Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 28. 11:08

Kirúgták az Apple Mapsért felelős vezetőt

Kirúgták az Apple-től Richard Williamsont, aki a közröhej tárgyává vált Maps szoftver fejlesztését irányította, írja a Bloomberg a céghez közeli anonim forrásokra hivatkozva.

Az iOS6-ba épített térképprogramban az Apple lecserélte a Google által szolgáltatott térképadatokat a TomTom és állítólag az OpenStreetMap technológiájára és adataira. Az eredmény egy látványos, de valójában használhatatlan szoftver lett, amely még az Egyesült Államokban, az Apple hazai piacán is pontatlan adatokat adatokat szolgáltat, illetve vicces részleteket tartalmaz. Vannak helyek, ahol egyszerűen csak rosszul vannak kategorizálva vagy elnevezve területek, települések vagy közterek, néhol egész városrészek változtak át parkká, hidakra keresve szárazföldi találatot kapunk, sok helyen pedig ordító grafikai hibák éktelenkednek - a netezők szorgalmasan gyűjtik az ilyen eseteket, mára az iOS6 térképe közröhej tárgyává vált.

Sokaknak fájt

A Bloomberg forrásai szerint az Apple a napokban kirúgta a szoftver fejlesztését irányító Richard Williamsont.  Nem ő az első "vezéráldozata" az Apple Mapsnek, a hírek szerint ezért kellett távoznia a vállalattól Scott Forstallnak is, aki az iOS fejlesztéséért felelt és a 90-es évek eleje óta dolgozott együtt Steve Jobsszal, az Apple tavaly elhunyt társalapítójával és vezérével. Forstall állítólag nem volt hajlandó magára vállalni a Maps fiaskóját, összetűzésbe került Tim Cookkal, akivel már korábban is voltak nézeteltérései, és végül a távozás mellett döntött.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Bloomberg szerint Eddy Cue mozdította el Williamsont. Cuet Scott Forstall távozása után nevezte ki Tom Cook, az ő feladata lesz többek között a Maps gatyába rázása, illetve a Siri útjának egyengetése is - a Siri szintén Scott Forstall "gyereke", az intellinges hangfelismerő információs szolgáltatás még az iPhone 4S-ben jelent meg és folyamatos fejlődése ellenére továbbra is jobbára használhatatlan. Cue korábban az iTunes, az App Store, valamint a MobileMe/iCloud szolgáltatásokért volt felelős, új pozíciójában pedig minden olyan internetes termékért és szolgáltatásért felel.

Jön a letölthető Google Maps

A Wall Street Journal korábbi cikke szerint az Apple azért szakított a Google technológiájával és adataival, mert az utóbbi cég feltételeket szabott a megfelelő információk átadásának, nagyobb beleszólást szeretett volna kapni a Maps alkalmazás funkcióiba. A Google a saját márkájának megjelenését szerette volna előbb elérni, majd a Latitude szolgáltatás implementációját kérte - az Apple mindkét kérést elutasította, a Google így viszont már nem akart megállapodni.

Az iOS6 gyenge térképének hatását az iPhone-eladásokra nemigen lehet mérni, az arcvesztés azonban nagyon kellemetlenül érte a vállalatot. Tim Cook elnök-vezérigazgató a "valaha volt legszebb, legjobb térképes szolgáltatás" jelzővel beharangozott szoftver hibáira nyílt levélben reagálva elnézést kért a vásárlóktól és ígéretet tett a problémák mielőbbi kiküszöbölésére. Cook   arra bátorította a felhasználókat, hogy próbáljanak ki más térképes alkalmazásokat. Azóta a Google is elkészítette saját térképalkalmazását iOS platformra, azonban az egyelőre nem jelent meg az App Store-ban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról