:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 27. 11:58

Jön a totális videómegfigyelés

Minden amerikai bűnügyi akciófilmben szerepel egy jelenet, amikor a rossz fiúk valahogyan elterelik a biztonsági őrök figyelmét, akik nem veszik észre az objektumba történő behatolást. Az emberi megfigyelés pedig valóban ennyire pontatlan. Lusták vagyunk és fáradékonyak, a gépek ezt is jobban csinálják.

Az Egyesült Államokban a kamerás megfigyelés értelmezését a jövőben jobbára számítógépek és algoritmusok látják majd el, a sok képernyőt pásztázó biztonsági őrök mostantól tényleg szundikálhatnak a portán. A legnagyobb előrelépés pedig nem is az, hogy a gépek nem maradnak le egyik mozzanatról sem, hanem a prediktív képességük révén képesek előre megbecsülni, hogy mi történik a következő pillanatban. Ez nem csak biztonsági, de épületautomatizálási és energiahatékonysági szempontból is forradalmat jelenthet.

A Carnagie Mellon University egyik kutatócsapata egy olyan számítógépes megfigyelőrendszert mutatott be, ami a jelenlegi szintek mellett még sci-fi-nek tűnhet, de figyelembe véve az elérhető számítási kapacitást, teljesen hétköznapivá is válhat nagyon gyorsan: a videóképeket nem unatkozó őröknek vetítik, nem csak egyszerűen tárolókra rögzítik, hanem azonnal feldolgozzák különböző vizuális elemzőszoftverekkel, amik azon felül, hogy akár strukturált formátumban naplózhatják a "látottakat", képesek a megfigyelt személyek viselkedése alapján előre megbecsülni, hogy mit fognak csinálni.

Kiszámítható tömeg

A viselkedéselemzés lényege, hogy a megfigyelt térben lévő emberek közül az algoritmus kiszűrje azokat, akik nem természetesen, vagy nem a helyzetnek megfelelően cselekednek. A végső cél persze nem csak a felismerés, hanem az, hogy mindezt a legapróbb kezdeti jelekből, már előre lehessen detektálni. A projektben a Carnegie Mellon Egyetem mellett az amerikai hadsereg is részt vesz.

Alessandro Oltramari olasz kutató, aki posztdoktori képzésen vesz részt az amerikai egyetemen, úgy vélekedik, a készülő termék egyaránt alkalmas lesz katonai és civil megfigyelési célokra is. Az automata megfigyelőrendszer képes párhuzamos videóképeket figyelve gyanús magatartásmintákat keresni: ha valaki egy repülőtéren vagy egy buszállomáson odavisz egy táskát valahová, otthagyja és elsiet, az megérhet egy riasztást, csakúgy, mint egy túl sokáig tétlenül sündörgő sapkás figura.

A rendszer kiválóan skálázható, így akár több tucat, de akár több ezer kamera képét is tudja  figyelni, amivel akár egy egész város kordában tartható, anélkül, hogy ehhez több ezer emberi operátort kellene alkalmazni. Ráadásul a gépi algoritmusok már most sokkal figyelmesebbek, egy szoftvernek teljesen mindegy, hogy valami a kép közepén történik vagy kicsit a háttérben.

1984 - Nagy testvér

A projekt útjába nem is a technológiai akadályok állhatnak majd, hanem személyiségi és emberi jogi problémák. Ha valaki már most úgy érzi, hogy az 1984 című regényben leírtakon rég túl vagyunk és az állampolgárok erős kontroll alatt élnek, azok az ilyen hálózatok létezésével biztosan nem tud majd egyetérteni. Viszont a biztonság és terrorizmus elleni harc égisze alatt sok szituációban és bizonyára több országban akár szélesebb körben is felső nyomásra bevezetésre kerülhetnek ilyen komplex megfigyelőrendszerek. A kamerarendszer az USA-ban már most is rendelkezésre áll, arcfelismerő és mozgásérzékelő technológiák már a konzumer webes szolgáltatóknál is egészen jól működnek, például a Facebook és a Google Picasa vagy a Microsoft Kinect esetében. A jelen egyetemi kutatásokban szereplő elemzőszoftverek ezeknél jelentősen bonyolultabbak és hatékonyabbak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az algoritmus nem csak azt ismeri fel, hogy az adott objektum egy táska vagy egy személy, hogy az adott ember férfi, nő, fiatal vagy idős, de képes a környezetben lévő többi objektummal összefüggésbe helyezni őt. Felállíthatóak szabályok, hogy például a személyek milyen tárgyakkal léphetnek kapcsolatba és milyen eseménynek kell riasztásban végződnie. A kerítésen nem is kell átmászni, ha valaki hirtelen meglódul és nyújtja a kezét, a rendszer már akkor jelezhetne, de akár olyan egyszerű feladatokra is használható lenne, hogy figyelmeztesse a mozgólépcsőn nem jobbra soroló utasokat, hogy nem illendő, amit csinálnak.

A DARPA által finanszírozott projekt nagyon messzire vezethet, a fenti megfigyelőrendszerből kinőhet egy smart kamera iparág, illetve ugyanezt modulként felhasználva gépi vizuális intelligencia hozható létre. Ha úgy vesszük, épülhet a terminátor.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.