Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 13. 09:16

Ingress: Indul a misztikus kiterjesztett valóság játék

A napokban a Google műhelyeiből elkezdett kiszivárogni egy augmented reality játék, ami némileg felkavarhatja a mobilos szórakozás mostanában langyosnak látszó vizét. A Niantic Project munkacímen futó játék Ingress néven lép piacra hamarosan.

November 15-én véget ért a titkos bétateszt, az elmúlt két hétben pedig egyre több felhasználó kap világszerte lehetőséget, hogy csatlakozzon egy olyan online többjátékos történethez, ahol nem egyszerűen pixelkatonákat kell irányítani, hanem a fizikai valóságban kell kalandozni, kutatni - harcolni viszont szerencsére csak virtuálisan. Az Ingress lényege, hogy a mobiltelefonunk egy terminál, aminek a helyzete alapján veszünk részt egy futurisztikus háborúban, ahol pontokat kell elfoglalni, portálokat kell feltörni és különféle küldetéseket kell végrehajtani. A történet szerint a "felvilágosodottak" portálokat helyeznek el világszerte, ami lehetővé teszi számukra, hogy az emberek elméjét irányítsák, az ellenállás pedig ezt próbálja megakadályozni.

Google bestof

A játékhoz mindössze egy androidos mobilra van szükség, amire le kell tölteni a Play Store-ból az Ingress nevű ingyenes alkalmazást. Játékosnak egy Google-fiók azonosítóval kell jelentkezni, most azonban még meg fog állítani minket egy fal, ami aktivációs kódot két. Hazánkban több ember kapott már meghívót, s habár a minta szűk, úgy tűnik, hogy a Nexus mobillal rendelkezők jó eséllyel indulnak a korai regisztrációért. Később várhatóan meghívásos alapon megy majd a terjedés, erre szolgáló toborzófelület van is az appban, de egyelőre mindenkinek 0 meghívója van.

A játék a Google egyik startup inkubációs központjában készült, s nem meglepő, hogy azonosításhoz a Google-fiókot, a játéktér megrajzolásához a Google Maps-et és az Earth-t használja. A Niantic Labs egy korábbi terméke is biztosan kapcsolódik, a szeptemberben megjelent Field Trip nevű látszólag tesztalkalmazás alkalmas arra, hogy értesítést küldjön okostelefonokra, amint valaki (egy másik felhasználó) belép egy kijelölt területre a valóságban.

Mindenhol működhet

A felfedezés örömét az Ingress egy elképzelt szabadságharc sci-fi történetével fűszerezi meg, s a legszebb az benne, hogy nincs előre meghatározott területhez kötve, a HWSW szerkesztőség környékén, a budapesti belvárosban máris zajlik a háború, pedig biztosan nem sok ember szaladgál aktív Ingressszel a zsebében. Remélhetőleg néhány héten, de legalább pár hónapon belül elindul nagyobb volumenben is a játék, ami újraértelmezheti a kiterjesztett valóság fogalmait. A mobil világ egyik jóslata volt idén, hogy a lefelé néző emberek helyett előre, felfelé tekintő mobilozók jönnek. Az Ingress miatt nyilván nem sokan fognak útra kelni, de a városban bolyongva bizonyára sokan fognak egy bankfiókban vagy fodrásznál várva, esetleg a buszon utazva szétnézni, hogy az ellenállók mit művelnek a környéken.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A játék mögöttes célja nyilván a fejlett okostelefonos funkciók tesztelése éles környezetben. Ami most egy játék, az pár éven belül visszaköszönhet a közösségi közlekedésben, akár a közigazgatásban, turizmusban vagy kereskedelemben. A most ismert input mezőre épülő alkalmazások nagyon gyors ütemben kikophatnak és lecserélődhetnek sokkal erősebb és hatékonyabb interfészekre. Szerencsés egybeesés, hogy hazánkban éppen most frissült az egész ország Google-térképe, így ha valakinek sikerül a játékba jutnia, akkor akár a Margitsziget kisebb járdáit is figyelembe véve indulhat felfedezni.

A játékról további információt a hivatalos oldalon keresztül lehet szerezni, ugyanott érdemes a Google-fiókunk címével meghívóért folyamodni. Az oldal múlt héten aktiválódott, holott a játékról egyes források már június óta lehet tudni. Az új hírekről és részletekről érdemes a nagy sebességgel szaporodó közösségi Wiki-oldalakon tájékozódni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról