Szerző: Koi Tamás

2013. január 29. 13:41

Bekapcsolható az LTE a T-Mobile-os iPhone 5-ön

Immár a magyarországi T-Mobile LTE-hálózatán is teljes mértékben kihasználhatók a tavaly ősztől kapható iPhone 5 hálózati képességei, miután az operációs rendszer frissítése után a készülékek hajlandóak kommunikálni a gyorsabb elérést biztosító APN-en keresztül is.

Az iOS rendszerszoftver legfrissebb, 6.1-es változatának telepítése után immár a magyarországi T-Mobile hálózatán is képesek LTE-technológiával kommunikálni az Apple iPhone 5 okostelefonjai. A készülékben lévő rádiós egység már a megjelenésekor képes volt hardveresen kezelni a gyorsabb hálózatot, az Apple azonban csak bizonyos régiókban tette lehetővé a csatlakozást, jóllehet az új iPhone egyik fontos megkülönböztető jegye éppen a gyorsabb adatkommunikáció volt.

A magyar T-Mobile előfizetőknek szinte napra pontosan négy hónapot kellett várniuk arra, hogy a hazai LTE-hálózathoz hangolt szoftverfrissítés megérkezzen - az iOS 6.1 egyébként a magyar mellett számos más szolgáltató hálózatára kiterjedően is engedélyezte az LTE-alapú adatkommunikációt. Mint ismeretes, a magenta operátor az 1800 MHz-es frekvenciasávban biztosít LTE-szolgáltatást tavaly január óta, amihez eleinte csak adatalapú díjcsomagokat lehetett igénybe venni, decembertől viszont már hangalapú tarifákba is integrálták a szolgáltatást.


Forrás: Appleblog

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ekkor jelentek meg a kifejezetten az iPhone-okhoz létrehozott ikon díjcsomag új változatai, melyek már tartalmaztak olyan APN-elérést, amivel a telefonok az LTE-hálózatra tudtak volna csatlakozni, ha ez az opció szoftveresen elérhető lett volna rajtuk. Időközben a T-Mobile kínálatában megjelent több olyan okostelefon is (Samsung Galaxy S III LTE, Nokia Lumia 920/820), melyek képesek a gyorsabb hálózatban rejlő lehetőségeket kihasználni.

Az LTE-hálózat az eddigi felhasználói tesztek alapján ideális körülmények közt a HSxPA-hálózatokhoz képest jelentős sávszélesség-többlettel rendelkezik - a szoftverfrissítés telepítése után a telefonjukat a lefedettségi területen használó előfizetők nagyjából maximum 30-60 Mbps letöltési sávszélességre és 20-30 Mbps feltöltési sávszélességre számíthatnak (ezek hangsúlyozottan nem elméleti értékek, hanem ténylegesen elérhető sebességhatárok).

Hazánkban a T-Mobile mellett a Telenor is rendelkezik LTE-szolgáltatással, ugyanabban a frekvenciasávban, mint versenytársa. Az Apple weboldalán szereplő információk szerint a frissített iPhone 5-ök a Telenor hálózatán nem képesek a gyorsabb adatkommunikációra

a címlapról