Szerző: Koi Tamás

2013. január 18. 13:45

Már nyomtatni is lehet telefonhátlapot

Mobiltelefon-hátlap nyomtatásához adott ki specifikációs dokumentumokat a Nokia. A finn telefongyártó szerint a jövőben egyre nagyobb kereslet lesz a 3D-s nyomtatók által előállított egyedi hátlapokra, telefonkiegészítőkre.

A jövőben sokkal könnyebben egyedivé lehet majd tenni az okostelefonokat, legalábbis ha bejön a Nokiának az a számítása, miszerint megjelennek a tartozékpiacon azok a kis cégek, melyek 3D-s nyomtatóval állítanak elő hátlapokat. A finn gyártó ezt elősegítendő a héten közzétett egy olyan 3D-s nyomtatási specifikációt, mellyel a megfelelő 3D-s nyomtatókkal, az arra alkalmas anyagból hátlap építhető, vagyis nyomtatható a cég kínálatának egyik legújabb modelljéhez, a Lumia 820-hoz.

A kiadott specifikációk 3D-s méretparamétereket, anyagleírásokat és egyéb, a 3D-s nyomtatáshoz szükséges gyakorlati tanácsokat tartalmaznak. A dokumentáció (egyenként letölthető innen, innen és innen) gyakorlatilag sablon helyett használható, és biztosítja, hogy a kinyomtatott telefonhátlap teljes mértékben passzolni fog a telefonra. A Nokia ezeket a sablonokat egyébként házon belül is használja, illetve használni kívánja a jövőben a különféle prototípusok és dummy egységek legyártásához.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Lumia sorozat legújabb tagjaival a finn telefongyártó félig-meddig visszatért a gyökereihez, legalábbis a tartozékválasztékot illetően. A cég a 820-as, 620-as és 510-es modellekhez a legkülönfélébb színű hátlapokat kínálja, melyek adott esetben extra ütésállóságot vagy szigetelést biztosítanak a telefonnak. A gyártó várakozásai szerint a cserélhető telefonhátlapok, vagy akár komplett burkolatok a jövőben újra divatba jöhetnek, előállításuk során pedig kulcsszerephez juthatnak a 3D-s printerek.

A Nokia a mobiltelefonok egyedivé tételét, illetve a felhasználókra szabott külsőt elsők közt igyekezett elősegíteni a cserélhető elő- és hátlapokkal. A cég első cserélhető elő- és hátlapos telefonja a 15 évvel ezelőtt megjelent Nokia 5110 volt, ezt követően számos sikeres modellhez (3210, 3310/30, 6210 stb.) készült egyedi hátlap akár a Nokia saját berkein belül, akár tartozékgyártók révén.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról