Szerző: Dojcsák Dániel

2012. szeptember 19. 15:16

Magyarországra is elért a ThinkPad X1 Carbon

A Lenovo Magyarország is rendkívül büszke arra, hogy az eredetileg IBM, immár Lenovo márka alá tartozó ThinkPad már 20 éve szolgálja a professzionális számítástechnikai igényeket. A ThinkPadek az űrben és a dzsungelekben is ugyanúgy otthon vannak, igaz a most bemutatkozó X1 Carbon Ultrabook bizonyára egy iroda asztalán érzi magát a legjobban.

A ThinkPad története valóban érdekes, 1982 óta alig változó stílusjegyeivel, a szögletes élekkel, a piros trackpointtal egyedivé vált. A különböző korszakokban mindig igyekezett élen járni a fejlődésben, a ThinkPad mutatta be az első DVD-meghajtót notebookban, ezek a gépek hozták divatba a fekete színt a számítógépeknél, illetve ezekben jelent meg a dedikált biztonsági rendszer, ami a mobil gépen tárolt adatokat óvja.

75 millió ThinkPad 20 év alatt

A ThinkPad sosem volt olcsó választás, főleg, ha a prémium, ultrahordozható X-sorozatról volt szó, de ennek ellenére a vállalati felhasználók közül sokak számára nem kérdés, hogy a jellegzetes, zömök kis gépek megérik-e az árukat. Ritkaság, hogy egy PC rajongást váltson ki, úgy tűnik, hogy a MacBookon kívül hosszú ideig csak a ThinkPadnek sikerült ez, amit még a kínai gyártó általi felvásárlás sem tört meg. Sőt, 2010-ig bezárólag 60 millió ThinkPad fogyott, idén viszont már a 75 milliomodik eladást ünnepelhette a márka, ami nyilván az olcsóbb modellek bevezetésének is köszönhető, de attól még szép eredmény.

Az új irányok pedig továbbra is biztatóak a Lenovo háza táján. A gyártó immár 35 országban mondhatja el magáról, hogy 10 százalék feletti piaci részesedéssel rendelkezik, többek közt ez Magyarországon is igaz. A klasszikus felhozatal mellett, aminek mostani ékköve a ma bemutatott ThinkPad X1 Carbon ultrabook, egészen komoly adut sikerült letenni a vállalati célú tablet kategóriában.

First Class

Az Intel által meghatározott ultrabook kategória lényege, hogy a gyártónak egy extrém vékony, maximum 2,1 vastagságú, legfeljebb 1,5 kg-os, mégis nagy teljesítményű és hosszú üzemidejű gépet kell produkálni. A minta az Apple MacBook Air volt, amit az Intel szeretett volna a windowsos ökoszisztémába is átmenteni. Az X1 Carbon az ultrabookok között is a felső osztályt képviseli. A 14 hüvelykes, 1600x900 pixeles felbontású matt kijelző pontosan akkora tokozásba fért be, mint a korábbi 13 hüvelykes modell, de a káva a kijelző mellett szinte teljesen eltűnt már. A fényes felület helyett visszatérő nem tükröződő kijelző pedig talán még a széles képaránynál és a nagy felbontásnál is komolyabb előny.

A kecses, vékony ház ugyan nem alumínium, a tervezők szerint annál is jobb. A kellemes, puha tapintású, de nem fényes, nem csúszós műanyag szénszálakkal van átfűzve, amitől strapabíró lesz, mégis könnyű marad. Érdekes, hogy kézbe fogva nem tűnik erősnek, inkább  elegáns hatású, az ígéret szerint azonban a szénszálaknak köszönhetően nehéz megsemmisíteni a tokon belüli alkatrészeket. A gép tömege 1,3 kg, igaz ehhez érdemes hozzászámolni a viszonylag duci töltő adaptert is. Az  X1 Carbon a specifikáció szerint 6-8 órás üzemidővel rendelkezik, ezt hamarosan megjelenő alapos tesztünkben igazoljuk vagy cáfoljuk majd. Az viszont biztos, hogy a gyorstöltő 35 perc alatt képes 5 órányi működéshez elegendő elektromosságot betáplálni az akkumulátorba, így egy napközbeni töltéssel biztosan végig húzható egy extra megterhelő, túlórázós munkanap is.

 

A gép dizájnja megkapó, nehezen lehet belekötni, talán a gombsor az egyetlen olyan rész, ami megoszthatja a közönséget. A szigetes billentyűzet divatja elérte a ThinkPadeket is, de legalább itt nem egyszerű Apple másolásról van szó, a gombok homorúak, amitől máris egyedibbnek tűnik az egész és nem a piros pöcökegér az egyetlen, ami emlékeztet arra, hogy egy ThinkPadet látunk. Sokaknak hiányozhat a billentyűzetet megvilágító lámpa, helyette egy szolid alsó megvilágítást kapunk. Szerencsére ez nem süt át a réseken, nem fogja vakítani a felhasználót, inkább csak kedvesen körberajzolja a gombokat azoknak, akik nem vakon gépelnek. A gép széleit végignézve találunk kártyaolvasót, egy új típusú töltőcsatlakozót, mini DisplayPortot, USB-t és hang ki- és bemenetet - Ethernet-csatlakozó és a VGA viszont hiányzik, a gép teljesen szakít a régi technológiákkal szerencsére. Ha valakinek több csatlakozási opcióra van szüksége, az kénytelen lesz a dokkolót is megvásárolni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A belső értékeit a gépnek nem volt idő kivesézni, de ezt a későbbi részletes tesztben pótoljuk. A Lenovo Magyarország képviselői szerint azonban arra lehet számítani, hogy főként Core i7-tel szerelt verziók lesznek elérhetőek itthon, a Core i5 inkább csak elvi lehetőség. A vásárló 128 és 256 gigabájtos SSD-ből választhat, memóriából pedig legalább 4 gigabájt kerül a gépekbe. Az X1 Carbon várható kiskereskedelmi bruttó ára 500 ezer forinttól indul, de egy magasabb felszereltséggel ez az árcédula akár 50 százalékkal is megtoldható. Mivel nem egy tömegtermékről van szó, ezért a Lenovo jellemzően rendelésre szállítja majd, így érvényesülhetnek a vállalatok egyéni igényei a felszereltséget illetően.

ThinkPad Tablet 2

Az ultrabook mellett másik érdekesség a mai bemutatón még csak a prezentációban felbukkanó ThinkPad Tablet 2 volt, ami egy Windows 8-cal érkező, Intel processzoros, 10 hüvelykes tablet. A kijelzője 1366x768 pixeles felbontású IPS LCD, elvileg Wi-Fi-s böngészés mellett 10 órán keresztül működik töltés nélkül, de még a videostreaming terhelést is bírja 6-7 órán keresztül - a standby ideje pedig elméletileg egy hónap. A kevesebb mint 1 centis vastagság kényelmessé és használhatóvá teszi, de a megfelelő kiegészítőkkel, mint a dokkoló vagy a vezetéknélküli billentyűzet, digitális stylus, illetve az iPad Smartcoverhez hasonló “Origami” tokkal egy tényleg sokoldalú eszköz lehet.

A tabletről csak a legfontosabb nem derült ki, mégpedig az ára. Erre és a fizikailag is megfogható példányokra október elejéig kell várni a hazai közönségnek, de tudomásunk szerint a főleg vállalati célra szánt tablet ára biztosan 200 ezer forint felett kezd majd. A Lenovo, a Microsoft és az Intel szerelemgyereke nem szeretne közvetlen versenytársa lenni az iPad-nek, sem az Android tableteknek. Ezek a nagyvállalati környezetre is felkészített eszközök valójában csak formátumukat tekintve hasonlítanak majd olcsóbb társaikra. Pontosan annyi különbséggel, mint egy otthoni felhasználásra szánt és egy professzionális vállalati notebook között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról