Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 19. 11:11

Sokat remél a hálózatmegosztástól a Telenor

Új üzleti modellek, valamint az adatszolgáltatásban rejlő lehetőségek hatékony kiaknázásától remél megtakarítást a következő években a Telenor csoport.

Jelentős megtakarítást remél az új működési modellek, köztük elsősorban az infrastruktúramegosztás fokozatos bevezetésétől Norvégia legnagyobb távközlési vállalata, a Telenor csoport. A Magyarországon is jelen lévő cég a hét közepén tartja Oslóban a szokásos éves konferenciáját, melyen a vállalat felsővezetői betekintést nyújtanak a közeli jövő stratégiai terveibe. A beszámolók, valamint a csoport üzleti eredményei alapján elmondható, hogy a globális viszonylatban a kisebb szereplők közé tartozó Telenor továbbra is fenntartja egészséges növekedését, noha komoly kihívásokat kell leküzdenie egyes régiókban.

Minden az adat

A befektetőknek és újságíróknak tartott Capital Markets Day konferencián Jon Fredrik Baksaas vezérigazgató hangsúlyozta, a cég - elsősorban az ázsiai térségnek köszönhetően - 2011-ben és 2012 első felében tartotta a 6 százalékot meghaladó bevételnövekedést. A cégvezető elmondta, a Telenor, illetve az iparág számára a következő évek legnagyobb kihívását bevételi oldalon a mobil adatforgalom növekedésének hatékony kiaknázása jelenti majd - ehhez a csoport tagjain belül új szolgáltatások és új árazási modellek bevezetése válhat szükségessé.

A konferencián a elhangzottak szerint a Telenor csoport a működés hatékonyabbá tételével és új üzleti modellek bevezetésével 2015-re a tavalyi év működési költségeihez viszonyítva mintegy ötmilliárd norvég koronás megtakarítást remél. Ragnar Karhus, a csoportszintű átalakításokért felelős vezető előadásában rámutatott, a szolgáltató hat területen végez a jövőben működést optimalizáló folyamatokat, átalakításokat, ezek az ügyfélszolgálat, az infrastruktúra, a menedzselt szolgáltatások, az IT-t érintő átalakítások, a roamingmegállapodások, illetve a leányvállalatok működésének hatékonyabb összehangolása.

Aktív, passzív megosztás

A mobilhálózati infrastruktúra megosztásának kétféle módját alkalmazzák széles körben, az egyiket aktív, a másikat passzív módszernek nevezik. Előbbi esetében egy bázisállomás aktív elemein, utóbbinál csak a passzív elemeken (pózna, antennák, telephely) osztozkodnak a szolgáltatók.
Az infrastruktúramegosztással a szolgáltatók nemcsak olcsóbban, hanem gyorsabban, így összességében hatékonyabban tudnak ellátni bizonyos területeket mobilszolgáltatással.

A hat terület közül a legnagyobb mértékű költségcsökkentést egyértelműen az infrastruktúramegosztási modell széles körű bevezetése hozhatja a vállalatnak, derült ki a konferencián. A több európai operátor, valamint egyes Telenor-leányvállalatok által már évek, vagy hónapok óta alkalmazott modell lényege, hogy a szolgáltatók bizonyos infrastruktúra-elemeket megosztanak egymással, az ügyfelek felé ugyanakkor továbbra is megőrzik márkaidentitásukat, valamint továbbra is versenyben maradnak egymással a szolgáltatások szintjén.

Ennek az üzleti modellnek az egyik legnagyobb úttörője Európában az éppen két hete új stratégiai irányokat kijelölő, és kisebb névváltáson átesett angol Everything Everywhere (most már EE), mely a France Telecom és a Deutsche Telekom leányvállalataként Nagy-Britannia legnagyobb integrált mobilhálózatát üzemelteti. A Telenor csoporton belül is akadnak olyan leányvállalatok, melyek éltek ezzel a lehetőséggel, így a szolgáltató anyaországában, Norvégiában, valamint Svédországban, Dániában és Pakisztánban is kötött a szolgáltató infrastruktúramegosztási megállapodásokat.

Itthon is egyeztettek

A hálózatmegosztásban rejlő költségcsökkentési lehetőségek messze túlhaladnak minden más területet: a vállalat 2015-re csoportszinten összességében 1,4 milliárd koronás megtakarítást vár a hálózati erőforrások összevonásától. Magyarországon egyelőre nincs terítéken ilyen terv, nem hivatalos információk szerint ugyanakkor már zajlottak egyeztetések a Vodafone és a Telenor közt bizonyos hálózati erőforrások magasabb szintű megosztásáról. Forrásaink szerint a megállapodást elsősorban a 2011-12-es magyarországi frekvenciaaukció odázta el.

Hazánkban a Telenor és a Vodafone rendre a második és a harmadik legnagyobb piaci szereplő mind a mobilhang-, mind a mobiladat-szolgáltatások szegmensében. A piacvezető Magyar Telekom előnye különösen az adatszolgáltatások területén szembeötlő, a mintegy kétmillió aktív előfizetés közel felét a T-Mobile szolgálja ki. A hálózaton áthaladó adatforgalmat tekintve ugyanakkor a Telenor feltűnően a versenytársak felett teljesít, ennek elsődleges oka, hogy a vállalat több, nagy adatforgalmi keretet biztosító díjcsomagot kínál előfizetőinek, ezeket ráadásul többször is úgy pozicionálta a múltban, mint a vezetékes szolgáltatásokra alternatívát jelentő megoldásokat.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról