Szerző: Koi Tamás

2012. december 27. 14:40

Januártól nő a telefonadó

Január elsejétől a telefonadót bevezető, júliustól hatályban lévő törvény későbbi módosítása értelmében növekszik a távközlési szolgáltatók adóterhe a vezetékes és mobiltelefonos beszélgetések után. Megszűnik ugyanakkor a szektor kettős adóztatása, mivel az ágazati különadót 2013-ban már nem kell fizetniük a szolgáltatóknak.

Január elsejétől változik a telefonszolgáltatókat érintő, az ügyfelek telefonálási szokásai alapján befizetendő telefonadó összege. A július elsejétől élő adónem - melynek alanyai a szolgáltatók - maximuma egy korábbi törvénymódosítás értelmében 2013-tól lakossági és vállalati ügyfelek esetén egyaránt csaknem a kétszeresére növekszik. A tarifákat egyelőre egyik szolgáltató sem módosítja a változások hatására, de a Vodafone ügyfelei mégis többet fizethetnek.

Januártól csaknem a duplája

Az Országgyűlés által 2012. május 18-án elfogadott telefonadó létrejöttét jelentős médiaérdeklődés kísérte, ezzel párhuzamosan a távközlési szektor legnagyobb szereplői, így elsősorban a leginkább érintett mobilszolgáltatók kétségbeesetten próbálták a kormányt rábírni, hogy változtassa meg döntését az új adónem bevezetésével kapcsolatban. A kormányzat végül hajthatatlannak bizonyult, és az új adójogszabályban meghatározott, percenként és SMS/MMS-enként kivetett 2 forintos adóterhet július 1-től kivetette a szolgáltatókra.

Alig két héttel az új jogszabály elfogadása után máris megszületett az első módosítás, melyben a törvény által meghatározott adómaximumot (ez lakossági ügyfelek esetén 700, vállalati ügyfeleknél pedig 2500 forint) ideiglenesen csökkentette nem egészen a felére. A szolgáltatóknak így lakossági ügyfeleknél 400, vállalati előfizetőknél pedig maximum 1400 forintot kellett fizetniük az államkasszába, akkor is, ha az előfizető ennél többet telefonált.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ez a limit szűnik meg január elsejétől, a telefonszolgáltatók (vezetékes, mobil) összesített adóterhei ugyanakkor 2013-tól mégsem nőnek számottevően. Ennek oka, hogy az ágazati szereplőknek a jövő évtől nem kell fizetniük a 2010-ben bevezetett úgynevezett ágazati különadót, melynek éves mértéke (bevételarányosan számolva) elérte a 61 milliárd forintot. A szektor legnagyobb szereplői közül a Magyar Telekomot, a UPC-t, a DIGI-t és az Invitelt érinti ugyanakkor a január elején életbe lépő közműadó, melynek értelmében a légvezetékek és földkábelek esetén egységesen, méterenként 125 forintot kell fizetniük a cégeknek.

Most már nem emelhetnek árat

A telefonadó bevezetését a szolgáltatók a legkülönfélébb módokon igyekeztek kompenzálni, de végeredményben a jelentősebb piaci szereplők közül egyedül az Invitel volt az, mely semmilyen módon nem emelte meg árait az új adóterhek hatására. A mobilszolgáltatók közül a Vodafone és a Telenor határozott kommunikációban, kifejezetten a telefonadó jelentette extra adóterheket okolva emelt árain nyáron, a Magyar Telekom pedig diplomatikus közleményében a körülményekben bekövetkezett változásokra fogta a legtöbb tarifáját érintő áremeléseket.

Január elejétől egyelőre egyik mobilszolgáltató díjszabása sem változik, egy esetleges áremelésről egyébként az Elektronikus Hírközlési Törvény (Eht) értelmében 30 nappal a változások életbe lépésre előtt értesíteni kell a fogyasztókat. A Vodafone ugyanakkor az eddigi gyakorlata szerint kedvezményt adott a telefonadó miatt bevezetett extra díjtételből (azoknál az előfizetőknél, akiket ez érintett, és ahol adható volt ilyen kedvezmény), ez a kedvezmény várhatóan január 1-től megszűnik, vagyis a szolgáltató ügyfeleinek jelentős része minden bizonnyal többet fog fizetni az újévben.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról