Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 10. 09:41

Mivel készül 2013-ra a három kínai telefongyártó?

A héten zajló CES-en a Lenovo bemutatta Atom-alapú K900 okostelefonját, a Huawei egy Windows Phone-t futtató készüléket és egy 6,1 hüvelykes "phabletet" is villantott. Megjelent a ZTE Grand S is, amely 5 hüvelykes full HD kijelzővel rendelkezik.

A távol-keleti mobilgyártók közül ma már nem csak a Samsungra vagy az LG-re érdemes odafogyelni, a Huawei és a ZTE ma már piaci részesedését tekintve az éllovasok nyomában lohol. Eközben a Lenovo a PC-piaci erőfölényét próbálja meg a telefonos világba átmenteni.

Három új Huawei mobil

A Huawei a "legnagyobb kijelzős okostelefon" szlogennel reklámozza az Ascend Mate-et, amelynek 6,1 hüvely átlójú panelje inkább a tabletekhez van közel. Az angolszász média "phablet" kategóriaként tartja számon ezeket az eszközöket, utalva a phone és tablet közötti átmenetre. A kategória a Dell Streakkel kelt életre, de a Samsung Galaxy Note vitte igazán sikerre, de az 5 hüvelykes kijelzővel rendelkező Sony Xperia Z is idesorolható. Most a Huawei is bejelentkezett a szegmensbe, rögtön egy 6,1 hüvelykes modellt küld csatába.

Az Ascend Mate megjelenítője 720p felbontású, IPS technológiájú, a 6,1 hüvelykes átlót figyelembe véve ez 241 ppi képpontsűrűséget jelent - léteznek ennél kisebb méretű full HD okostelefonok ma már, a Huawei kínálatában is megjelent egy ilyen, az Ascend D2. A vállalat feltehetően azért nem 1080p panelt épített a Mate-be, mert az irreálisan megemelte volna az árát. Az eszközt egy négymagos, 1,5 GHz-es Hi-Silicon K3V2 processzor hajtja, ez a Huawei saját fejlesztése: a chipben négy ARM Cortex-A9 mag dolgozik egy 64 futószalagos GPU társaságában, a memóriavezérlő pedig 64 bites.

Annak érdekében, hogy a nagy kijelző és a gyors processzor sokáig működhessen akkumulátorról, 4050 mAh kapacitású áramforrást építettek be a mérnökök. A nagy méretű készülék és a nagy kapacitású akkumulátor eredménye viszont a 198 grammos tömeg, ami sokaknak már kényelmetlen lehet. A hátoldalon 8 megapixeles kamerát találunk, amely 1080p videókat is felvesz, arcfelismeréssel és HDR móddal egyaránt rendelkezik. A telefonban természetesen van GPS, 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi és Bluetooth rádió, a memóriája pedig microSD kártyákkal bővíthető. LTE hálózatokkal viszont nem tud mit kezdeni az Ascend Mate, a tulajdonosnak be kell érnie HSPA-val, itt azonban akár 42 Mbps sebességű letöltésre is képes.

Az Ascend Mate kistestvére a nem is olyan kicsi Ascend D2. Ebben a készülékben a kijelző full HD felbontású, azonban "csak" 5 hüvelykes. A processzora szintén négymagos Hi-Silicon K3V2, akkumulátora 3000 mAh kapacitású, a kamerája viszont a Mate-énél nagyobb, 13 megapixeles felbontású - az 1080p videózás és a HDR itt is megtalálható a képességek listáján. A háttértár 32 gigabájtos, azonban nem bővíthető, a D2-ről lehagyták a memóriakártya-foglalatot, feltehetően azért, hogy kevesebb esélye legyen bejutni a szennyeződésnek: a D2-t csepp- és porálló alumíniumházba házba költöztették ugyanis.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Ascend Mate és a D2 operációs rendszere Google Android 4.1 (Jelly Bean), amelynek felületén a Huawei kisebb módosításokat végzett annak érdekében, hogy a nagy kijelzős készülékek könnyebben kezelhetők legyenek egy kézzel is. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Gorilla Glass által védett kijelzőt a Mate esetében Huawei szerint kesztyűben is lehet használni, köszönhetően a "Magic Touch" képességnek. A Mate és a D2 még az első negyedévben megjelenik a piacon.

A vállalat harmadik újdonsága az Ascend W1, amely Windows Phone 8 operációs rendszerrel rendelkezik. A telefon a két, fentebb ismertetett készüléktől eltérően nem a csúcskategóriába kerül, hanem inkább alsó középkategóriás modell: kétmagos Qualcomm Snapdragon processzor található benne, a kijelző pedig 4 hüvelykes, mindössze 800x480 pixeles felbontású. Kamerából is csak 5 megapixeles került a W1-be, amelynek akkumulátora 1950 mAh-s. A telefon több élénk színben is kapható lesz, amelyek igazodnak a Windows Phone 8 témáinak árnyalatához. Elsőként Oroszországban és a Távol-Keleten indul meg a W1 forgalmazása, de még év elején a boltokba kerül a világ többi részén is, állítja a Huawei.

A vékonyságra gyúr a ZTE

A másik nagy kínai okostelefon-gyártó, a ZTE a Grand S modellt vitte el a CES-re. A készülék a nevéhez méltóan "grand", azaz nagy, 5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, ami a huawei D2-höz hasonlóan full HD felbontású. A készülék érdekessége, hogy mindössze 6,9 mm vékony, amivel kategóriájában a legkarcsúbb, de még kisebb telefonokra, például az iPhone 5-re is ráver ezzel az adattal. A vékonyság ára a karcsú akkumulátor, az 1780 mAh-s áramforrás feltehetően nem fogja túl sokáig húzni intenzív használat alatt. Ráadásul az akku nem is cserélhető.

A Grand S-ben 1,7 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 Pro rendszerchip dolgozik, a specifikációk listáján 2 gigabájt RAM és 16 gigabájt flash háttértár szerepel, utóbbi szerencsére memóriakártyával bővíthető. Az előlapon 2 megapixeles, a hátlapon 13 megapixeles fényképező dolgozik. A ZTE Grand S is Android 4.1 operációs rendszerrel kerül az üzletekbe, valamikor az első negyedév folyamán.

Intel Atomra fogad a Lenovo

A Lenovo is a CES-re időzítette új telefonjának, vagy inkább "phabletjének" bejelentését, a K900 különlegessége, hogy Intel Atom processzort tartalmaz. A készülék 5,5 hüvelykes full HD kijelzővel rendelkezik és a ZTE Grand S-hez hasonlóan 6,9 milliméter vastag mindössze - hogy mekkora kapacitású akkumulátor került a polikarbonát unibody házba, azt a vállalat közleménye nem említi. Azt viszont tudni lehet, hogy 1,8 GHz-es névleges órajelű Atom Z2580 processzor hajtja, 13 megapixeles a Sony Exmor képérzékelője, microSD kártyával bővíthető a memóriája és Android 4.2 az operációs rendszere. A vállalat tájékoztatása szerint a K900 áprilistól lesz kapható.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról