Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 25. 11:42

GitHubra költözik a teljes Google Cloud Platform

A Google Cloud platformra fejlesztők mostantól mindent megtalálnak, amire szükségük van a munkához a GitHub platform adatbázisában, a Google ugyanis átköltöztette a projekthez tartozó összes tartalmat oda.

A Google átköltözteti a Google Cloud Platform (GCP) tartalmait a GitHub közösségi fejlesztői környezetbe, hogy a szoftverfejlesztők egyszerűbben tehessék hozzá saját kiegészítéseiket. Ezáltal a Google erősíti és segíti a GCP folyamatos fejlődését. Az akció még január 22-én kezdődött, Julia Ferraioli, a Google Compute Engine fejlesztési vezetője jelentette be a hivatalos Google Developer Blogon: “A Google Cloud Platform GitHub részlege lesz mostantól minden példakód és eszköz lelőhelye az App Engine, BigQuery, Compute Engine, Cloud SQL és Cloud Storage projektekhez kapcsolódóan”. A Google Cloud Platform legtöbb, már meglévő nyílt forrású eszköze szép lassan átmigrál az új helyre és a fejlesztők saját alkalmazásaik fejlesztésére felhasználhatják, akár forkolhatják is bármelyik Google kód- vagy programrészletet.

Állandőan bővülő tár

Indulásként a GCP GitHub rendszerében a bejelentéskor 36 publikus kódgyűjtemény volt elérhető, ezek közül néhány még csak most tart a kezdeti vizsgálati, tesztelési szakaszban, viszont már néhány nap alatt 43-ra bővült a lista. A Google célja többek közt, hogy erősítse, kezelje az új, induló projekteket is. A jövőben folyamatosan további projektek és gyűjtemények kerülnek be a rendszerbe, egyre színesebbé válik a paletta. A bejelentéskor olyan megoldásokat említ a hivatalos bejegyzés, mint a klasszikus vendégkönyv app a Google App Engine-ben, vagy az OAuth 2.0 segédlet. illetve a különböző API-k használatára irányuló projektek.

A GitHub-ra költözés egyben azt is jelenti, hogy a projekteket fejlesztők számára egyablakossá válik a források beszerzése, a Google alkalmazkodik a tendenciákhoz és ott válik elérhetővé, ahol a fejlesztői közösségek is vannak. A cél persze nem csak az, hogy a kiszolgálás egyszerűbbé váljon, a Google szívesen veszi a fejlesztők csatlakozását, a hozzáadott értéket is akár a fórumokban zajló diskurzusokban, de akár abban is, hogy az érdeklődők együtt hackelhetik a kódokat a készítőkkel. Bárki folyamatában nézheti, hogyan zajlik a Google-nél a nyílt forrású kódok készítése, tesztelése.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google Cloud Platform program komoly növekedésen ment át az elmúlt időszakban. 2012 júliusában jelent meg az új partnerprogram, ami az üzleti ügyfeleket segíti abban, hogy átlássák, milyen opciókat kínálnak a Google cloud szolgáltatásai. A szolgáltatói és technológiai partnerek együtt dolgozhatnak a Google-lel, közös szolgáltatásokat fejlesztve, illetve kiegészítve a Cloud Platform funkcionalitását. A szolgáltatási partnerek konzultációs és implementációs szolgáltatást nyújthatnak a Google App Engine, Compute Engine, Big Query, Cloud Storage termékekhez. A Google jelszava az volt, hogy a potenciális vásárlóik hozzájuthatnak ugyanahhoz a technológiához, ami a webes keresőmotort és a többi Google terméket is kiszolgálja.

Többszörös előnyök

A programnak a praktikus hasznon túl az is előnye, hogy új bevételi forrásokat teremt a cég számára a hirdetésből és keresésből származó jövedelmek mellé, s hasonlóan a Microsoft, HP és IBM régóta működő partnerprogramjaihoz extra jövedelmet termelhet a saját rendszerek továbbértékesítése, a technikai támogatás és szolgáltatás. A GitHub pedig egy jó platform lesz ennek hordozására, hiszen mostanra a publikus és privát kódok tekintetében is vezető, a közös munkára fókuszáló platform az origója lett a globális fejlesztői közösségeknek.

a címlapról