Szerző: Dojcsák Dániel

2012. szeptember 12. 14:26

Hat dobás: Amerikában is jön a háztáji warez üldözése

A franciák bebizonyították, hogy nem működik a warez elleni harcban a tiltás és megfélemlítés, az Egyesült Államok mégis ezt a modellt követné. Ott a három helyett hat dobása lesz minden letöltőnek, igaz, ott a fő célkitűzés az edukáció.

Franciaországban a HADOPI fedőnéven elhíresült kalózellenes törvény három esélyt ad az illegális fájlcserére vetemedő internetezőknek, s a figyelmeztetések után az internettől való eltiltás következik. A bevezetést komoly felháborodás övezte, az ügy élénk nemzetközi érdeklődést váltott ki, a szabályok betartatása pedig sok millió eurót emésztett fel. Ehhez képest mindössze 14 ember ellen indult eljárás Franciaországban, ami azt bizonyítja, a rendszer nem túl hatékony.

Az amerikai warezolóknak hat dobása van

Az USA-ban tavaly alakult Center for Copyright Information (CCI) nem érzi tanulságosnak a francia példát és a nagyobb internetszolgáltatókat maga köré gyűjtve, majd kiegészülve a filmes és zenei iparág képviselőivel, a szervezet előállt egy hasonló rendszerrel. Igaz, a fokozatosan szigorodó lépések a figyelmeztetéssel, oktatással, tájékoztatással kezdenek, csak azt követik a végén valódi büntetések. Amennyiben a rendszert valóban aktiválják jövő év elején, az az amerikai internetezők 75 százalékát lefedi majd, ennyi felhasználót szolgálnak ki az akcióban résztvevő operátorok.

Az úgynevezett “Copyright Alert System” eredetileg 2011 decemberében rajtolt volna, amit első alkalommal idén júliusra, majd később 2012 év végére toltak. Most a CCI vezetője, Jill Lesser azt nyilatkozta, a csoport felkészült az év végi indulásra. Lesser szerint nem a francia megoldás koppintásaként létrejövő rendszerről az internetszolgáltatók kínosan hallgatnak. Az ország legnagyobb szolgáltatójának, a Comcastnak a szóvivője is csak annyit válaszolt az Ars Technica erre vonatkozó kérdéseire, hogy jelenleg nincs semmilyen bejelentenivalója és nem is kommentálja a híreket.

Jill Lesser az üggyel kapcsolatban azt próbálja hangsúlyozni, hogy itt nem a büntetés áll a középpontban, valójában ez egy hatlépcsős oktatási program, amiben sorozatos oktató jellegű riasztásokat küldenek ki az érintett előfizetőknek. Az új program célja, hogy az előfizetők és a fiatal felhasználók figyelmét felhívja a jogosulatlan tartalomletöltés károsságára. Elvileg a cél a legális források való terelés.

Aki nem lép egyszerre, nem kap bitet estére

Arról viszont nem esett szó, hogy a hatlépcsős program pontosan hogy működne a gyakorlatban. A fokozódó figyelmeztetések mellett a kiszivárgó információk szerint a felhasználó számára rendelkezésre álló sávszélesség csökkenne fokozatosan. Arról viszont nem esett szó, hogy az utolsó körben mi történik, előfordulhat-e, hogy valakit teljesen elvágnak az otthoni hálózatától. Lesser szerint ez a szolgáltatóra lesz bízva, elvileg minden ISP maga dönti el, hogyan szankcionálja az illegális letöltést. Sőt, arra is lesz lehetőség, hogy vitás kérdésekben egy független vizsgálat történjen, ha esetleg a szolgáltató ok nélkül korlátozna valakit.

Elvileg, ha valaki eléri az ötödik szintet, akkor kötelező módon meg kell néznie egy 10 perces oktatófilmet, és ha még ekkor sem tér jobb belátásra, akkor a CCI feladja, és az illető elvileg kikerül a programból. Az ISP ekkor dönthet úgy, hogy felfüggeszti az internetkapcsolatot, de vajon miért érné meg neki? Mivel kényszerítheti a CCI a szolgáltatókat arra, hogy keményen fellépjenek az USA-ban egyébként is egyre kevesebb problémát okozó szerzői jogsértések ellen és fizető ügyfelektől vegyenek búcsút?

Túl sok a bizonytalanság

Az is egy sikamlós terület, hogy a felhasználók, akiket megvádolnak, miként értesüljenek a helyzetről. Kaphatnak e-mailt, levelet, de igazából semmi nem garantálja, hogy az üzenet valóban eljut hozzájuk. Kivéve talán, ha a hálózati elérést korlátozva egy proxyval a böngészőben szolgálja ki az ISP az üzenetet. Az is kérdéses, hogy mi történik ha valaki elköltözik, ha szolgáltató vált, illetve az sem egészen tiszta az amerikai programban, hogy melyik hatóság járhat el akkor, ha valamelyik fél nem fogadja el a helyzetet.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A bevezetést nyilván késleltetik technológiai hiányosságok is, de a legnagyobb gond, hogy a demokráciára kényesen ügyelő Egyesült Államokban nehezen kelhet életre egy nem átlátható, a köz által nem támogatott, nem megvitatott program, aminek ráadásul a hatékonysága is erősen megkérdőjelezhető. Az illegális fájlcserét bonyolítók többsége már bizonyára hallott róla, hogy ez a tevékenység nem legális és kárt okoz a szerzőknek, jogtulajdonosoknak.

Az edukáció ennek ellenére fontos, de nehezen hihető, hogy bárki egy szöveges vagy multimédiás üzenet hatására világosodna meg és dobná el a bejáratott warez forrásait. Sokkal valószínűbb az, hogy a legális szolgáltatások térhódítása morzsolja le szép lassan az illegális fájlcserét az USA-ban, több felmérésből is kitűnik, hogy az iTunes, Pandora, Spotify, Netflix, Hulu, YouTube forradalma óta jelentősen visszaesett az amerikai warez. A CCI résztvevői ennek ellenére még mindig a megfélemlítésben hisznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról