Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 14. 10:24

Csendben frissült a Windows Intune

A Microsoft egyelőre mindenféle különösebb hírverés nélkül frissítette felhőalapú kliensfelügyeleti rendszerét, a Windows Intune-t. Végre kezelhető belőle a Windows 8, a Windows RT és a Windows Phone 8 és lehetővé vált az együttműködés a System Centerrel.

Csendben frissült a Windows Intune, írja a redmondi céggel kapcsolatban rendszeresen jól értesült All about Microsoft blog. Az új verzióhoz állítólag egyelőre csak az új ügyfelek férhetnek hozzá, de a már meglevőek is rövidesen megkapják a frissítést. A 2010-ben elindított InTune egy olyan kliensfelügyeleti megoldás, amely előfizetéses konstrukcióban vehető igénybe és nem igényel helyben telepített menedzsmentszervert. Az új verzióval kapcsolatos dokumentumokat már elérhetővé tette a Microsoft, az egyikben részletezi az Intune újdonságait.

E szerint a dokumentum szerint a felügyeleti megoldás végre kompatibilis a legújabb Microsoft operációs rendszerekkel, a Windows 8-cal és RT-vel, illetve a Windows Phone 8-cal. Utóbbi kettő felügyeletére System Center Configuration Manager 2012 SP1 mögé kötve is alkalmas, ebben az esetben a vállalati rendszergazdák közvetlenül a System Centeből érhetik el a cégnél levő windowsos PC-ket vagy a Maceket, a mobil Windowsok kezelését pedig az Intune segítségével egy connectoron keresztül, közvetlenül a System Center felületéről láthatják el.

A Windows 8, Windows RT és Windows Phone egyaránt rendelkezik saját alkalmazás-piactérrel, azonban a vállalatok érthető módon nem szeretnék saját fejlesztésű szoftvereiket ide publikálni ahhoz, hogy aztán az alkalmazottaik elérhessék őket. Az új Intune-ban létrehozhatók olyan vállalati önkiszolgáló portálok, ahol a Windows 8, Windows RT és Windows Phone 8 platformot futtató eszközök felhasználói közvetlenül elérik a számukra kijelölt vállalati alkalmazásokat. Érdemes megjegyezni, hogy a Windows RT, Windows Phone 8, illetve az iOS eszközök kezelése alapesetben már közvetlenül, nem Exchange ActiveSync protokollon keresztül történik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új Intune szélesebb körű beállítási lehetőséget ad a rendszergazdák kezébe a biztonságot illetően. Az adminok meghatározhatják, hogy a kompatibilis eszközökre akkor is települjön-e az Endpoint Protection, ha már más biztonsági szoftver működik, valamint kikapcsolhatják a program felhasználói interfészét - így a gépeken a védelmi szoftver fut, de a felhasználó semmilyen módosítást nem hajthat végre rajta, nem avatkozhat be a működésébe, mivel nem érhető el számára a GUI.

Az új verzió egyik fontos változása a licencelést és árazást érinti. A Windows Intune árazása korábban menedzselt készülékek számától függött, mostantól azonban felhasználóalapú a licencelés, egy felhasználóhoz pedig legfeljebb 5 különböző eszköz tartozhat. Ebben a konstrukcióban egy felhasználó után havi 6 dollárt kell fizetni, azonban a konstrukciónak nem része a legújabb Windows Enterprise telepítését és használatát lehetővé tevő licenc - a System Center Configuration Manager viszont igen. Továbbra is lehetőség van a frissítést is magában foglaló előfizetés használatára (Windows Intune with Windows Software Assurance), valamint megjelent egy konstrukció azon szervezetek számára, amelyek már rendelkeznek System Center Configuration Manager licenccel.

a címlapról