Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 19. 11:11

Sokat remél a hálózatmegosztástól a Telenor

Új üzleti modellek, valamint az adatszolgáltatásban rejlő lehetőségek hatékony kiaknázásától remél megtakarítást a következő években a Telenor csoport.

Jelentős megtakarítást remél az új működési modellek, köztük elsősorban az infrastruktúramegosztás fokozatos bevezetésétől Norvégia legnagyobb távközlési vállalata, a Telenor csoport. A Magyarországon is jelen lévő cég a hét közepén tartja Oslóban a szokásos éves konferenciáját, melyen a vállalat felsővezetői betekintést nyújtanak a közeli jövő stratégiai terveibe. A beszámolók, valamint a csoport üzleti eredményei alapján elmondható, hogy a globális viszonylatban a kisebb szereplők közé tartozó Telenor továbbra is fenntartja egészséges növekedését, noha komoly kihívásokat kell leküzdenie egyes régiókban.

Minden az adat

A befektetőknek és újságíróknak tartott Capital Markets Day konferencián Jon Fredrik Baksaas vezérigazgató hangsúlyozta, a cég - elsősorban az ázsiai térségnek köszönhetően - 2011-ben és 2012 első felében tartotta a 6 százalékot meghaladó bevételnövekedést. A cégvezető elmondta, a Telenor, illetve az iparág számára a következő évek legnagyobb kihívását bevételi oldalon a mobil adatforgalom növekedésének hatékony kiaknázása jelenti majd - ehhez a csoport tagjain belül új szolgáltatások és új árazási modellek bevezetése válhat szükségessé.

A konferencián a elhangzottak szerint a Telenor csoport a működés hatékonyabbá tételével és új üzleti modellek bevezetésével 2015-re a tavalyi év működési költségeihez viszonyítva mintegy ötmilliárd norvég koronás megtakarítást remél. Ragnar Karhus, a csoportszintű átalakításokért felelős vezető előadásában rámutatott, a szolgáltató hat területen végez a jövőben működést optimalizáló folyamatokat, átalakításokat, ezek az ügyfélszolgálat, az infrastruktúra, a menedzselt szolgáltatások, az IT-t érintő átalakítások, a roamingmegállapodások, illetve a leányvállalatok működésének hatékonyabb összehangolása.

Aktív, passzív megosztás

A mobilhálózati infrastruktúra megosztásának kétféle módját alkalmazzák széles körben, az egyiket aktív, a másikat passzív módszernek nevezik. Előbbi esetében egy bázisállomás aktív elemein, utóbbinál csak a passzív elemeken (pózna, antennák, telephely) osztozkodnak a szolgáltatók.
Az infrastruktúramegosztással a szolgáltatók nemcsak olcsóbban, hanem gyorsabban, így összességében hatékonyabban tudnak ellátni bizonyos területeket mobilszolgáltatással.

A hat terület közül a legnagyobb mértékű költségcsökkentést egyértelműen az infrastruktúramegosztási modell széles körű bevezetése hozhatja a vállalatnak, derült ki a konferencián. A több európai operátor, valamint egyes Telenor-leányvállalatok által már évek, vagy hónapok óta alkalmazott modell lényege, hogy a szolgáltatók bizonyos infrastruktúra-elemeket megosztanak egymással, az ügyfelek felé ugyanakkor továbbra is megőrzik márkaidentitásukat, valamint továbbra is versenyben maradnak egymással a szolgáltatások szintjén.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ennek az üzleti modellnek az egyik legnagyobb úttörője Európában az éppen két hete új stratégiai irányokat kijelölő, és kisebb névváltáson átesett angol Everything Everywhere (most már EE), mely a France Telecom és a Deutsche Telekom leányvállalataként Nagy-Britannia legnagyobb integrált mobilhálózatát üzemelteti. A Telenor csoporton belül is akadnak olyan leányvállalatok, melyek éltek ezzel a lehetőséggel, így a szolgáltató anyaországában, Norvégiában, valamint Svédországban, Dániában és Pakisztánban is kötött a szolgáltató infrastruktúramegosztási megállapodásokat.

Itthon is egyeztettek

A hálózatmegosztásban rejlő költségcsökkentési lehetőségek messze túlhaladnak minden más területet: a vállalat 2015-re csoportszinten összességében 1,4 milliárd koronás megtakarítást vár a hálózati erőforrások összevonásától. Magyarországon egyelőre nincs terítéken ilyen terv, nem hivatalos információk szerint ugyanakkor már zajlottak egyeztetések a Vodafone és a Telenor közt bizonyos hálózati erőforrások magasabb szintű megosztásáról. Forrásaink szerint a megállapodást elsősorban a 2011-12-es magyarországi frekvenciaaukció odázta el.

Hazánkban a Telenor és a Vodafone rendre a második és a harmadik legnagyobb piaci szereplő mind a mobilhang-, mind a mobiladat-szolgáltatások szegmensében. A piacvezető Magyar Telekom előnye különösen az adatszolgáltatások területén szembeötlő, a mintegy kétmillió aktív előfizetés közel felét a T-Mobile szolgálja ki. A hálózaton áthaladó adatforgalmat tekintve ugyanakkor a Telenor feltűnően a versenytársak felett teljesít, ennek elsődleges oka, hogy a vállalat több, nagy adatforgalmi keretet biztosító díjcsomagot kínál előfizetőinek, ezeket ráadásul többször is úgy pozicionálta a múltban, mint a vezetékes szolgáltatásokra alternatívát jelentő megoldásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról