Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 3. 11:21

Négy év alatt megnégyszereződik a négymagos noteszek forgalma

A négymagos processzorral szerelt noteszgépek eladásai közel négyszeresére nőnek négy év alatt, derül ki az IHS iSuppli piackutató vállalat előrejelzéséből.

Ma a csúcskategóriás (jellemzően 1200 dollárnál drágább) noteszgépekben a legmagasabb a négymagos processzorok aránya, azonban itt is 40 százalék körül van mindössze, az alsóbb kategóriás gépek körében ennél jóval alacsonyabb, a belépő kategóriában (700 dollár alatt) csak 13 százalékos az iSuppli szerint. 2012-ben összesen 48 millió noteszgép fogy négymagos processzorral, amelyek a teljes piac 22 százalékát adják.

Idővel azonban az olcsóbb gépekben is egyre inkább elterjednek a négymagos chipek, 2016-ra már a belépő kategóriás gépekben a 70 százalékot is megközelíti az ilyen processzorok aránya. Az elemzőcég által kiadott grafikon alapján a csúcskategóriában 2014-ben éri el a tetőpontot a négymagos processzorok aránya, ezt követően már csökkenni fog, ahogy egyre nagyobb teret nyernek a még több magos chipek. A középkategóriás (700-1200 dollár közötti) gépekben 2015-ben "tetőzik" a négymagos chipek aránya, 60 százalék körül.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az iSuppli szerint a PC-gyártók a nagyobb teljesítmény révén próbálják meg a noteszgépeket vonzóbbá tenni az olyan alternatívákkal szemben mint a tabletek, és ehhez az erős négymagos processzorok jelentik az egyik eszközt. Az ilyen chipek által kínált nagyobb párhuzamosságból egyre több szoftver profitál, az elemzőcég a játékok mellett a HD videók feldolgozását emeli ki, mint teljesítményigényes alkalmazási területet.

Távolról sem jósol nagy jövőt a Blu-ray meghajtóknak ugyanez a cég. Az iSuppli szerint a 2012-ben eladott noteszeknek csak 6 százaléka tartalmaz Blu-ray egységet, de 2016-ra is csak 16 százalékos lesz ez az arány. Hiába csökken a Blu-ray lemezek és a meghajtók gyártásához szükséges alkatrészek ára is, hiába terjednek egyre a HD filmek, a nagyfelbontású videók inkább szélessávú hálózatokon érkeznek közvetlenül a merevlemezekre vagy a képernyőkre. Négy év múlva is csak 49 millió olyan notebook fogy, amiben Blu-ray meghajtó lesz.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról