Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 20. 11:08

Nem siet az Intel a 14 nanométerre váltással

Az Intel írországi chipgyárában csak a tervezettnél fél évvel később vezetik be a 14 nanométeres gyártástechnológiát, értesült az Irish Times. Az indok nem technológiai gond, hanem üzleti döntés lehet

Az Intel tervei szerint három üzem áll át először 14 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára: az oregoni Fab 1DX, az arizonai Fab 42, illetve az írországi Fab 24. Az Irish Times információi szerint azonban a Fab 24-ben hat hónappal elhalasztják a technológia bevezetését, az indok azonban nem technikai, hanem üzleti. Az Intel feltehetőleg úgy látja, felesleges sietnie.

Felesleges a sietség

A legutóbbi negyedéves eredménybejelentő konferenciahíváson a vállalat közölte: a tervezett ütemben fel tudja futtatni  14 nanométeres chipek gyártását és a technológia 2013 végére megérik a sorozatgyártásra. A P1272 kódnevű eljáráshoz használt berendezések működtetésére több mint 600 írországi Intel-dolgozót küldtek amerikai továbbképzésre, állítja az Irish Times, azonban végül idő előtt haza kell jönniük, mivel a technológia bevezetésének elhalasztásáról döntött a cég.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A döntésnek köze lehet a PC-piac csökkenéséhez is. Az Intel az elemzői konferenciahíváson arról is beszámolt, igyekszik a készletszintjét csökkenteni és visszafogja a termelését - ez is magyarázhatja az írországi gyár átalakításának elhalasztását. Az 14 nanométeres eljáráshoz a korábban beszerzett félvezetőipari berendezések 80-90 százalékát újra tudja hasznosítani a cég, ezért idei tőkeberuházási költségei 1,2 milliárd dollárral alacsonyabbak lesznek a korábban tervezettnél.

Kérdőjelek Írország körül

A 2004-ben megnyitott írországi gyárban nem vezették be a 22 nanométeres gyártástechnológiát sem, jelenleg 90 és 65 nanométeres alkatrészek tömegtermelése folyik a Fab 24-ben. A 14 nanométeres eljárás elhalasztása miatt Írországban már aggódnak a gyár jövője miatt - az Intel 4500 dolgozót foglalkoztat az országban, ezzel a legnagyobb munkaadója a privát szektornak. A vállalat a hírek szerint azonban több mint 1 milliárd eurót költött a Fab 24 modernizálására, ami a biztosítéka lehet annak, hogy belátható időn belül számít az írországi gyártásra.

Az Intelnek a világon szerte vannak chipgyárai: az amerikai Oregonban, Arizonában, Új-Mexikóban és Massachussettsben, ezen kívül Írországban, Izraelben és Kínában. Ezek közül az üzemek közül a massachusettsi a legkevésbé korszerű, az 1998-ban átadott gyárban a mai napig 130 nanométeres csíkszélességű alkatrészek készülnek, például chipsetek. A leixlipi gyár 90 és 65 nanométeres processzorokat, chipseteket és kommunikációs lapkákat termel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról