Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 22. 17:20

Fejlesztői mobilokon már elérhető a Firefox OS

A mobil platformok világában felgyorsultak az események. Alig egy hetet kell már csak várni a BB10 bemutatóra, hamarosan megismerhetjük a következő Nexus-generációt, de közben a valóban nyílt forráskódú operációs rendszert fejlesztő Mozilla is halad előre.

Néhány hónappal ezelőtt meglepő hír volt, hogy a Firefox böngészőjéről ismert Mozilla is beszáll az okostelefonos piacra, amit első körben a Boot to Gecko nevű, HTML5 alkalmazásokra alapozó operációs rendszer projektjének bejelentésével jelzett, amiből mostanra Firefox OS lett.

A fejlesztők közül nyilván csak a legelszántabbak foglalkoztak érdemben eddig a Mozilla mobil operációs rendszerével, s nem csak azért, mert rövidtávon egyelőre szó sincs arról, hogy valódi kereskedelmi forgalomban is elérhető termékként jelenik meg, hanem talán azért is, mert eddig nem volt dedikált referenciahardver. A kísérletezők saját okostelefonjaikon próbálhatták ki az operációs rendszert, ma viszont a Mozilla bejelentette, hogy mostantól két különböző referenciahardver is elérhető, a Boot to Gecko első hivatalos fejlesztői készülékeit az alapítvány a nyílt forrású mobil specialista céggel, a Geeksphone-nal, illetve a Telefónicával együtt mutatták be.

A két eszköz a Keon és a Peak nevet kapta, s annak ellenére, hogy a képek alapján két igen jól kinéző modellről van szó, hangsúlyozottan csak fejlesztői tesztkészülékek, amik arra szolgálnak, hogy egy kiszámítható környezetben lehessen kipróbálni a még nem éles operációs rendszert és a rá írt alkalmazásokat. A Mozilla szerint ez a két modell egyáltalán nem jelent semmit a jövőben majd megjelenő esetleges fogyasztói modellekkel kapcsolatban. Körülbelül azt a szerepet tölti be a Boot to Gecko életében ez a két készülék, mint amit anno az Android számára a G1 jelentett. A legfontosabb előny, hogy a fejlesztők egy támogatott, dedikált hardverre készíthetik, tesztelhetik és telepíthetik az appokat, widgeteket és szolgáltatásokat.

Átlagos hardver

A kisebbik modell, a Keon nem éppen csúcshardver - sőt, leginkább a három évvel ezelőtti csúcsmodellek szintjét idézi. A rendszer szíve egy 1 GHz-es egymagos processzort használó Snapdragon S1 chip, fél gigabájt RAM-mal és 4 gigabájt háttértárral. Mindehhez egy 3,5 hüvelyk képátlójú kijelző, egy 3 megapixeles kamera tartozik. Az akkumulátorkapacitás viszont meglepő, 1580 mAh-val gazdálkodhat az egyébként szerény fogyasztásúnak tűnő hardver. A másik fejlesztői modell, a Peak, viszont ahogyan a neve is sugallja, a csúcsokat próbálja elérni. Itt már 1,2 GHz-es kétmagos processzor duruzsol a Snapdragon S4-ben, a kijelző pedig egy 4,3 hüvelykes IPS panel, igaz csak qHD felbontással. Itt is 4 gigabájt belső memóriát és fél gigabájt RAM-ot találunk, hátul egy 8, elöl pedig egy 2 megapixeles kamera van. Az akkumulátor itt még nagyobb, 1800 mAh kapacitás jár a nagyobb modellhez.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fontos megjegyezni, hogy az Androidhoz képest maga az operációs rendszer is eltér sok szempontból, így sem a processzor órajele, sem a memória mennyisége nem hasonlítható össze a leendő szoftver teljesítménye szempontjából a piacon lévő készülékekkel. Másrészt ezek kimondottan fejlesztői eszközök, soha nem kerülnek majd kereskedelmi forgalomba.

A bejelentésnek szánt blogbejegegyzésből az nem derül ki, hogyan lehet hozzájutni a készülékhez, de érdemes figyelni a Mozilla Firefox OS hivatalos oldalát, a Mozilla vezetőinek közeljövőben történő megszólalásait konferenciákon, illetve az elszántabbak a hacks.mozilla.com oldalon keresztül csatlakozhatnak a rendszer teszteléséhez, fejlesztéséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról