Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 22. 13:11

Ubuntu: az okostelefonod a következő PC-d

A jövő heti barcelonai Mobile World Congressen mutatja be a Canonical új fejlesztését, az Ubuntu for Androidot. A vállalat elképzelése szerint egy dokkolóba állított, monitorra vagy tévére kapcsolt erős okostelefon megfelelő teljesítményű ahhoz, hogy akár asztali gépként is működhessen, ehhez biztosítja a szoftverkörnyzetet az Ubuntu.

A Canonical szerint a jelen és főleg a jövő erőteljes processzorral és grafikus vezérlővel felszerelt okostelefonjai elegendő teljesítményt nyújtanak ahhoz, hogy akár PC-ként is be lehessen vetni őket, ehhez csak egy billentyűzet, egér és egy kijelző csatlakoztatására, no meg megfelelő szoftverre van szükség. Számos olyan okostelefon létezik ma is a piacon, amelyhez elérhető dokkoló, csatlakoztatható külső billentyűzet és megjelenítő, azonban a telefonokon futó szoftver (akár Android, akár iOS, akár más) alapvetően kis kijelzőre és érintéses vezérlésre optimalizált, nem jelenít meg egyszerre több ablakot és minden alkalmazást teljes képernyőn futtat, ezért a PC-stílusú használatot, a párhuzamos programfuttatást nem igazán támogatja.

PC-nek is elég erős mobilok

Itt jön a képbe az Ubuntu for Android, amely a Canonical által fejlesztett felhasználói szoftverkörnyezet dokkolható okostelefonok részére. A Canonical elképzelései szerint a telefont dokkolóba helyezve a felhasználó elindítja az Ubuntu for Androidot, és a csatlakoztatott kijelzőn egy teljes értékű asztali környezetet kap, az Ubuntu Linuxon megszokott alkalmazásokkal - a rendszernek része a Chromium böngésző, a Thunderbird levelezőkliens, a VLC médialejátszó, a PiTiVi videoszerkesztő, a Gwibber IM-kliens, valamint az Ubuntu zenelejátszója és képgalériája, de természetesen akár további programok is telepíthetők - az alkalmazásokat a Unity felületen tálalja a felhasználó elé a szoftver.

"Miért vinnél magaddal két eszközt, amikor egy is elég lenne? A következő csúcskategóriás okostelefonodban sokkal több erő van mint amit egy telefontól várnál és több mint elég egy laptophoz. Úgyhogy összehoztuk az Androidot az Ubuntuval, a világ kedvenc szabad operációs rendszerével, hogy egy munkára használható asztali környezetet adjunk, ami elfér a zsebedben. Android a telefonhoz, Ubuntu az asztalhoz, együtt egy készülékben, együtt" - foglalja össze az elképzelést a Canonical weboldala.

Az Ubuntu for Android a mobil natív operációs rendszerének adataihoz is hozzáfér, például a névjegyzékhez, a naptárhoz vagy a böngészési előzményekhez, a programnak része egy tárcsázó, tehát a telefonos funkciókról sem kell lemondani arra az időre, amíg a készülék dokkolva van - headsettel ugyanúgy beszélhetünk és SMS-eket is lehet fogadni, küldeni, sőt, az androidos alkalmazásokat is elérhetjük. A fejlesztők szerint az Ubuntu for Android vagy akár a hozzá hasonló kezdeményezések teljesen átalakíthatják a mobilos kiegészítők piacát és erős keresletet generálhatnak a dokkolók, például beépített projektorral rendelkező modellek - amennyiben az elgondolás sikeres lesz, új típusú  perifériák virágzására is számítani lehet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Ubuntu for Android indításához az Androidot nem kell leállítani és a telefont nem kell "újrabootolni" a használatához, az Ubuntu párhuzamosan fut az Androiddal - a működéshez kétmagos processzorra van szükség, dokkolt állapotban az Android és az Ubuntu a telefon egy-egy magján fut. A hardverkövetelmények között 1 GHz-es kétmagos processzor, 512 megabájt RAM, és OpenGL,ES/EGL driverrel rendelkező grafikus chip szerepel, na meg természetesen szükség van HDMI-kimenetre, USB host csatlakozóra a billentyűzet és egér illesztéséhez, na meg 2 gigabájt tárhelyre az Ubuntu for Android rendszerkép tárolásához.

03:57
 

Ubuntu Desktop Running On Android

Még több videó

Hardveres módosítás kell

A Canonical szerint némi hardveres módosításra szükség van az elképzelés működéséhez a telefon szintjén, így szinte kizárt, hogy a korábban megjelent okostelefonok "ubuntusíthatók" legyenek, de a jövő heti MWC-n bemutatkozó készülékek között már lehet hogy lesz olyan, amelyet felkészítettek az Ubuntu for Android futtatására - a Canonical mindenesetre jelen lesz az eseményen és demózni is fogja a szoftverét, amellyel a gyártók egyedivé tehetik androidos modelljeiket.

a címlapról