Szerző: Koi Tamás

2012. október 30. 09:55

Csalódás az angol 4G-hálózat

Korszakváltás indult ma Nagy-Britanniában a mobilhálózatok technológiai aspektusait nézve: elindult a szigetország első 4G-snek nevezett hálózata. A fogadtatás azonban korántsem olyan fényes, mint amire a szolgáltató, az Everything Everywhere, vagyis az EE számított.

Ma elindult az angol Everything Everywhere, vagyis EE hálózatán a szigetország első LTE-alapú mobilszolgáltatása, Nagy-Britannia ezzel számos európai országtól lényeges mértékben lemaradva vezette be a gyorsabb mobilnet korszakát. A jelek szerint ráadásul a negyedik generációsnak nevezett technológia nem csak a megjelenés idejét tekintve van súlyos lemaradásban a kontinentális szolgáltatóknál lévő megoldásokhoz képest.

Presztizsprojekt

Az angol T-Mobile és Orange hálózatainak összevonásából született EE a sokat vitatott angol frekvenciaaukció után elsőként tudta beindítani az LTE-szolgáltatást az országban, ami inkább tekinthető egyfajta presztízslépésnek a cég részéről, hiszen a versenytársak legkorábban a jövő év elején jutnak hozzá azokhoz a frekvenciahasználati licencekhez, melyek segítségével elindíthatják a szolgáltatást. Az LTE-alapú szélessávú mobilhálózatot egyébként egyelőre11 angol nagyvárosban kapcsolta be a szolgáltató, újabb hat angol város csatlakozása karácsonyig megtörténhet.

Az EE szolgáltatása ugyanakkor az elérhető átlagos sávszélességet tekintve még ezeken a lefedettségi területeken is csalódást okoz, de legalábbis jelentősen elmaradt több európai szolgáltató által biztosított értékektől. Az angol cég szerint az LTE-hálózaton átlagosan 8-12 Mbps letöltési sávszélesség érhető el a megfelelő eszközök segítségével, ami nagyjából ötszöröse az angol 3G-s hálózatok 1,5 Mbps-os értékének.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ideális körülmények közt és megfelelő méretű blokkokat használva ennél HSPA+ technológiával is jóval magasabb sebességértékek érhetők el, erre számos példa akad itthon is: Ma már mindegyik magyarországi mobilszolgáltató használja hálózatán a DC-HSPA+ szabványú átvitelt, amivel a gyakorlatban 10-20 Mbps letöltési sávszélesség érhető el - jóllehet ebből a szabályozás sajátosságai miatt 0 Mbps-t garantálnak az ügyfelek felé hazai cégek.

Nem gyors, de legalább drága

Az EE 4G-snek nevezett szolgáltatásával kapcsolatos leghangsúlyosabb kritika ugyanakkor nem a sávszélesség, hanem az ár. A tarifaszerkezet Angliában azonban más, mint például hazánkban, vagy a legtöbb európai országban. Így az EE komplett, hanghívásra (nem LTE-alapon) használható, adatforgalmat is tartalmazó tarifákat kínál, 36-56 angol fontos havi előfizetési díjért cserébe, vagyis napi árfolyamon átszámítva körülbelül 12 700 és 19 700 forintért, attól függően, mennyi adatforgalmat kap az ügyfél. A legolcsóbb tarifa mellé ugyanakkor csak 500 MB adat jár és a legdrágább sem kínál 8 GB-nál többet.

A szolgáltató a tarifacsomagoknak megfelelően számos LTE-alapú hálózatokkal kompatibilis okostelefont is megjelentetett a kínálatában, többek közt a Samsung Galaxy S III LTE-s verziójával és az iPhone 5-tel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról