Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 29. 11:08

Világszinten csökkent, itthon zuhant a szerverpiac

Nyilvánosságra hozta második negyedéves szerverpiaci jelentését az IDC. A számok szerint a piac darabszám és érték szerint egyaránt csökkent, főleg a UNIX-szerverek és mainframe-ek eladásai zuhantak be a technológiai frissítések előtt. Magyarországon folytatódik a piac mélyrepülése, amely a pénzügyi válság kitörése óta tart.

Nem ment jól a szerverpiac a második negyedévben, a gyártói árbevétel 4,8 százalékkal múlta alul a tavalyi második negyedév szintjét, miközben a leszállított gépek száma 3,6 százalékkal apadt. Az IDC adatai szerint így összesen 2 millió szerver fogyott 12,6 milliárd dollár értékben. A tömegszerverek forgalma 2,5 százalékkal esett tavalyhoz képest, a középkategóriás (25-250 ezer dolláros) gépeké 11,2 százalékkal, a high-end (250 ezer dollárnál drágább) szervereké pedig 7,6 százalékkal múlta alul 2011 második negyedévének szintjét.

Frissítésre várva

Az IDC a csökkenést a gazdasági bizonytalanság mellett azzal is magyarázza, hogy a szerverpiacon több technológiai frissítés is küszöbön áll. Az IBM tegnap mutatta be új mainframe gépét, a zEnterprise EC12-t, amelyet az ősszel kezd szállítani, emellett lassan esedékes a SPARC és Power processzorok frissítése is - a SPARC T5-ről feltehetően az őszi OpenWorld alkalmával közöl részleteket az Oracle, és  amennyiben az IBM tartja a három éves termékciklust, 2013 elején be kell mutatkozzon a Power8. Igaz, a Nagy Kéket jelenleg nem sürgeti senki, a high-end UNIX szegmensből láthatóan visszavonulóban levő Oracle tavalyi bejelentésével kirúgta a széket az Itanium és a HP Integrityk alól, így mára az IBM maradt az egyedüli stabil szereplő a RISC/UNIX piacon.

Az x86 szegmens eközben lassan de biztosan bővül. Igaz, hogy a leszállított gépek száma 0,6 százalékkal csökkent 2011-hez képest, de az értékük 3,5 százalékkal bővült - a felhasználók egyre több feladatot bíznak jól kiépített, drága x86 hardverekre, amelyek a rajtuk futó operációs rendszerek (Linux, Windows) folyamatos fejlődésének köszönhetően mára nem csak az alsó, hanem a középkategóriás RISC/UNIX szerverekkel is eredményesen csatáznak a megrendelésekért. A nem-x86 (RISC, EPIC, CISC) szerverek forgalma 19,4 százalékkal zuhant a második negyedévben - sorozatban ez volt a negyedik negyedév, amikor a szegmens bevétele esett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Linuxot futtató szerverek forgalma 1,7 százalékkal 2,8 milliárd dollárra nőtt a második negyedévben, a windowsos gépeké csak 0,3 százalékkal emelkedett. A windowsos szerverek eladásai 6 milliárd dollárt tettek ki a vizsgált időszakban, ami a teljes szerverpiac közel fele. A UNIX-ot futtató kiszolgálók forgalma eközben 20,3 százalékkal esett, minden szállító visszaesést könyvelt el, de az IBM még így is látványosan növelni tudta részesedését a szegmensben.

Élen a HP, nyomában az IBM, jön fel a Dell

A szervergyártók versenyében az IBM és a HP állt az élen a második negyedévben - az IDC szerint "statisztikai döntetlen" volt a két szállító között, mivel a részesedésük közötti eltérés 1 százalékon belüli. A HP 29,6 százalékos bevételarányos részesedést tudhatott magáénak, az IBM már csak 29,2 százalékra volt jó az IDC-nél. A HP szerverforgalma 5 százalékkal, az IBM-é 8,2 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. A harmadik helyet a Dell szerezte meg, amely a nagy gyártók között egyedüliként tudta növelni eladásait, az 5 százalékos bővülés 16 százalékos részesedés megszerzésére volt elég.

A Sunt bekebelező Oracle mára réspiaci szereplővé vált a szerverek terén, ahogy kivonult a minimális nyereséggel értékesíthető tömegszerverek területéről és saját szoftvereivel integrált "Exa" rendszereire koncentrál. A vállalat szerverpiaci bevétele ennek megfelelően folyamatosan olvad, az idei második negyedévben 20 százalékkal esett tavalyhoz képest és csupán 752 millió dollárt tett ki, ami a teljes piac 6 százaléka. Az ötödik legnagyobb gyártó a Fujitsu volt, a japán cég szervereladásai gyakorlatilag megfeleződtek a tavalyi második negyedévhez képest, a cég így részesedése 3,9 százalékra apadt.

Forrás: IDC

Magyarországon folytatódik a zuhanás

Magyarországon a pocsék gazdasági környezet, valamint a legnagyobb informatikavásárlókat (távközlés, pénzügyi szektor) sújtó kormányzati extra terhek miatt tovább folytatódott a szerverpiac csökkenése, ami lényegében a pénzügyi válság 2008 őszi kitörése óta folyamatosan tart. Itthon az eladott szerverek értéke közel harmadával esett vissza 2011 második negyedévéhez képest.

A számokat vizsgálva kijelenthető, hogy a nem-x86 szerverpiac lényegében megszűnt létezni Magyarországon, mára szinte csak az IBM bonyolít üzleteket ezen a területen - az Oracle "Exa" gépei továbbra is túlméretezettek és drágák a magyarországi vásárlók számára, a HP Integrityk iránt pedig itthon is megszűnt az érdeklődés, miután az Oracle kivonult az Itanium platform mögül. Magyarországon azonban az iparági szabványos (x86) szerverek eladásai is közel 20 százalékkal csökkentek tavalyhoz képest, itt a nemzetközi trendekhez hasonlóan jól szerepelt a Dell, amely  növelni tudta eladásait, emellett érdemes még megemlíteni a Ciscót, amely megduplázta UCS blade gépeinek forgalmát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról