Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 9. 13:13

Teljesen a Digia kezében a Qt

A licencelés után a szoftvert és a fejlesztőket is átvette a Digia. Gyors ütemben elérhető lesz a keretrendszer Androidra, iOS-re és Windows 8-ra is, jelentette be az új tulajdonos.

A Digia mai bejelentése szerint a cég teljesen átvette a Qt-t a Nokiától, ezzel megszűnt az elmúlt hetekben erősödő bizonytalanság a fejlesztői keretrendszer körül. Ezt a Digia is sietett leszögezni, a bejelentés szerint a keretrendszer fejlesztése jó kezekbe került és jelenleg a Qt ötös verziójának befejezésére és a határidőknek megfelelő kiadására fókuszálnak. A tranzakció keretében a Digia mintegy 125 Nokia-alkalmazottat vesz át, az oslói és a berlini fejlesztői irodákkal egyetemben, az adásvétel pénzügyi részleteiről a két cég nem nyilatkozott, az azonban biztosra vehető, hogy a Nokia által 2008-ban kifizetett 150 millió dollár töredékét érte most a Qt.

Teljes gőzzel előre

"Üdvözöljük a Qt-csapatot a Digiában. Világszínvonalú fejlesztői szervezeti egységet adunk most a Digia csapatához, együtt építjük a következő generációs keresztplatformos fejlesztői környezetet" - mondta Tommi Laitinen, a Digia termékekért felelős alelnöke. "Mindenkinek javasoljuk, hogy vizsgálja felül a Qt-ról kialakított képét. A Digia célzott kutatás-fejlesztési befektetései vissza fogják hozni a Qt fókuszába az asztali és beágyazott rendszereket, miközben kibővítjük a mobil platformok támogatását".

Ez a Qt

A Qt fejlett C++ fejlesztői környezet, amelyben keresztplatformos mobil és asztali alkalmazások készíthetőek. A Qt eredetileg a norvég Trolltech terméke, a céget 2008-ban vásárolta fel a Nokia, a frameworköt pedig hamarosan kinyitotta, a projekt vezetését nyílt modellre állította át, a nyílt forráskódú verziót pedig GPL helyett LGPL alatt licencelték újra. A keretrendszer ennek köszönhetően rendkívül népszerűvé vált, a Google Earth-től a Skype-ig, a Last.fm-től a KDE-ig számtalan asztali alkalmazás használja, a nagy cégek közül pedig az Intel és a Research In Motion számít fontos hozzájárulónak. A Qt a MeeGo fontos eleme volt, az utódprojekt Tizenben azonban hivatalosan nem támogatott a keretrendszer.

A Digia bejelentése szerint a felvásárlás után gyors ütemben beindul a Qt Androidot, iOS-t és Windows 8-at támogató verziója, így a fejlesztői keretrendszerben a legnépszerűbb mobil platformokra is lehet alkamazásokat készíteni. A Qt jelenleg Linuxot, OS X-et, asztali és CE Windowst, Symbiant, MeeGót illetve a Haiku operációs rendszert támogatja, a domináns mobil rendszereket azonban nem. Ez valószínűleg stratégiai döntés volt a Nokia részéről, a Qt felvásárlásával ugyanis saját fejlesztésű Symbian és MeeGo rendszereket akarták megerősíteni. A Windows Phone-ra váltással így a Qt felesleges teherré vált a Nokia nyakán, amelytől a finn gyártó növekvő vehemenciával meg is akart szabadulni - augusztus elején pedig már biztosra lehetett venni, hogy vevőt keresnek a szoftverre és a hozzá kapcsolódó fejlesztői csapatra.

A Digia tavaly áprilisban vette meg a Nokiától a Qt kereskedelmi licencelési és támogatási üzletágát, akkor 3500 fizetős ügyfelet vett át a cég a mobilgyártótól. A Qt alapja egyébként teljesen nyílt forráskódú, a Digia azonban egyéni fejlesztésekkel, illetve fizetős támogatással tud pénzt keresni a terméken. A Digia egyébként szerteágazó termékkínálattal rendelkezik, a Qt mellett vállalatirányítási illetve a közszférában használt szoftvereket is kínál, a felvásárlás előtt mintegy 1200 alkalmazottal rendelkezett.

"A Nokia büszke a Qt-ba fektetett négy évi munkájára és örvendünk, hogy a Qt fejlesztését a jövőben is a mai csapat végezheti a Digia berkein belül" - nyilatkozta Sebastian Nyström, a Nokia stratégiai vezetője. "A Digia általi felvásárlás azt jelenti, hogy a Qt tovább folytathatja sikeres nyílt forráskódú projektként és a fejlesztői közösség tagjai számára is folyamatos alkalmazást

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felvásárlás hírét egyébként a Jolla, a MeeGo operációs rendszer fejlesztését továbbvivő cég is üdvözölte egy tweetben. A bejelentés hírére a Digia részvényárfolyama meredeken, 7,5 százalékkal emelkedett.

A Nokia számára a Qt leépítése a költségcsökkentési lépések egyik eleme, a finn gyártó elad vagy bezár minden olyan részegységet vagy divíziót, amely nem függ szorosan össze a Lumia üzletággal. A Nokia egyébként nem állítja le a belső fejlesztéseket, a Windows Phone-hoz kapcsolódó alkalmazások továbbra is gőzerővel fejlődnek, így a navigációs vagy épp a fotós alkalmazásban nyújtanak még egyedit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról