Szerző: Dojcsák Dániel

2012. november 22. 09:31

Közeleg az összeurópai Google zenebolt indulása

Európai terjeszkedésbe kezdhet a Google Play zenebolt, legalábbis erre enged következtetni, hogy az Armonia nevű, több ország nagy jogkezelőit is tömörítő szervezet megállapodott repertoárjának európai teljes licenceléséről.

Az Armonia Európa három nagy zenei jogkezelőjének közös jogdíj-elszámolási kezdeményezése, ami éppen azért jött létre, hogy az EU-n belül segítse a digitális zenei környezetben való hatékonyabb érdekérvényesítést és a közös licencelést. Az Armonia három alapítója a SACEM (Franciaország), SGAE (Spanyolország) és a SIAE (Olaszország), amik a magyar Artisjus megfelelői, s a Google-lel való megállapodásukban 5,5 millió zeneszámra adtak jogosítást teljes felhasználásra az európai, közel-keleti, arab-félszigeti, afrikai régiókban.

A jogkezelői csoport örömmel jelentette be a megállapodást, hiszen az eddigi gyakorlatokkal szembemenve egy széles repertoárra érvényes, területeken, országokon, régiókon átívelő szerződésről van szó, ami 31 ország (egyes források 35 országot említenek) számára nyitja meg a lehetőséget, hogy a Google által kínált tartalmi szolgáltatások megjelenjenek. A licenc érvényes a PC-s és a mobilos felhasználásra, a lekérhető szolgáltatásokra és a zenevásárlásokra is, azaz a teljes portfólió indulhat ezen tartalmakkal az érintett országokban.

5,5 millió zeneszám 31 országban

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Google Play-en keresztül Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban biztosan, de elméletileg Magyarországon is hozzá lehet majd férni a fent említett 5,5 milliós zenei katalógushoz, ami többek közt olyan népszerű előadók műveit is tartalmazza mint Lady Gaga vagy Rihanna. A teljes sikerhez, vagyis az egységes európai bevezetéshez viszont további megállapodások szükségesek a többi közös jogkezelővel. “Az ilyen licencek fontosak ahhoz, hogy az előadók és jogtulajdonosok biztosan hozzájuthassanak a megérdemelt díjakhoz, a digitális tartalomszolgáltatók pedig előjöhessenek az innovatív szolgáltatásaikkal az európai piacokon” - mondta a Musicweek.com-nak Sami Valkonnen, a Google zenei licencelésért felelős vezetője.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Armoniával kötött egyezség az első lépcsője a Google azon hadjáratának, amivel az európai licencelési gyakorlatot teljesen meg szeretné reformálni. Jelenleg minden országban legalább egy jogkezelő működik, ezekkel egyenként kellene megállapodni, a szolgáltatásokat külön adminisztrálni, elszámolni. Ez viszont a több tucat ország közül csak nagyon kevés helyen érné meg a befektetést - a szétszabdalt piaci modell vesztesei pedig éppen az olyan országok, mint Magyarország, ahol még nem éri meg egy külön piacralépést levezényelni, pedig egyébként felhasználói oldalról lenne igény a szolgáltatásokra.

Ilyen szempontból veszít a jogtulajdonos is, hiszen ezektől a felhasználóktól nem tud jogdíjat beszedni, hiszen azok valamilyen alternatív megoldáshoz folyamodnak és veszítenek a felhasználók is, mert nem kapnak kényelmes és fejlett szolgáltatást. A régióközi licenceléssel viszont ez a probléma megszűnhet.

Néhány EU-s országban már szól a zene, néhányban nem

Nem eszik azonban olyan forrón a kását, ez a hír nem jelenti automatikusan azt, hogy nálunk is megjelennek a Play Store-ban a zenék. Jelenleg a magyar felhasználók kizárólag az androidos  alkalmazásokhoz férnek hozzá, egyelőre nincsenek könyvek, zenék, sem filmek a Google áruházában.

A hullám azonban elindult és az elmúlt hetekben több fontos mérföldkövet is átlépett a Google. Október 29. óta az USA-ban és Európa bizonyos országaiban már elérhető a “song matching” funkció, amivel a felhasználó offline  zenéire jogosultságot szeret a Google Music felhőszolgáltatásban is, anélkül, hogy fel kellene azokat töltenie. Ezt követően jött egy együttműködés a Warner Music Grouppal, amivel az összes nagy kiadó teljes repertoárja bekerült a Play Store-ba. Az Európát érintő bejelentések pedig november 13-án kezdődtek, amikor is Franciaországban, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban is megnyílt a lehetőség a Google Play Music felületen keresztül a zenék vásárlására.

A Google hazai irodája az üggyel kapcsolatban egyelőre további információval nem tudott szolgálni, minden esetre a YouTube kapcsán az elmúlt évben erős aktivitást láthattunk zenei és egyéb tartalmi együttműködésekben, remélhetőleg a felzárkóztatás kiterjed a Google Play-re is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról