koncepció egy másik érdekessége, hogy a Valve csak három-négy évente változtatna az alapkonfiguráción, ezzel a PC-s játék egyik legnagyobb rákfenéjét, a gépfejlesztést tenné kiszámíthatóvá a felhasználók számára, miközben a fejlesztők is könnyebben be tudnák lőni a célhardvert.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szintén Gabe Newell nyilatkozta korábban, hogy a Valve-nak nem feltétlenül kellene saját hardvert gyártania, inkább csinálják azok, akik értenek hozzá. Ezt a felfogást remekül tükrözné a fenti elképzelés, és bár a mostani nyilatkozattal ellentétben márciusban még nem volt egyértelmű, hogy a Valve saját maga is árulna-e gépet, vagy csak licencelné azt más gyártóknak. A két forgatókönyv mindenesetre nem zárja ki egymást.

Van értelme?

A Valve nem pusztán újraértelmezné a Steamet, de két fontos tendenciát is képviselne a rendszerével: a desktop számítógépek helyett a nappaliba vágyik, másfelől közvetlenül, saját platformon keresztül szeretné elérni a felhasználókat, amiből bevételhez is juthatna. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mi újat tud mutatni ezen a terepen a Valve, és miért döntenének úgy a fejlesztők, hogy a Steam OS-t választják?

Mindenekelőtt a Steam felhasználótábora óriási, 50 millió regisztrált játékosa van, és ma már a sűrűbb időszakokban több mint 5 millióan használják egyszerre a szolgáltatást. A rendszer nyíltsága már ismert, a nemrég elindított Steam Greenlighton keresztül a közösség szavazhatja be a független fejlesztéseket a Steam kínálatába. A Valve sokat pletykált játékos kiegészítői is kiváló hozzáadott értéket képviselhetnek: úgy tudni, a fejlesztőcég saját, cserélhető alkatrészekkel szerelt kontrolleren és virtuális valóságot kínáló headseten is dolgozik. Ezen felül az újgenerációs Source motor is készül, és az új irányvonalba még az is beleférne, ha a következő Half-Life vagy Team Fortress csak Steam OS-en lenne elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.