Szerző: Koi Tamás

2013. január 18. 13:45

Már nyomtatni is lehet telefonhátlapot

Mobiltelefon-hátlap nyomtatásához adott ki specifikációs dokumentumokat a Nokia. A finn telefongyártó szerint a jövőben egyre nagyobb kereslet lesz a 3D-s nyomtatók által előállított egyedi hátlapokra, telefonkiegészítőkre.

A jövőben sokkal könnyebben egyedivé lehet majd tenni az okostelefonokat, legalábbis ha bejön a Nokiának az a számítása, miszerint megjelennek a tartozékpiacon azok a kis cégek, melyek 3D-s nyomtatóval állítanak elő hátlapokat. A finn gyártó ezt elősegítendő a héten közzétett egy olyan 3D-s nyomtatási specifikációt, mellyel a megfelelő 3D-s nyomtatókkal, az arra alkalmas anyagból hátlap építhető, vagyis nyomtatható a cég kínálatának egyik legújabb modelljéhez, a Lumia 820-hoz.

A kiadott specifikációk 3D-s méretparamétereket, anyagleírásokat és egyéb, a 3D-s nyomtatáshoz szükséges gyakorlati tanácsokat tartalmaznak. A dokumentáció (egyenként letölthető innen, innen és innen) gyakorlatilag sablon helyett használható, és biztosítja, hogy a kinyomtatott telefonhátlap teljes mértékben passzolni fog a telefonra. A Nokia ezeket a sablonokat egyébként házon belül is használja, illetve használni kívánja a jövőben a különféle prototípusok és dummy egységek legyártásához.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Lumia sorozat legújabb tagjaival a finn telefongyártó félig-meddig visszatért a gyökereihez, legalábbis a tartozékválasztékot illetően. A cég a 820-as, 620-as és 510-es modellekhez a legkülönfélébb színű hátlapokat kínálja, melyek adott esetben extra ütésállóságot vagy szigetelést biztosítanak a telefonnak. A gyártó várakozásai szerint a cserélhető telefonhátlapok, vagy akár komplett burkolatok a jövőben újra divatba jöhetnek, előállításuk során pedig kulcsszerephez juthatnak a 3D-s printerek.

A Nokia a mobiltelefonok egyedivé tételét, illetve a felhasználókra szabott külsőt elsők közt igyekezett elősegíteni a cserélhető elő- és hátlapokkal. A cég első cserélhető elő- és hátlapos telefonja a 15 évvel ezelőtt megjelent Nokia 5110 volt, ezt követően számos sikeres modellhez (3210, 3310/30, 6210 stb.) készült egyedi hátlap akár a Nokia saját berkein belül, akár tartozékgyártók révén.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról