Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 13. 14:48

Használatba veszi a 26 GHz-es sávot a GTS

Még ebben a hónapban használatba veszi a 26 GHz-es frekvenciasávban neki ítélt spektrumokat a GTS. A cég vezeték nélküli adatátviteli szolgáltatásokat nyújt üzleti ügyfelek részére.

A műszaki kivitelezés befejezése után, de még ebben a hónapban elindítja a vezeték nélküli adatátviteli szolgáltatást a 26 GHz-es frekvenciasávban a GTS. A vállalat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi pályázatán nyert frekvenciahasználati jogosultságot, a cég kis hatótávolságú, garantált adatátviteli sávszélességű adatátviteli megoldásokat fog kínálni üzleti ügyfelei számára. A két alapblokk felett megszerzett jogokat a GTS 15 évig gyakorolhatja.

Az első ütemben a GTS tíz budapesti és két vidéki 26 GHz-es állomás kiépítését tervezi, ezt 2013-ban még tizenkét egység követi a fővárosban és vonzáskörzetében. A beruházás költsége eléri a 300 millió forintot - áll a társaság által kiadott sajtóközleményben. Az új technológia a meglévő pont-pont és pont-multipont alapú mikrohullámú rendszereket egészíti majd ki, a bázisállomásonkénti kapacitás a cég szerint eléri a 600 Mbps-t.

Az NMHH még novemberben írt ki tendert a 26 GHz-es frekvenciasáv értékesítésére. Ebben a frekvenciasávban elsősorban kis hatótávolságú, pont-pont, illetve pont-multipont közti digitális rádió-összeköttetéssel működő, nagy sávszélességű adatátviteli hálózatok hozhatók létre, ennek megfelelően a pályázók a mobilszolgáltatók, és a vállalati ügyfeleket kiszolgáló, elsősorban vezetékes infrastruktúrával rendelkező távközlési szolgáltatók közül kerültek ki.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A mobilszolgáltatók számára a 26 GHz-es frekvenciatartomány elsősorban a mobil bázisállomások összeköttetésének egy új módját teremtheti meg, az eddig alkalmazott optikai, illetve mikrohullámú csatlakozás mellett. Az NMHH tavalyi pályázatán végül mind az öt induló szereplő nyert frekvenciahasználati jogot, méghozzá egyenlő arányban.

Nem így alakult 2009-ben, amikor az NMHH jogelődjének számító Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán a 26 GHz-es sáv úgynevezett "E" blokkjára a két pályázó cég (Antenna Hungária, GTS-Datanet) csak az egyik, az Antenna Hungária szerzett kizárólagos használati jogot. Az akkor még GTS-Datanet néven futó cég fellebbezését első- és másodfokon is elutasította a hatóság, a cég beadványa végül a bíróságon is elbukott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról