Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 25. 11:42

GitHubra költözik a teljes Google Cloud Platform

A Google Cloud platformra fejlesztők mostantól mindent megtalálnak, amire szükségük van a munkához a GitHub platform adatbázisában, a Google ugyanis átköltöztette a projekthez tartozó összes tartalmat oda.

A Google átköltözteti a Google Cloud Platform (GCP) tartalmait a GitHub közösségi fejlesztői környezetbe, hogy a szoftverfejlesztők egyszerűbben tehessék hozzá saját kiegészítéseiket. Ezáltal a Google erősíti és segíti a GCP folyamatos fejlődését. Az akció még január 22-én kezdődött, Julia Ferraioli, a Google Compute Engine fejlesztési vezetője jelentette be a hivatalos Google Developer Blogon: “A Google Cloud Platform GitHub részlege lesz mostantól minden példakód és eszköz lelőhelye az App Engine, BigQuery, Compute Engine, Cloud SQL és Cloud Storage projektekhez kapcsolódóan”. A Google Cloud Platform legtöbb, már meglévő nyílt forrású eszköze szép lassan átmigrál az új helyre és a fejlesztők saját alkalmazásaik fejlesztésére felhasználhatják, akár forkolhatják is bármelyik Google kód- vagy programrészletet.

Állandőan bővülő tár

Indulásként a GCP GitHub rendszerében a bejelentéskor 36 publikus kódgyűjtemény volt elérhető, ezek közül néhány még csak most tart a kezdeti vizsgálati, tesztelési szakaszban, viszont már néhány nap alatt 43-ra bővült a lista. A Google célja többek közt, hogy erősítse, kezelje az új, induló projekteket is. A jövőben folyamatosan további projektek és gyűjtemények kerülnek be a rendszerbe, egyre színesebbé válik a paletta. A bejelentéskor olyan megoldásokat említ a hivatalos bejegyzés, mint a klasszikus vendégkönyv app a Google App Engine-ben, vagy az OAuth 2.0 segédlet. illetve a különböző API-k használatára irányuló projektek.

A GitHub-ra költözés egyben azt is jelenti, hogy a projekteket fejlesztők számára egyablakossá válik a források beszerzése, a Google alkalmazkodik a tendenciákhoz és ott válik elérhetővé, ahol a fejlesztői közösségek is vannak. A cél persze nem csak az, hogy a kiszolgálás egyszerűbbé váljon, a Google szívesen veszi a fejlesztők csatlakozását, a hozzáadott értéket is akár a fórumokban zajló diskurzusokban, de akár abban is, hogy az érdeklődők együtt hackelhetik a kódokat a készítőkkel. Bárki folyamatában nézheti, hogyan zajlik a Google-nél a nyílt forrású kódok készítése, tesztelése.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Google Cloud Platform program komoly növekedésen ment át az elmúlt időszakban. 2012 júliusában jelent meg az új partnerprogram, ami az üzleti ügyfeleket segíti abban, hogy átlássák, milyen opciókat kínálnak a Google cloud szolgáltatásai. A szolgáltatói és technológiai partnerek együtt dolgozhatnak a Google-lel, közös szolgáltatásokat fejlesztve, illetve kiegészítve a Cloud Platform funkcionalitását. A szolgáltatási partnerek konzultációs és implementációs szolgáltatást nyújthatnak a Google App Engine, Compute Engine, Big Query, Cloud Storage termékekhez. A Google jelszava az volt, hogy a potenciális vásárlóik hozzájuthatnak ugyanahhoz a technológiához, ami a webes keresőmotort és a többi Google terméket is kiszolgálja.

Többszörös előnyök

A programnak a praktikus hasznon túl az is előnye, hogy új bevételi forrásokat teremt a cég számára a hirdetésből és keresésből származó jövedelmek mellé, s hasonlóan a Microsoft, HP és IBM régóta működő partnerprogramjaihoz extra jövedelmet termelhet a saját rendszerek továbbértékesítése, a technikai támogatás és szolgáltatás. A GitHub pedig egy jó platform lesz ennek hordozására, hiszen mostanra a publikus és privát kódok tekintetében is vezető, a közös munkára fókuszáló platform az origója lett a globális fejlesztői közösségeknek.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról