:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 29. 14:06

Telepíthető az Ubuntu a Nexus 7 tabletre

A Google Nexus 7 tulajdonosok mostantól telepíthetik eszközükre a Canonical által gondozott Linux-disztribúciót, lecserélve a gyári Androidot. Ez persze az átlagfelhasználók számára egyelőre nem ajánlott, a cél az, hogy az Ubuntu megvesse a lábát az ultramobil eszközön is.

A sikeres telepítéshez az Ubuntu hivatalos leírása szerint a potenciális felhasználónak már egy olyan Nexus 7-tel kell rendelkeznie, amin nyitva van a bootloader, illetve szükség lesz egy olyan számítógépre, amin az Ubuntu asztali verziója fut. Oda kell letölteni az Ubuntu Nexus 7 Desktop Installert és onnan indul a telepítés is. A művelet körülbelül 15 percet vesz igénybe és szerencsére bármikor visszafordítható, azaz ugyanilyen egyszerűséggel vissza lehet térni a gyárilag telepített Android Jelly Beanhez.

Az Ubuntu Nexus 7-es fejlesztése egy nagyobb terv része, aminek célja, hogy az Ubuntu az olyan  mobil eszközökön is megjelenjen és terjedjen mint az okostelefonok és a táblagépek. Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója azt szeretné látni, ha az operációs rendszer fejlesztéseinek fókusza is áttevődne a mobil környezetben fontos területekre. Az asztali környezetben ugyanis nem kell akkumulátoros üzemidőre optimalizálni, mint ahogy az sem annyira fontos, hogy egyszerre mennyi folyamat fut, mobilon viszont ezek kritikussá válnak, jelenleg az Ubuntu nincs felkészülve ezekre a szempontokra. “Minél vékonyabbra sikerül a kernel magját faragni, annál jobban fog működni a laptopokon és a cloud-szolgáltatásokkal is” - mondta Shuttleworth az Ubuntu Developer Summiten Koppenhágában, ahová természetesen már a saját, Ubuntut futtató Nexus 7 készülékével érkezett.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kísérleti operációs rendszer azonban tényleg szigorúan csak fejlesztői célokat szolgál, jelen állapotában nem alkalmas arra, hogy felhasználói szoftverként tekintsünk rá - jelenleg még az érintőképernyőkre szánt Unity UI sincs meg. A Canonical célja egyelőre csak a rendszer portolása, de középtávon elkészülhet egy olyan verzió, ami okostelefonokon, tableteken és asztali gépeken is egyaránt jól teljesít, teljes átjárhatóságot biztosít. A következő fordulóban a Canonical finomítani fogja a processzorkezelést, jönni fog a többmagos támogatás, javulhat a memóriakezelés.

A Canonical egyébként a tavaszi Mobile World Congressen már bemutatta az Ubuntu for Androidot, amely a Google szoftverét oltja be a Linux dekstoppal: a telefont dokkolóba helyezve a felhasználó elindítja az Ubuntu for Androidot, és a csatlakoztatott kijelzőn egy teljes értékű asztali környezetet kap, az Ubuntu Linuxon megszokott alkalmazásokkal - a rendszernek része a Chromium böngésző, a Thunderbird levelezőkliens, a VLC médialejátszó, a PiTiVi videoszerkesztő, a Gwibber IM-kliens, valamint az Ubuntu zenelejátszója és képgalériája, de természetesen akár további programok is telepíthetők - az alkalmazásokat a Unity felületen tálalja a felhasználó elé a szoftver. Az esemény óta a projektről azonban mélyen hallgat a cég, egyelőre egy telefon sem jelent meg, amely Ubuntut futtatna.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.