Szerző: Koi Tamás

2013. február 4. 10:02

Jól jön a 4G, de nem prémium áron

Egyre több európai mobilszolgáltató kénytelen csökkenteni a gyors, LTE-alapú hálózatok igénybe vételéhez kínált tarifák árát. Elemzők szerint ennek az árverseny lehet az oka, mindenesetre az biztos, hogy az Egyesült Államokban jóval drágább a 4G-nek nevezett szolgáltatás, mint az öreg kontinensen.

Nem tudják hatékonyan pénzzé tenni az euró milliárdokból felújított, LTE-képessé tett hálózatukat az európai mobilszolgáltatók, a prémium áron kínált mobilnetes tarifák és adatforgalmat is tartalmazó kombinált csomagok árát sorra kénytelenek csökkenteni az operátorok. A Bloomberg elemzése szerint a szolgáltatók ezzel lényegében belátták, hogy az előfizetők nem hajlandóak prémium árat fizetni a gyorsabb adatsebességért.

Alig pár hónappal az LTE-hálózat bekapcsolása után kénytelen volt árat csökkenteni Nagy-Britannia legnagyobb mobilszolgáltatója, a France Telecom és a Deutsche Telekom vegyesvállalataként üzemelő EE, ezzel párhuzamosan a francia SFR is 25 százalékkal mérsékelte a legdrágább LTE-s tarifák árait. Hasnló módon csökkentette a 4G-s szolgáltatás felárát a német Vodafone is, mely korábban 110 eurót kért a csúcsteljesítményű hálózati hozzáférésért. A következő hónapokban vélhetően több mobilszolgáltató is követi a brit és francia példákat, áll a Bloomberg összeállításában.

Távközlési piaci elemzők szerint az európai mobilszolgáltatók nagy része az LTE-alapú szolgáltatások bevezetésekor lényegében saját, korábbi árazásának csapdájába esett. A cégek a 3G-s hálózatok indulásakor többnyire nem kértek jelentős prémium összeget a szolgáltatás igénybe vételéért, így érthető, hogy az ügyfelek most sem akarnak csillagászati összegeket fizetni a 4G-ért - véli James Crawshaw, az S&P Capital IQ elemzője.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szolgáltatók számára rossz hír, hogy bár az előfizetők nagy része nem hajlandó többet fizetni a gyorsabb internetért, egyre többen készek azért átmenni egy másik operátorhoz, ha az gyorsabb vagy jobb szolgáltatást kínál azonos áron. Ráadásul az LTE-úttörőknek vészesen fogy az idejük, hiszen egyre több országban indulnak olyan frekvenciaaukciók, melyek gyakorlatilag mindegyik piaci szereplőnek (akár réginek akár újnak) lehetővé teszik az LTE-szogláltatások elindítását, a verseny tehát erősödik. Mindez a több száz millió eurós beruházásokkal felújított hálózatok megtérülési idejét jelentős mértékben kitolhatja.

Az árak csökkenése az LTE-szolgáltatásoknál Magyarországon is tapasztalható. A T-Mobile, mely tavaly januárban az országban elsőként indított LTE-szolgáltatást, a bevezetéskor még havonta 12 ezer forintot kért a Net&Roll 4G díjcsomagért, amit azóta átkeresztelt és Net&Roll L néven immár 9550 forintot kér érte. A szolgáltató tavaly decemberben egyes Mozaik és Ikon díjcsomagoknál is elérhetővé tette az LTE-hálózatot, felár nélkül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról