Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 10. 09:41

Mivel készül 2013-ra a három kínai telefongyártó?

A héten zajló CES-en a Lenovo bemutatta Atom-alapú K900 okostelefonját, a Huawei egy Windows Phone-t futtató készüléket és egy 6,1 hüvelykes "phabletet" is villantott. Megjelent a ZTE Grand S is, amely 5 hüvelykes full HD kijelzővel rendelkezik.

A távol-keleti mobilgyártók közül ma már nem csak a Samsungra vagy az LG-re érdemes odafogyelni, a Huawei és a ZTE ma már piaci részesedését tekintve az éllovasok nyomában lohol. Eközben a Lenovo a PC-piaci erőfölényét próbálja meg a telefonos világba átmenteni.

Három új Huawei mobil

A Huawei a "legnagyobb kijelzős okostelefon" szlogennel reklámozza az Ascend Mate-et, amelynek 6,1 hüvely átlójú panelje inkább a tabletekhez van közel. Az angolszász média "phablet" kategóriaként tartja számon ezeket az eszközöket, utalva a phone és tablet közötti átmenetre. A kategória a Dell Streakkel kelt életre, de a Samsung Galaxy Note vitte igazán sikerre, de az 5 hüvelykes kijelzővel rendelkező Sony Xperia Z is idesorolható. Most a Huawei is bejelentkezett a szegmensbe, rögtön egy 6,1 hüvelykes modellt küld csatába.

Az Ascend Mate megjelenítője 720p felbontású, IPS technológiájú, a 6,1 hüvelykes átlót figyelembe véve ez 241 ppi képpontsűrűséget jelent - léteznek ennél kisebb méretű full HD okostelefonok ma már, a Huawei kínálatában is megjelent egy ilyen, az Ascend D2. A vállalat feltehetően azért nem 1080p panelt épített a Mate-be, mert az irreálisan megemelte volna az árát. Az eszközt egy négymagos, 1,5 GHz-es Hi-Silicon K3V2 processzor hajtja, ez a Huawei saját fejlesztése: a chipben négy ARM Cortex-A9 mag dolgozik egy 64 futószalagos GPU társaságában, a memóriavezérlő pedig 64 bites.

Annak érdekében, hogy a nagy kijelző és a gyors processzor sokáig működhessen akkumulátorról, 4050 mAh kapacitású áramforrást építettek be a mérnökök. A nagy méretű készülék és a nagy kapacitású akkumulátor eredménye viszont a 198 grammos tömeg, ami sokaknak már kényelmetlen lehet. A hátoldalon 8 megapixeles kamerát találunk, amely 1080p videókat is felvesz, arcfelismeréssel és HDR móddal egyaránt rendelkezik. A telefonban természetesen van GPS, 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi és Bluetooth rádió, a memóriája pedig microSD kártyákkal bővíthető. LTE hálózatokkal viszont nem tud mit kezdeni az Ascend Mate, a tulajdonosnak be kell érnie HSPA-val, itt azonban akár 42 Mbps sebességű letöltésre is képes.

Az Ascend Mate kistestvére a nem is olyan kicsi Ascend D2. Ebben a készülékben a kijelző full HD felbontású, azonban "csak" 5 hüvelykes. A processzora szintén négymagos Hi-Silicon K3V2, akkumulátora 3000 mAh kapacitású, a kamerája viszont a Mate-énél nagyobb, 13 megapixeles felbontású - az 1080p videózás és a HDR itt is megtalálható a képességek listáján. A háttértár 32 gigabájtos, azonban nem bővíthető, a D2-ről lehagyták a memóriakártya-foglalatot, feltehetően azért, hogy kevesebb esélye legyen bejutni a szennyeződésnek: a D2-t csepp- és porálló alumíniumházba házba költöztették ugyanis.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Ascend Mate és a D2 operációs rendszere Google Android 4.1 (Jelly Bean), amelynek felületén a Huawei kisebb módosításokat végzett annak érdekében, hogy a nagy kijelzős készülékek könnyebben kezelhetők legyenek egy kézzel is. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Gorilla Glass által védett kijelzőt a Mate esetében Huawei szerint kesztyűben is lehet használni, köszönhetően a "Magic Touch" képességnek. A Mate és a D2 még az első negyedévben megjelenik a piacon.

A vállalat harmadik újdonsága az Ascend W1, amely Windows Phone 8 operációs rendszerrel rendelkezik. A telefon a két, fentebb ismertetett készüléktől eltérően nem a csúcskategóriába kerül, hanem inkább alsó középkategóriás modell: kétmagos Qualcomm Snapdragon processzor található benne, a kijelző pedig 4 hüvelykes, mindössze 800x480 pixeles felbontású. Kamerából is csak 5 megapixeles került a W1-be, amelynek akkumulátora 1950 mAh-s. A telefon több élénk színben is kapható lesz, amelyek igazodnak a Windows Phone 8 témáinak árnyalatához. Elsőként Oroszországban és a Távol-Keleten indul meg a W1 forgalmazása, de még év elején a boltokba kerül a világ többi részén is, állítja a Huawei.

A vékonyságra gyúr a ZTE

A másik nagy kínai okostelefon-gyártó, a ZTE a Grand S modellt vitte el a CES-re. A készülék a nevéhez méltóan "grand", azaz nagy, 5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, ami a huawei D2-höz hasonlóan full HD felbontású. A készülék érdekessége, hogy mindössze 6,9 mm vékony, amivel kategóriájában a legkarcsúbb, de még kisebb telefonokra, például az iPhone 5-re is ráver ezzel az adattal. A vékonyság ára a karcsú akkumulátor, az 1780 mAh-s áramforrás feltehetően nem fogja túl sokáig húzni intenzív használat alatt. Ráadásul az akku nem is cserélhető.

A Grand S-ben 1,7 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 Pro rendszerchip dolgozik, a specifikációk listáján 2 gigabájt RAM és 16 gigabájt flash háttértár szerepel, utóbbi szerencsére memóriakártyával bővíthető. Az előlapon 2 megapixeles, a hátlapon 13 megapixeles fényképező dolgozik. A ZTE Grand S is Android 4.1 operációs rendszerrel kerül az üzletekbe, valamikor az első negyedév folyamán.

Intel Atomra fogad a Lenovo

A Lenovo is a CES-re időzítette új telefonjának, vagy inkább "phabletjének" bejelentését, a K900 különlegessége, hogy Intel Atom processzort tartalmaz. A készülék 5,5 hüvelykes full HD kijelzővel rendelkezik és a ZTE Grand S-hez hasonlóan 6,9 milliméter vastag mindössze - hogy mekkora kapacitású akkumulátor került a polikarbonát unibody házba, azt a vállalat közleménye nem említi. Azt viszont tudni lehet, hogy 1,8 GHz-es névleges órajelű Atom Z2580 processzor hajtja, 13 megapixeles a Sony Exmor képérzékelője, microSD kártyával bővíthető a memóriája és Android 4.2 az operációs rendszere. A vállalat tájékoztatása szerint a K900 áprilistól lesz kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról