Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 16. 11:19

Rekord online nézőszámot hozott az olimpia

Rekord mennyiségű néző volt kíváncsi a XXX. Nyári Olimpia közvetítéseire az interneten keresztül, a Londonban megrendezett, múlt hétvégén véget sportesemény ezzel mindenképpen bevonult a televíziós közvetítések történelemkönyvébe.

Hazánkban és külföldön is jelentős érdeklődés mutatkozott a londoni olimpia internetes közvetítései iránt, a műsorszórók és a közvetítési jogokat birtokló tévétársaságok egyaránt rekordnézettségről számolnak be. Hazánkban az MTVA három csatornáját követhették élőben a nézők az interneten keresztül, akár HD-ben vagy 3D-ben, emellett mobiltelefonos alkalmazás is rendelkezésére állt azoknak, akik egy őket érdeklő sportesemény ideje alatt nem tudtak leülni számítógépük vagy tévékészülékük elé.

Az MTVA m1, m2 és m3D csatornáinak online közvetítési hátterét megvalósító Antenna Hungária ma sajtóközleményben számolt be az olimpiai adás streamingjével kapcsolatos fontosabb mérföldkövekről. A cég közleménye szerint az olimpia 17 napja alatt összesen 135 ezer néző kapcsolódott be a weben valamelyik szám közvetítésébe, A legnézettebb esemény - ahogy arról korábban beszámoltunk - a magyar férfi kézilabdacsapat Izland elleni, maratoni küzdelme volt. Ezt az előzetes becslésekhez képest is jóval többen, több mint 29 ezre nézték számítógépen keresztül.

Négymillióan a Szigeten

A 20. Sziget fesztivál fellépéseit idén először élőben közvetítette a YouTube. A nyilvános adatok szerint az online közvetítés összesen négymillió megtekintést hozott, fontos különbség ugyanakkor, hogy az MTVA olimpiai közvetítéseit csak Magyarországról lehetett nézni, a Sziget koncertjeit pedig a világ bármely pontjáról.

Az Antenna Hungária által beüzemelt netes tartalomtovábbítási hálózat (Content Delivery Network, vagyis CDN) a csúcsidőszakban - szerda kora délután - összesen 35 Gbps lekötött sávszélesség-kapacitás mellett üzemelt. A szolgáltató közlése szerint a rendszer ezt a streaming kapacitás-igényt fennakadások nélkül kiszolgálta, mivel a CDN kétszer 40 Gbps sávszélességű vonalon, két ponton csatlakozik a gerinchez, ezért elméletileg kétszer ennyien is nézhették volna a közvetítést. Ez a megoldás az adott sávszélesség-kereteken belül 1080p felbontású jellel egyébként nagyjából 20 ezer nézőt tud kiszolgálni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bár ezzel az MTVA élő közvetítése az egyik legnézettebb magyar online tartalomnak számított az olimpia idején, a számok így is eltörpülnek a BBC hasonló adataihoz képest. A brit köztévé eleve 24 élő csatornát streamelt az interneten keresztül, az online közvetítésekbe a játékok ideje alatt 17 millióan kapcsolódtak be legalább 15 percig. A legnézettebb időszakokról a BBC nem számolt be, annyi azonban kiderült, hogy a britek nem túl meglepő módon akkor kapcsolódtak be a legtöbben, amikor valamelyik angol csapat közel állt a győzelemhez.

A magyar és angol közvetítés nézettsége közt ugyanakkor több szempontból sem vonható teljes párhuzam, hiszen Nagy-Britannia mind lélekszámban, mind internet- és okostelefon-penetrációban hazánk előtt jár, emellett a britek hazai rendezésű olimpiájáról lévén szó az átlagosnál jóval többen követték a közvetítéseket. Ráadásul a brit rendező országként Nagy-Britannia minden versenyszámban indíthatott sportolót, csapatot, így szinte nem volt olyan órája az olimpiának, amikor ne zajlott volna esemény brit érdekeltséggel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról