Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 22. 17:20

Fejlesztői mobilokon már elérhető a Firefox OS

A mobil platformok világában felgyorsultak az események. Alig egy hetet kell már csak várni a BB10 bemutatóra, hamarosan megismerhetjük a következő Nexus-generációt, de közben a valóban nyílt forráskódú operációs rendszert fejlesztő Mozilla is halad előre.

Néhány hónappal ezelőtt meglepő hír volt, hogy a Firefox böngészőjéről ismert Mozilla is beszáll az okostelefonos piacra, amit első körben a Boot to Gecko nevű, HTML5 alkalmazásokra alapozó operációs rendszer projektjének bejelentésével jelzett, amiből mostanra Firefox OS lett.

A fejlesztők közül nyilván csak a legelszántabbak foglalkoztak érdemben eddig a Mozilla mobil operációs rendszerével, s nem csak azért, mert rövidtávon egyelőre szó sincs arról, hogy valódi kereskedelmi forgalomban is elérhető termékként jelenik meg, hanem talán azért is, mert eddig nem volt dedikált referenciahardver. A kísérletezők saját okostelefonjaikon próbálhatták ki az operációs rendszert, ma viszont a Mozilla bejelentette, hogy mostantól két különböző referenciahardver is elérhető, a Boot to Gecko első hivatalos fejlesztői készülékeit az alapítvány a nyílt forrású mobil specialista céggel, a Geeksphone-nal, illetve a Telefónicával együtt mutatták be.

A két eszköz a Keon és a Peak nevet kapta, s annak ellenére, hogy a képek alapján két igen jól kinéző modellről van szó, hangsúlyozottan csak fejlesztői tesztkészülékek, amik arra szolgálnak, hogy egy kiszámítható környezetben lehessen kipróbálni a még nem éles operációs rendszert és a rá írt alkalmazásokat. A Mozilla szerint ez a két modell egyáltalán nem jelent semmit a jövőben majd megjelenő esetleges fogyasztói modellekkel kapcsolatban. Körülbelül azt a szerepet tölti be a Boot to Gecko életében ez a két készülék, mint amit anno az Android számára a G1 jelentett. A legfontosabb előny, hogy a fejlesztők egy támogatott, dedikált hardverre készíthetik, tesztelhetik és telepíthetik az appokat, widgeteket és szolgáltatásokat.

Átlagos hardver

A kisebbik modell, a Keon nem éppen csúcshardver - sőt, leginkább a három évvel ezelőtti csúcsmodellek szintjét idézi. A rendszer szíve egy 1 GHz-es egymagos processzort használó Snapdragon S1 chip, fél gigabájt RAM-mal és 4 gigabájt háttértárral. Mindehhez egy 3,5 hüvelyk képátlójú kijelző, egy 3 megapixeles kamera tartozik. Az akkumulátorkapacitás viszont meglepő, 1580 mAh-val gazdálkodhat az egyébként szerény fogyasztásúnak tűnő hardver. A másik fejlesztői modell, a Peak, viszont ahogyan a neve is sugallja, a csúcsokat próbálja elérni. Itt már 1,2 GHz-es kétmagos processzor duruzsol a Snapdragon S4-ben, a kijelző pedig egy 4,3 hüvelykes IPS panel, igaz csak qHD felbontással. Itt is 4 gigabájt belső memóriát és fél gigabájt RAM-ot találunk, hátul egy 8, elöl pedig egy 2 megapixeles kamera van. Az akkumulátor itt még nagyobb, 1800 mAh kapacitás jár a nagyobb modellhez.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Fontos megjegyezni, hogy az Androidhoz képest maga az operációs rendszer is eltér sok szempontból, így sem a processzor órajele, sem a memória mennyisége nem hasonlítható össze a leendő szoftver teljesítménye szempontjából a piacon lévő készülékekkel. Másrészt ezek kimondottan fejlesztői eszközök, soha nem kerülnek majd kereskedelmi forgalomba.

A bejelentésnek szánt blogbejegegyzésből az nem derül ki, hogyan lehet hozzájutni a készülékhez, de érdemes figyelni a Mozilla Firefox OS hivatalos oldalát, a Mozilla vezetőinek közeljövőben történő megszólalásait konferenciákon, illetve az elszántabbak a hacks.mozilla.com oldalon keresztül csatlakozhatnak a rendszer teszteléséhez, fejlesztéséhez.

a címlapról