Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 13. 16:49

NFC-s mobilchippel teríti a piacot a Broadcom

Valószínűbbé válik az NFC-képes okostelefonok dömpingje, miután a Broadcom bemutatott egy olyan új hálózati chipet, ami már beépítve támogatja az érintés nélküli kommunikációs technológiát.

A BCM43341 kódjelű chip egyaránt támogatja az NFC-t és a 802.11n, a Bluetooth 4.0 szabványt, illetve FM-rádiót is tartalma. Ezzel univerzális, a jelenlegi, és úgy tűnik a következő néhány évre is kellő támogatást adva azoknak a rádiós átviteli szabványoknak, amik használatban vannak a világon.

Az eszköz valójában a jelenleg az Apple és Samsung okostelefonokban is egyaránt használt terméknek a kissé átalakított változata, ami csupán az említett rádiós megoldások közül az utóbbi hármat támogatja, az NFC-t nem. A legnagyobb előny, hogy ez a chip körülbelül ugyanannyiba kerül, mint elődje, így kompromisszumok nélkül lehet NFC-s mobilokat piacra dobni, ellenben a jelenlegi helyzettel, amikor is egy külön NFC-chip költségét is bele kell tervezni az eszközök árába.

Az olcsó eszközökben is lesz NFC

A felhasználó szempontjából is fontos előny lenne az egységes chip használatával, hogy az mindössze 100 mikroampernyi áramerősséggel beéri, ami a Broadcom szerint mérhető különbséget jelenthet rendelkezésre állási időben a most használt, különálló chipre épülő megoldáshoz képest. Michael Hurlston, a Broadcom otthoni és vezetéknélküli hálózatok részlegének vezetője szerint az NFC lesz a következő fontos médium a tartalommegosztásban. Ez a célzás némileg ellentmond a telekommunikációs cégek és pénzügyi szektor szereplőinek vízióinak, akik folyamatosan azt hangoztatják, hogy az okostelefon, többek közt az NFC-vel felvértezve a mobilfizetés miatt fontos.

A Boradcom egy másik vezetője, Mohamed Awad szerint a tartalommegosztás és az eszközök közeli kommunikációja mellett a a fizetés területén is szükség van robbanásszerű terjedésre. A Broadcom pontosan ugyanezt a helyzetet élte át 10 évvel ezelőtt a Wi-Fi tecnhológiával, amikor szintén mérföldkő volt az új, még nem elterjedt rádiós megoldás integrálása érezhető felár nélkül. A hír valójában azt jelenti, hogy várhatóan jövő évben már szinte minden új készülék NFC-képes lesz, ami megjelenik, illetve ha valami miatt nem kerülne be a funkció az iPhone-ba, akkor is elképzelhető, hogy a korlátozás már szoftveres lesz.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Apple iPhone 5-ből kimaradt az NFC, amire több összeesküvés-elmélet is született. Némelyik szerint tecnhológiai oka volt a dolognak, ugyanis a fém hátlap miatt nem működött az antenna, az előlapi antenna tesztelésekor pedig az üveg sérült meg túl könnyen. A komoly szakértők azonban úgy látják, hogy ez semmi esetre sem technológiai, sokkal inkább üzleti kérdés volt. Az Apple a Passbook bevezetésével elkezdte felszívni a potenciális ügyfeleket a platformon belül, jövő évben egészen más tárgyalási pozíciókkal indul, ha több millió felhasználós táborral a háta mögött ül le fizetésről, hűségprogramról beszélni, mintha egy pár ezer fős pilot projekt ígéreteivel, ahogy a világon minden más ezzel foglalkozó vállalat teszi.

Újraélheti a piac a Wi-Fi sikerét

A Wi-Fi esetében a rádiós chipre való integráció sokat segített, elsöprő sikert könyvelt el a vezeték nélküli kommunikációs protokoll, s nagyon gyorsan kiderült az is, hogy milyen üzleti modellek párosíthatóak hozzá. Az NFC kapcsán is ez várható, ugyanis az elmúlt 6-8 évben csupán elméletek születtek, a következő 2-3 évben várható 20-30 százalékos penetráció viszont már megmérheti a piacon a technológiát.

A Broadcom számára úgy tűnik, sikeres év lesz a következő, alig egy héttel ezelőtt jelentette be a chipgyártó, hogy jövőre már működő mintákat küld legnagyobb ügyfeleinek az olcsó LTE-s chipekből, ami azt jelenti, hogy 2014-re a középkategóriás vagy akár olcsó készülékekbe is lecsoroghat az LTE. A Broadcom alapjában véve az olcsóbb készülékek piacára fókuszál, ami így azt is jelenti, hogy folyamatosan le van maradva riválisaitól, például a Qualcommtól egy kevéssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról