Szerző: Koi Tamás

2013. január 22. 11:06

Jövő héten érkezhet a Windows Phone 7.8

Jövő héten végre megjelenhet a Windows Phone operációs rendszer frissített kiadása azokra a korábbi Nokia készülékekre, melyekre nem kerülhetett Windows Phone 8.

Jövő héten több szolgáltató hálózatában elérhetővé válhat a Nokia korábbi Lumia modelljeire, elsősorban a Lumia 800-ra a Windows Phone operációs rendszer 7.8-as verziója. Bár egyelőre sem a Microsoft, sem a Nokia nem nyilatkozik az ügyben, egyre több szolgáltató jelenti be különféle ügyfélszolgálati csatornáin, hogy a frissítésre már csak napokat kell várni. Az új verziót elsők közt kiadó operátorok közt van egyebek mellett az ausztrál Telstra, valamint az angol és német O2.

A Lumia 800 a Windows Phone 7.8 frissítési hullámban az első olyan okostelefon lehet, mely megkapja az új szoftvert, melyet még a nyáron, a Windows Phone 8-cal egy időben jelentett be a Microsoft. A 7.8-as verzió felfogható a 8-as kiadás egyfajta lebutításának, hiszen olyan funkciók nem kerültek bele a kódba, melyek a hardvertámogatáshoz kötődnek. Így például a Windows Phone 7.8 továbbra sem kezel többmagos processzorokat, valamint nem ismeri az NFC-technológiát, de ezekre nincs is szüksége, hiszen nem kerültek a piacra ilyen készülékek Windows Phone 7-tel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 7.8-as verzió így jobb híján elsősorban a kezelőfelületet érintő változásokat hoz, a csempék a Windows Phone 8-hoz hasonló elrendezésben immár kitöltik a teljes kijelzőt, illetve bizonyos keretek közt át is méretezhetők, nem pusztán áthelyezhetők. A Windows Phone 7.8 letöltési csomag a tapasztalatok szerint összesen négy frissítőállományból áll a Lumia 800 esetében, ezeket egyelőre a Zune kezelőszoftver frissítési funkciójával lehet csak elérni, over the air módban (vagyis közvetlenül a telefonról) egyelőre nem.

Az új verzió első, fejlesztőknek szánt kiadását már tavaly decemberben terjeszteni kezdte a Nokia, a cég azonban hamar felhívta a figyelmet rá, hogy a végfelhasználók csak később, az év elején kaphatják meg a frissítést. A többi Lumiáról egyelőre nem szól a fáma, de a 610, 710 és 900-as típusokra a korábbi ígéretek szerint szintén az év első negyedében megérkezhet az új szoftver. A frissítést a szokásos protokoll szerint a mobilszolgáltatóknak is jóvá kell hagyniuk a tesztelést követően, ezért elképzelhető, hogy a különböző operátoroknál eltérő időpontban válik letölthetővé a Windows Phone 7.8.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról