Szerző: Koi Tamás

2013. január 15. 14:00

A tabletek is megkaphatják az Energy Star logót

A jövőben a tabletekre is felkerülhet a számos elektronikai eszközön megtalálható Energy Star jelölés, melyeket a szigorú energiahatékonysági minősítőrendszernek megfelelő eszközök kaphatnak meg.

HIRDETÉS

A szerverek, PC-k, monitorok, fényforrások és más, otthoni és irodai elektronikai berendezések mellett rövidesen a tableteken is megjelenhet az amerikai EPEAT környezetvédelmi minősítő testület Energy Star logúja, derül ki az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal weboldalára kikerült dokumentumokból. A hivatal és az Amerikai Energiaügynökség közös kezdeményezéseként létrehozott Energy Star megfelelőségi rendszer 6.0-s verziója idén júniustól lép életbe, a tabletek várhatóan a 6.1-es verziótól kerülnek be a minősítési rendszerbe.

Az Energy Star megfelelőségi rendszert a két szervezet 1992-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a vásárlók egy egységes metodika alapján kialakított hitelesítőrendszer révén a vásárlásaik előtt tájékozódhassanak arról, hogy az elektronikai berendezések áramfogyasztását bizonyos keretek közé szorította a gyártó. Az Energy Star logóval ellátott termékek a szövetségi normákhoz képest nagyságrendileg 20-30 százalékkal kevesebbet fogyasztanak - a hivatal számításai szerint mindez felhasználói oldalról éves szinten csak Észak-Amerikában dollár tízmilliárd dolláros nagyságrendű megtakarítást eredményezhet az áramszámlákban.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A hivatal a program tabletekre való kiterjesztését eredetileg az Energy Star szabvány 6.0-s verziójával tervezte, a programban résztvevő, konkrétan meg nem nevezett gyártók közül azonban több is megvétózta az ötletet. A gyártók szerint a tabletek inkább az okostelefonokhoz hasonlíthatók felépítésükben, mint a PC-khez, éppen ezért a számítógépekre vonatkozó megfelelőségi rendszer nem ültethető át egy az egyben a tabletekre.

A gyártók ellenállása aligha véletlen, az amerikai törvények értelmében ugyanis a kormányzatnak és az állami intézményeknek beszállító gyártók csak olyan termékekkel vehetnek részt beszerzési eljárásokban, melyek megfelelnek az Energy Star kritériumoknak - feltéve, hogy a termékük szerepel azoknak a berendezéseknek a körében, melyekre kiterjesztették a programot. Az EPEAT a megfelelőségi tanúsítványok kiadásakor ráadásul nem csak az energiahatékony működést, hanem a termékben és a csomagolásban felhasznált anyagok környezetkárosító hatását, valamint a termékciklus várható hosszát is vizsgálja.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 17:09

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.