Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 29. 12:15

Kipróbáltuk: Toshiba Portégé Z930 notebook

A jó minőségű ultrahordozható notebook egykor szinte egyet jelentett a Toshibával. A vállalat az idők során olcsó Satellite gépeivel rontott a megítélésén, de az utóbbi időben mintha valami megváltozott volna és újra igazán minőségi darabok érkeznének Japánból. A Portégé hagyományosan a Toshiba vékony és könnyű üzleti notebookjait takarja, a széria még 1994-ben született, pedigréje csak a ThinkPadekéhez mérhető. Kipróbáltuk a széria legújabb darabját, a Z930-at.

Az első MacBook Air megjelenése óta a gyártók mintha versenyt futnának azért, ki tudja a legvékonyabb és legkönnyebb notebookot gyártani, erőfeszítéseik közepette azonban olyan gépek születnek, amelyek használhatósága csorbul – ennek egyik eleme, hogy lemaradnak, vagy megközelíthetetlen helyekre kerülnek a csatlakozók. A Toshiba Portege Z930 azzal magasodik ki az ultrabookok népes mezőnyéből, hogy könnyű és vékony kialakítása ellenére nem követel meg kompromisszumokat a csatlakoztathatóság terén. De ne szaladjunk ennyire előre.

Vékony, könnyű, de jól használható

A gép burkolata szürke műanyagnak tűnik, hogy a szerkesztőségben mondani szoktuk, “szálcsizoltra fröccsöntött”, vagyis alumínium hatást próbál meg idézni, több-kevesebb sikerrel - valójában leheletvékony magnéziumötvözetről van szó. A Toshiba továbbra is fontosnak gondolja minél alacsonyabban tartani a gép tömegét, ami sikerül is, a 13,3” notebook mindössze 1080 grammot nyomott nem patikapontos mérlegünkön, ezt a töltő és tápkábel további 275 grammal növeli, vagyis az “utazósúly” nem éri el az 1,5 kilogrammot sem. Hogy mennyire könnyű a gép, arra a legjobb példa talán az, hogy néha önkéntelenül is a laptoptáskámhoz kaptam hazafelé menet, vajon nem lopták-e ki belőle a gépet.

A műanyagnak látszó szürke burkolat egyébként nem nevezhető egyáltalán rondának vagy igénytelennek, talán a krómhatásúra festett, fényes zsanérok rontanak egy kicsit az összképen, de összességében a Z930 prémium benyomást tesz. A hazai szakmában már legendásnak számít a sajtóbemutatón elrepesztett R600 kijelzője, a képernyőt a Z930-ban sem védi olyan strapabíró keret mint például a ThinkPadek esetén. A panelt tartalmazó fedőlapnál azért ne ragadjuk meg a gépet, de azért hímes tojásként sem kell bánni vele. A könnyűségnek ára az is, hogy a kijelző hajlamos pillangószárnyként lengedezni ha megmozdítjuk a gépet.

Ahogy korábban már volt szó róla, a Toshiba úgy tudott vékony és könnyű gépet építeni, hogy az nem ment a csatlakozók rovására. A Z930 bal élén kaptak helyet a hangcsatlakozók és egy kártyaolvasó, hátul teljes méretű VGA-kimenet és Ethernet-port van, két USB-aljzat, a HDMI-kimenet és a tápcsatlakozó szomszédságában, jobbra pedig egy USB (3.0) portot építettek be a Kensington-zár foglalata mellé.

Kijelző, billentyűzet

Ha van igazi gyengesége ennek a gépnek, akkor a kijelző az. A matt panel 1366x768 pixel felbontású, a háttérvilágítása elég erős ahhoz, hogy akár szabadban is használni lehessen, de más jót nehéz lenne elmondani róla. Ebben a kategóriában már alacsonynak számít ez a felbontás, elvárható lenne legalább 1440, de inkább 1600 oszlop megjelenítése. A másik probléma pedig a betekintési szögekkel van, vízszintes és függőleges irányban is pontosan be kell állítani a panelt ahhoz, hogy ne lépjen fel színinverzió.

A billentyűzet is elmarad a kategória élvonalától, például a nemrég bemutatott ThinkPad X1 Carbonétól. A Toshiba gépén a gombok mérete megfelelő, de az útjuk nagyon rövid, nyomáspontjuk szerencsére elég határozott. Összességében a billentyűzet kissé “döglött” benyomást kelt sajnos, persze lehet rajta gépelni, de vannak ennél sokkal jobbak is. Az esti használatot háttérvilágítás könnyíti. Nagyon jól működik a Synaptics touchpad, amelyet nagyon jól be lehet állítani: külön konfigurálhatók az egy- és többujjas gesztusok. A touchpad “alatti” gombok viszont nagyon nehezen nyomhatók meg, érdemesebb inkább a touchpaden “kattintani”.

Hardver, fogyasztás

A könnyű és vékony gépbe egy 47 Wh kapacitású lítiumakkumulátort tudott belezsúfolni a Toshiba. Az 1,8 GHz névleges órajelű, Ivy Bridge generációs Core i5-3427U processzorra és 128 gigabájtos Toshiba SSD-re épülő gép (részletes AIDA64 hardverriport itt) tapasztalataink szerint elég sokáig húzza erről. Bekapcsolt Wi-Fi vezérlővel, 50 százalékra állított fényerővel böngészés közben 8-9 wattos fogyasztást mértünk, vagyis ilyen helyzetben 5-6 óra közé esik az üzemidő, HD video lejátszása alatt 3,5 óra körüli működésre számíthatunk egy töltéssel, a processzort és a grafikus magot egyaránt megdolgoztató 3D játék alatt viszont a fogyasztás megközelítheti a 30 wattot is (teljesítményre hangolt energiaprofillal), ami másfél óra körüli üzemidőt jelent. Persze a Toshiba aligha a játékosokra gondolt a Portege tervezésekor.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Z930 egyébként még csúcsterhelésen sem melegszik számottevően és a ventilátora sem hangosodik fel igazán. A gépen külön hardvergombbal aktiválható az “eco” mód, csodát azonban ez sem tesz, ugyanis olyan paramétereket módosít, amelyek legfeljebb az üresjárati fogyasztást befolyásolják: milyen hamar kapcsoljon le a kijelző háttérvilágítása, a billentyűzetvilágítás, mikor kapcsoljon le a lemezmeghajtó, stb.

Szoftver, garancia

Mi még Windows 7-tel kaptuk meg a notebookot, de az alján már Windows 8 Pro matrica volt – a cég tájékoztatása szerint a boltokba is Windows 7-tel kerül a Z930, de jár hozzá Windows 8 telepítőlemez is. A szoftverezésről inkább jót lehet írni, a McAfee Internet Security biztonsági csomag volt az egyetlen “tolakodó” program, ami a géphez járt, a Toshiba szoftverei inkább hasznosak, a már említett “eco” mellett van egy állapotfigyelő, ami a gép hardverparamétereit követi (pl. akkuállapot, hőmérsékletek). Jópofa az Fn gomb lenyomására a képernyő tetején megjelenő grafika, amely megmutatja, melyik funkciót melyik gombon érhetjük el. Az viszont érthetetlen, a hangerőállításnak miért nincs semmiféle visszajelzése se a gépen, se a kijelzőn, így csak akkor tudjuk meg, mennyire hangos a zene vagy játék, ha már megszólalt.

Ugyan sárga “kobak” nem jár hozzá, gépkezelői tanfolyamot se kell elvégezni és védőszemüveg sem kötelező a használatához, de a Z930 ízig-vérig munkagép. Termelőeszközként használt noteszgépek esetén pedig mindig különösen fontos a garancia, hiszen a napi 10-14 órát működő gépek extrém terhelésnek vannak kitéve, laptopnak folyamatosan működnie kell, nélküle a dolgozó nem tud termelni. A Z930-hoz alapból 3 év garancia jár, ebből 1 év ún. “No problem” garancia, amely magában foglalja a javítást, a lopás vagy megsemmisülés esetén a gépcserét, valamint az adatok helyreállítását. A garancia a Toshiba weboldalán keresztül számos különféle konstrukcióval kibővíthető, választható akár 4 éves világgarancia, adathelyreállítás és a No problem konstrukció is kibővíthető. Magyarul beszélő call center hívhatunk ha baj van és a javítás is Magyarországon történik, az elromlott gépért futár jön és a megjavítottat is futár hozza vissza. A géphez jár egy éves McAfee Anti-Theft előfizetés is, amely lehetővé teszi az ellopott gép távoli zárolását, az adatok teljes törlését, illetve a helyének meghatározását.

Összegzés

Van egy frappáns mondás az angol nyelvben, ami tökéletesen leírja a Z930-at: form follows function. Magyarul talán úgy lehetne fordítani, hogy a formaterv a funkcióhoz igazodik, a Z930 esetében ez azt jelenti, hogy a tervezők úgy tudtak egy könnyű és vékony gépet alkotni, hogy nem áldozták fel eközben a használhatóságot.

A Toshiba Portege Z930 persze távolról sem tökéletes, főleg a kijelzője nem az, de ezt az árazásánál is figyelembe vették, a nálunk járt konfiguráció (Z930-12H) bolti bruttó ára 320 ezer forint körül van. Összehasonlításképp: a sokkal jobb (1600x900 PLS) kijelzőt tartalmazó, aluházba zárt új Samsung Series 9 választott operációs rendszertől függően 45-60 ezer forinttal kerül többe, a nemrég nálunk járt ThinkPad X1 Carbon is legtöbb paraméterében jobb, de 450 ezer forintos belépőárával már más kategória. Adja magát az összevetés a 13" MacBook Airrel is, de 3 évre bővített garanciával a legolcsóbb változat is 478 ezer forintba kerül, ami másfélszerese a Z930 árának. Ráadásul egyik gépnek sincs olyan sok csatlakozója mint a Z930-nak, VGA- vagy Ethernet-kábel illesztéséhez adaptereket kell megvásárolni hozzájuk, ami tovább növeli az árat.

Nem szeretnénk egyik vagy másik mellett sem lándzsát törni mert minden vásárlónak más a fontos, de a Z930 jó mindennapi “flottanotebook” lehet, vékonysága miatt pedig akár felsővezetők kezében is el tudjuk képzelni, nem kell magyarázkodniuk a műanyagnak tűnő ház miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról