Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 17. 15:15

Okosan szabta tabletekre irodai szoftverét a Microsoft

Egy múlt heti blogbejegyzésben részletezte az Office 2013 RT, vagyis az (ARM) rendszerchipet használó tabletekre szánt változat fejlesztésének körülményeit. A vállalat igyekezett a lehető leginkább a körülményekhez igazítani a szoftvert, ennek pár képesség is áldozatul esett, de a lényeg: teljes értékű Office készül tabletekre.

A Windows RT-t futtató tabletek egyik nagy előnye lehet az iOS-t vagy Androidot futtató versenytársakkal szemben a teljes Office csomag, amelyről egészen mostanáig nagyon keveset árult el a Microsoft. Egy múlt heti blogbejegyzésben végre megtört a csend, számos részlet napvilágot látott a szoftverről, illetve a születésének körülményeiről.

Piackutatásai során a Microsoft azt tapasztalta, a tabletvásárlók nagyon hiányolják a teljes értékű, nem csak dokumentumok megjelenítésére, hanem szerkesztésére is alkalmas, az asztali változattal maradéktalanul kompatibilis Office-t - ezt az igényt hivatott lefedni az Office 2013 RT, amely asztali testvérével közös kódbázist használ, néhány olyan változtatással, amelyeket az ARM rendszerchipeken való futtathatóság igényel. A blog szerint az ARM ugyanúgy elsőrendű célplatform volt az Office fejlesztésénél mint az x86, vagyis az ARM-os változat is ugyanúgy néz ki, ugyanúgy viselkedik és ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja mint az asztali verzió.

Okosan próbál takarékoskodni a Microsoft

A platform ugyanakkor megkívánt némi optimalizációt is. Az Office RT kapcsán leginkább azt hangsúlyozza a Microsoft, hogy a működése energiahatékony, így nem kell attól tartani, hogy a korlátozott akkumulátoros üzemidővel rendelkező tableteket gyorsan lemerítené. Első látásra úgy tűnik, az Office nem egy erőforrás-igényes szoftver, a Microsoft mérnökei azonban igyekeztek a minimumra szorítani a CPU-használatot, illetve kihasználni a hardveres gyorsításban rejlő lehetőségeket, hogy a fogyasztás minél alacsonyabb legyen.

Az energiatakarékossági törekvések áldozata például a folyamatosan villogó kurzor is. Mivel a Windows 8 kernele már "tickless", amely nem "kelti fel" ütemesen a processzort minden megszakítási kérelemnél, hanem csak ha arra valóban szükség van. A Microsoftnál úgy gondolták, a mérnökök, a kurzor folyamatos villogtatása felesleges úri huncutság lenne, az energiatakarékosság érdekében ezért ha a felhasználó nem nyúl a géphez, az Office kurzora megszűnik villogni, így a processzor tovább maradhat alvó állapotban. A blog szerint 95 százalékkal csökkent azoknak az eseményeknek a száma az Office-ban, amelyek felkeltik a CPU-t.

Az Office RT egyébként is takarékosan bánik az erőforrásokkal, ha például szűkös a rendeszerben rendelkezésre álló memória, kevesebbet használ fel az adatok cache-elésére és ha a felhasználó egy ideig tétlen, törti a memóriában a futás gyorsítása céljából ideiglenesen tárolt adatokat. A háttértárral is spórol a program, az Office RT viszonylag kevés sablonnal települ, ezeket a felhasználó az internetről töltheti le, ha szüksége van rájuk, a telepítőkészletben csak a leggyakrabban használtak kaptak helyet. Emellett a nyelvi csomagok kezelése is módosult, a szoftver automatikusan megszabadul a nem használt nyelvektől, amennyiben azt a hardver gyártója korábban telepítette - ha mégis szükség van rá, automatikusan letöltődik.

Különbségek az asztali verzióhoz képest

A blog hosszasan részletezi, mik lesznek a különbségek az asztali és a tabletes Office RT között. A tabletes változatból kimaradnak például az ActiveX-re alapozó képességek (makrók, add-inek és külső gyártótól származó kódok), a PowerPoint nem boldogul majd egyes, régebbi típusú médiafájlokkal (egyelőre nem tudni, melyek lesznek ezek). Nem működnek az email-küldéssel kapcsolatos szolgáltatások sem az Office RT-ben, mivel a rendszernek nem része az Outlook - persze a Windows RT levelezőjéből vagy más emailkliensből lehet Office-dokumentumokat küldeni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az egyes komponensekkel kapcsolatban is lesznek korlátozások: az Excel 2013 RT-ből kimarad a Data Modell létrehozásának lehetősége (a PivotTable, QueryTable és Pivot Chart megmarad), a PowerPoint 2013 RT-ben nem lehet narrációt rögzíteni, a OneNote-ban pedig nem lehet beágyazott médiafájlban keresni, audio- és videojegyzetet felvenni és szkennelni sem - már meglevő jegyzetet vagy képet beágyazni persze lehet.

Csak Windows RT készülékkel együtt

A blogbejegyzésben a Microsoft folyamatosan Office Home and Student 2013 RT változatról beszél - vajon ez azt jelenti, hogy lesz egy eltérő funkcionalitású, vállalatoknak szánt Office RT verzió is? Egyelőre erről nem beszél a cég, azt azonban már tudjuk, hogy ez a szoftver csak Windows RT eszközökkel együtt lesz megvásárolható, önállóan nem kerül forgalomba. Megjelenésükkor a Windows RT tabletek a Wordnek, az Excelnek, a OneNote-nak és a PowerPointnak csak egy előzetes verzióját tartalmazzák, amely automatikusan frissül majd a végleges változatra - állítólag november és február között várható a végleges kód megszületése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról