Szerző: Koi Tamás

2012. december 1. 10:04

Megjöttek az új LTE-díjcsomagok a T-Mobile-hoz

Mától a hangalapú tarifák mellé kínált adatszolgáltatást tekintve átalakult a T-Mobile díjcsomag-kínálata. Az előfizetők mostantól megfelelő okostelefon segítségével immár teljes mértékben kihasználhatják a szolgáltató LTE-hálózatában rejlő lehetőségeket.

December elsején átalakult egyes T-Mobile előfizetéses díjcsomagok tartalma, mellyel a szolgáltató immár lehetővé teszi, hogy az idén januárban kereskedelmi üzembe állított LTE-hálózatra olyan okostelefonokkal is csatlakozhassanak az előfizetők, melyekkel hangszolgáltatást is igénybe vesznek. Az átalakítást követően rövidesen új, LTE-képes készülékek is megjelennek a szolgáltató kínálatában, illetve értelemszerűen a már meglévő LTE-s terminálokkal is használhatók az új díjcsomagok.

Tarifaváltás és szoftverfrissítés kell a 4G-s iPhone-hoz

Az átalakítás elsősorban a 2008-ban az iPhone-hoz bevezetett díjcsomagokat érinti, így az új Ikon LTE 200, 400 és 600 tarifákat választó iPhone 5 tulajdonosok egy várhatóan a következő napokban érkező szoftverfrissítés után használhatják a telefonjukat a T-Mobile teljes LTE-hálózatán. Fontos, hogy a váltás nem történik meg automatikusan, vagyis aki december 1. előtt, régi tarifával vásárolt iPhone 5-öt, annak az LTE-képesség kihasználásához tarifát kell váltania. A régi Ikon díjcsomagokat ezzel együtt kivezette a forgalomból a T-Mobile, azokra többé nem lehet előfizetni.

A tarifaváltás a készüléktulajdonosok számára legfeljebb némi adminisztrációs terhet jelenthet, a régi és az új díjcsomagok közt az egyetlen különbség mindössze annyi, hogy az új tarifáknál teljes mértékben kihasználható a hálózat sávszélessége. A tarifacsomagok esetében nem változott sem az ár, sem a többi benne foglalt szolgáltatás tartalma, beleértve az adatforgalmi limitet, egy ponton ugyanakkor az előfizetők előnyére változtatott a T-Mobile: az új díjcsomagoknál megszűnik a korábbi Ikon tarifák esetében alkalmazott, 10 kilobájtonkénti 10 filléres túlforgalmazási díj az adatforgalmi keretnél.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szolgáltató a weboldalán felhívja az előfizetők figyelmét, hogy az iPhone 5 készülékek esetében az LTE-hálózat teljes kapacitásának kihasználásához szoftvert kell frissíteni a telefonon. Próbáltuk megtudni a szolgáltatótól, hogy mikor várható ennek a szoftverfrissítésnek a megjelenése, a T-Mobile sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy a frissítés időzítése elsősorban az Apple-len múlik, de várhatóan a nagyon közeli jövőben elérhetővé válik.

Az Ikon díjcsomagok mellett december 1-től egyes Mozaik díjcsomagoknál is elérhetővé vált az LTE hálózat teljes kapacitásában, így a Mozaik L, XL és XXL díjcsomagok előfizetői tarifaváltás nélkül használhatják ki az új technológiában rejlő lehetőségeket. A T-Mobile egyébként 60 Mbps elméleti letöltési sávszélességet és 22 Mbps elméleti feltöltési sávszélességet kínál ügyfeleinek (ebből az abszurd szabályozási előírások miatt 0 Mbps-t vállal), míg a december 1. előtt ezeknél a díjcsomagoknál 21 Mbps letöltési és 5,7 Mbps feltöltési sávszélesség volt a határ. A HWSW korábbi mérései szerint a gyakorlatban 35-40 Mbps letöltési sávszélesség, és nagyjából 15 Mbps feltöltési sávszélesség sajtolható ki a hálózatból ideális esetben (idén januári állapot!).

Jönnek az LTE-s telefonok is

A T-Mobile-nál egyelőre az iPhone 5 az egyetlen olyan okostelefon, mely képes LTE-hálózatra csatlakozni (a már említett szoftverfrissítés után), a szolgáltató azonban várhatóan még a karácsonyi szezonban több új csúcskategóriás LTE-s okostelefont megjelentet majd a kínálatában. Ilyen lehet például a Nokia Lumia 920, vagy a Samsung Galaxy S III LTE-s változata. A díjcsomagok átalakítása egyelőre nem jelent a hangszolgáltatás tekintetében technológiai előrelépést, így a T-Mobile nem indított az LTE-hálózaton hangszolgáltatást (VoLTE), a beszédforgalom továbbra is a GSM-hálózaton keresztül zajlik, míg az adat az LTE, WCDMA, illetve 2G-s hálózaton keresztül közlekedik (elérhetőségtől függően).

A T-Mobile az LTE-szolgáltatását először Budapesten tette elérhetővé az 1800 MHz-es frekvenciasávon, később pedig több vidéki városra, megyeszékhelyre is kiterjedt a hálózati lefedettség. A hálózat a T-Mobile weboldalán található információk szerint jelenleg mintegy 65 településen érhető el, köztük több megyeszékhellyel, valamint a budapesti agglomeráció városaival.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.