Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 5. 11:27

Megérkezett a harsány és olcsó Lumia 620

A finn dizájnról, egyszerűségről és a tervezés finomságairól beszélt Marko Ahtisaari, a Nokia dizájnért felelős elnökhelyettese, de előadása fontos pontja a Lumia család utolsó hiányzó tagjának a 620-nak a bejelentése volt.

A megújult Lumia sorozatból már csak az olcsó alternatíva hiányzott, ami az előző generáció esetében a Lumia 610 volt. Már szeptember óta tudható volt, hogy a Windows Phone 8-as  felhozatalba is érkezik  egy ilyen modell, de eddig semmilyen konkrét részlettel nem szolgált róla a gyártó. A párizsi LeWeb konferencián azonban lerántották a leplet a “színes kis szappantartóról”, ami várhatóan a szolgáltatói kínálatok népszerű tagja lehet jövő év elejétől.

A specifikációkat illetően Ahtisaari nem volt túl bőbeszédű, mindössze annyi derült ki a bemutatóból, hogy a kijelző képátlója 3,8 hüvelyk, illetve az, hogy a Lumia 620 NFC-képes. Valójban ezeken kívül más érdekes specifikáció nincs is, ami a termék célcsoportja számára releváns lenne.

Jól megépített középosztály

Az NFC képességgel kapcsolatban a Nokia már nem a fizetés lehetőségét hangsúlyozza, hanem az összekapcsolhatóság megkönnyítését. Az NFC-képességgel kapcsolatban a hangfalakhoz, fülhallgatókhoz érintéssel való kapcsolódást emelte ki az előadás.

A Lumia 620 a ClearBlack fantázianevű kijelzőt kapta meg WVGA (800x480) felbontással, a teljesítményért pedig kétmagos, 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 processzor felel. Fontos része még a készüléknek a kamera, ami nem kiemelkedő a felbontás terén: a hátsó 5 megapixeles, az első pedig VGA-felbontású, viszont a Lumia 620 is megkapta a City Lens funkciót. Ez egy "kiterjesztett valóság" megoldás, ahol a kamera nézetre a Nokia Here adatbázisa alapján a közelben lévő helyek adatai kerülnek fel. Megfelelő találat esetén a képet kimerevíthetjük és a mobilt leengedve is megmarad az optikai találati lista.

Háttértárból 8 gigabájt jutott a legkisebb Lumiába, de elvileg microSD-támogatás is van az eszközben. Természetesen a mobilon a legújabb Windows Phone 8 fut, illetve megtaláljuk rajta a Nokia exkluzív alkalmazásokat is, mint az előbb említett térképet, a Nokia Here-t, vagy éppen a Cinegraph fotó módot, ami rövid animációkat rak össze képekből.

Kevésért sok

A Lumia 620 szlogenje “most fun for your money”, ami fedi is a valóságot, hiszen leszámítva azt ,hogy a kijelző mérete és felbontása a két évvel ezelőtti okostelefon csúcsmodellek szintjét idézi, nehéz lenne azt mondani, hogy az eszköz nem versenyképes egy átlagos felhasználó számára. A nem kiemelkedő, de bőven megfelelő képességek pedig mindössze 250 dollárba kerülnek. Európában januártól kezdődik a forgalmazás, végleges végfelhasználói árakra addig kell várnunk.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az viszont kiderült, hogy az olcsó Lumia esetében sem mondott le a finn cég a skandináv szemléletről, ami a dizájnt illeti. Egyrészt érdemes megjegyezni, hogy 7 különböző színben jelenik meg a készülék. Az alapszín itt a lime lesz, de a hátlap, illetve az előlapon körbefutó csík színe eltér, így érdekes, ripacs kombinációkat láthatunk majd. Lesz persze matt fényű fekete és fehér modell is, illetve a hátlap cserélhető.

Marko Ahtisaari elmondta, hogy minden szükségtelen dizájnelemet lecsaptak, szerintük a kevesebb tökéletesebb. A finn dizájnelméletet szem előtt tartva a vonalak tiszták, a felhasznált anyagok jó minőségűek, a formák pedig emberiek. A cél nem az volt, hogy más legyen a Lumia 620 mint a többi forma a kategóriájában, hanem hogy jobb legyen használni. Ugyanazok az elvek működnek a Lumia 620-nál, amik a Lumia 920 csúcsmodellt is kísérik, ami jelentős kényeztetés az olcsó modellt választóknak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról