Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 14. 10:02

Jöhetnek a C# alkalmazások Macre is

A Xamarin szerint valós igény van C# alkalmazásfejlesztésre OS X-en is. A vállalat kielégíti ezt az igényt, elkészült a Xamarin.Mac, amivel az Apple platformjára lehet natív alkalmazásokat készíteni.

A Xamarin, amely a Novellről kiebrudalt Mono-csapat tagjaiból jött létre, bejelentette a Xamarin.Mac megjelenését. A szoftver segítségével natív C# és .NET alkalmazások készíthetők OS X-re, amelyek a Mac App Store-ban is terjeszthetők. "Itt az újabb bizonyíték arra, hogy jobban szeretjük a C#-ot és a .NET-et a Microsofnál" - Miguel De Icaza, a Xamarin vezetője Twitteren ezzel kommentálta a Xamarin.Mac megjelenését.

A Xamarin.Mac is a Mono keretrendszerből táplálkozik, amely egy nyílt forrású, keresztplatformos környezet .NET alkalmazások futtatására. A Monót eredetileg azért fejlesztette Miguel De Icaza és csapata, hogy Linuxon is lehessen .NET alkalmazásokat használni, ettől várták a szabad operációs rendszer terjedését a desktopokon. A fejlesztések később más irányt vettek, a Mono elkészült számos platformra, beleértve az iOS-t és az Androidot is, ezzel gyakorlatilag megvalósítva a .NET platformfüggetlenségét. a Monóból nőtte ki magát a Moonlight is, amely a Silverlight nyílt forrású implementációja volt, de mára feladták a fejlesztését, miután a Silverlight jövője is egyre bizonytalanabbá vált.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Xamarin tájékoztatása szerint a Xamarin.Macben teljesen natív Cocoa alkalmazások építhetők C#-ban, amelyek elérik a natív platform API-kat és az OS X ugyanazon funkcionalitását, amelyeket az Objective-C szoftverek. A fejlesztők ráadásul választhatnak is a .NET könyvtárak és a natív OS X API-k közül, attól függően, hogy melyik felel meg jobban az alkalmazásuk igényeinek.

A Monónak köszönhetően ma már mintegy 2,2 milliárd eszközt célozhatnak meg a .NET-re fejlesztők, állítja a vállalat, mintegy 1,2 milliárd windowsos PC mellett majdnem ugyanennyi iOS-t és Androidot használó mobil eszközt, valamint a Xamarin.Macnek köszönhetően az Apple számítógépeit, amelyekből közel 66 millió van jelenleg világszerte. "Azért hoztuk létre a Xamarin.Macet, mert az ügyfeleinktől igény volt arra, hogy Macre fejlesszenek C#-ban" - olvasható a Xamarin blogjában. "Mostantól a kedvenc nyelvedet és keretrendszeredet használva natív alkalmazásokat hozhatsz létre minden fontos konzumer platformra."

Bár a Xamarin.Mac alapja a nyílt Mono, a szoftver se nem nyílt, se nem ingyenes, személyi licence 399 dollárba kerül, a céges licenc pedig 999 dollár egy évre, amely tartalmazza az összes frissítést is. A programnak elérhető egy időkorlátos próbaverziója a vállalat oldalán, ahol számos példaprogram is megtekinthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról