Szerzők: Bodnár Ádám, Koi Tamás

2013. január 11. 15:11

Nem mindegy, melyik mobilcéggel megyünk síelni

A síszezon csúcspontján ismét előtérbe kerülhetnek a külföldi mobilhasználat költségei, melyek a tavaly nyári üdülési szezon óta gyakorlatilag változatlanok. A szolgáltatók roaming opciói közt óriási a szórás, szerencsére az árak már az opciók nélkül is elviselhetők - feltéve, hogy Európában maradunk.

A magyarországi mobilszolgáltatók ügyfelei számára a nyári vakáció idején és a síszezon tetőzésén - vagyis a január-februári időszakban - egyaránt problémát, de legalábbis plusz költséget jelenthet az okostelefonok külföldi használata. Az Európai Unió törekvései révén ma már a telefonálás költségei szinte egyáltalán nem jelentenek problémát egy átlag előfizető számára, a külföldi adatforgalom azonban továbbra is tabu a legtöbbeknek. Pedig a különböző opciókkal sokat lehet ezen a területen is spórolni, bár nagyon nem mindegy, melyik ügyfele vagyunk.

Az adat még mindig drága

Az Európai Unió roamingrendelete tavaly óta az adatforgalom esetében már nem csak a nagykereskedelmi, hanem a kiskereskedelmi árszintet is szabályozza. A vonatkozó szabályozás értelmében egy megabájtnyi adatforgalom után az EU tagországaiban nem lehet többet számlázni az ügyfél felé 70 eurócentnél - ez a magyarországi szolgáltatóknál nagyjából 250 forintos árszintet jelent. A számlázási egység emellett a korábbi 100 kilobájtról 1 kilobájtra csökkent tavaly júliustól.

Ezek az alapszabályok azóta sem változtak, vagyis egy előfizető, aki az okostelefonját gyakran használja adatforgalmazással járó szolgáltatások igénybevételére, nem árt ha tisztában van vele, hogy a külföldi használat még így is tetemes többletköltséget generálhat. A viszonyítás végett a megújult, több megabájtra rúgó Index-címlap letöltése 4-500 forintba kerülhet, de egy jól sikerült fotó feltöltése a Facebookra is több száz forintos tétel lehet.

A mobilszolgáltatók évek óta kínálnak különböző opciókat arra, hogy az adatroaming-költségek alacsonyabbak, de legalábbis tervezhetők legyenek. Ezek egy része a tavaly nyári uniós árcsökkentés hatására megújult, vagy nagyobb mennyiségű adat forgalmazását tette lehetővé. Fontos, hogy mindegyik kiegészítő csomag opciós jellegű, vagyis csak akkor vehető igénybe, ha az előfizető kifejezetten kéri a szolgáltatójától az aktiválást, különben marad a 250 forintos megabájtonkénti ár.


Roamingopciók összehasonlítása
[ ] Kattintásra nagyobb méretben nyílik

A három mobilszolgáltató közül a roamingtarifák tekintetében a piacvezető T-Mobile hosszú ideje változatlan feltételekkel kínálja Travel&Surf opcióit, melyekből jelenleg két napijegy és egy hetijegy érhető el 690 és 10790 forint közti árakon. A Telenor a tavaly nyáron bevezetett TravelSure Net opciókat kínálja az EU-s roamingolóknak, szintén három változatban, 1482 (napi) és 6990 (10 napos) ár közt. Az EU-s roamingcsomagok közül a legbővebb választékot, illetve a legkedvezőbb ár/érték arányt egyértelműen a Vodafone kínálja: a szolgáltató jelenleg hatféle roamingopciót nyújt, 690 forintos napidíjtól 5490 forintos havidíjig bezárólag.

A roamingopciók igénylése során nem árt odafigyelni az apró betűs részekre sem, így például van olyan csomag, mely nem csak az EU tagországaiban, hanem más, népszerű turistacélpontok esetében is biztosítja a kedvezményt (a Vodafone és a Telenor csomagjai jellemzően ilyenek). Emellett néhány csomag magától megújul az igénybevételi időszak lejárta után, netán a benne foglalt adatforgalom felhasználását követően lényegesen drágábban biztosítja az internetelérést (ilyen például a Vodafone Európa Napijegy).

Szerencsére a környékbeli népszerű síterepek szinte kivétel nélkül valamelyik uniós tagországban találhatók, nyáron azonban a roamingcsomagok aktiválása során nem árt tisztában lenni vele, hogy azok hol használhatók. A szolgáltatók a határátlépés után rendszerint részletekbe menő tájékoztatást adnak a lehetőségekről, nem uniós tagországba utazva azonban az uniós árak akár tízszeresét is kifizethetjük az adatforgalom után.

Ha kártyafüggetlen a telefon...

Ha valaki kártyafüggetlen telefonnal rendelkezik, a roamingcsomagokkal való pepecselés helyett jobban teszi, ha az adott ország szolgáltatóinak pre-paid csomagjai közül választ, általánosságban igaz, hogy a helyi szolgáltatók prepaid csomagjaival olcsóbban internetezhetünk mint ha a magyar szolgáltatók adatroaming-konstrukcióit vennénk igénybe. A megoldás hátránya, hogy a saját számunkon ilyenkor nem vagyunk elérhetők - érdemes lehet egy egyszerű "buta" készülékbe betenni a saját SIM-et, hogy az otthoniak a saját számunkon elérhessenek és az SMS-ekről se kelljen lemondani, míg az okostelefonban a helyi szolgáltató kártyája működik.

A Síelők.hu szerint a legjobb síterepek Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban és Svájcban vannak, a teljesség igénye nélkül megvizsgáltuk, ezekben az országokban milyen pre-paid konstrukciók érhetők el - a legtöbb országban kínált csomagokkal kapcsolatban egyébként részletes információt találni a Pay As You Go Sim With Data Wikin.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ausztriában az egyik legjobb ár-érték arányú szolgáltatást a bob nyújtja. A cégnél 15 euróba kerül egy SIM-kártyát tartalmazó kezdőcsomag, ez lehet microSIM vagy iPhone 5-tulajdonosok számára nanoSIM kivitelű is. A kártyát a készülékbe behelyezve rögtön 1 gigabájt leforgalmazható adatmennyiséghez jutunk, amit később feltölthetünk, ekkor már csak 4 euróba kerül minden további gigabájt. Ha egy társaság megy együtt síelni, elég lehet akár egy ilyen csomagot vásárolni és egy arra alkalmas telefonból wi-fi hotspotot csinálni, amelyre a többiek csatlakozhatnak, tovább csökkentve a költségeket.


Ha valaki minden felvonón checkinel, jobban jár a külföldi SIM-mel

Franciaországban van olyan cég, amely mobil hotspotok bérbeadásával foglalkozik, a French Connectionnél a bérlet időtartamától függően ez napi 6-14 euróba kerül. Az árban napi 100 megabájtnyi adatforgalom is benne foglaltatik, ez azért elég a esténként a pályáról visszatérve az emailek ellenőrzésére, ha amúgy nem érhető el a szálláson Wi-Fi. Feltöltőkártyás kontrukciót is kínálnak természetesen a szolgáltatók, az Orange-nál például napi 3 euróért korlátlan adaforgalmat kapunk, 7 euróért pedig 1 hétre biztosíthatjuk ugyanezt az opciót, ha már vettünk egy pre-paid SIM kártyát.

Olaszországban is kínál a legtöbb szolgáltató feltöltőkártyás konstrukciót adatrogalommal, a 3-nél például 3 eurót kell fizetni havi 3 gigabájt adatforgalomért - igaz, a napi 100 megabájtos limitet csak a kimondottan iPadhez ajánlott verzióban lehet átlépni, ezzel akár egyetlen nap is felhasználható a  keret. Ez a konstrukció ugyanakkor nem engedi a tetheringet, vagyis a netkapcsolat megosztását Wi-Fi segítségével. Svájcban mindhárom szolgáltató kínál prepaid adatcsomagokat, az Orange-nál 10 euróért már egy hónapos előfizetésünk lehet 300  forgalommal, 20 euróért pedig 1 gigabájtos kerettel gazdálkodhatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról