Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 9. 14:59

Biztató jövő elé néz a Qt a Digia kezében

Hozzájutott a Qt kereskedelmi licencelési jogaihoz a Digia, az ügylet során mintegy 3500 asztali és beágyazott platformra fejlesztő ügyfél kerül át az új céghez.

Jelentősen csökkent a Qt keretrendszerrel kapcsolatos bizonytalanság, miután a Digia átvette a Nokiától az eszköz kereskedelmi licenceinek kiadási jogát. A lépéssel tovább bővült a Qt mögött álló vállalatok sora, és várhatóan a keretrendszert használó cégek is jobb tanácsadáshoz és támogatáshoz jutnak.

A Qt a Trolltech megvásárlása nyomán került a Nokiához még 2008-ban, azóta a fejlesztői rendszer a mobilgyártó ökoszisztéma-stratégiájának központi elemét képezte, mind a Symbian, mind a Meego platform számára a Qt jelentette volna a fejlesztői alapot. A Nokia azonban a Microsofttal kötött szövetség nyomán nem fogja ugyanolyan sebességgel fejleszteni az eszközt, a Windows Phone 7 elsődleges mobil operációs rendszerré emelésével a Qt elvesztette a relevanciáját. A redmondiak rendszerére Visual Studióval és XNA Game Studióval lehet fejleszteni, a MeeGo pedig egyelőre lekerült a készülékgyártó prioritáslistájáról.

qt

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Qt-ot természetesen nem fenyegette a megszűnés veszélye, a Trolltech felvásárlásakor a Nokia vállalta, hogy ha valamikor befejezi a termék fejlesztését, akkor kiadja a forráskódot, így legrosszabb esetben tisztán közösségi projektként élt volna tovább az eszköz. A Digia szárnyai alatt azonban a Nokia jövőbeni döntéseitől függetlenül is komoly vállalati háttér lesz a Qt mögött, amely megnyugtathatja az eszközt használó cégeket.

A Digia a Nokiához hasonlóan finn cég, hosszú ideje foglalkozik Qt-tal kapcsolatos tanácsadással és kereskedelmi tevékenységekkel, a kereskedelmi licencek így szervesen illeszkednek a cég portfóliójába. A platform szempontjából az egyetlen jelentős problémát az jelentheti, ha a Digia saját fejlesztéseit nem a Nokia által eddig használt LGPL licenc alatt fogja kiadni - ez ugyanis könnyen a rendszer töredezéséhez vezethetne, a Digia azonban egyelőre nem siet megnyugtatni az emiatt aggódókat.

A Digia azonban egyelőre nem lesz jelentős tényező a Qt fejlesztésében, a Nokia sem a platform fejlesztőitől nem vált meg, sem a termékhez kapcsolódó szerzői jogokat nem adta át - az ügylet kizárólag a kereskedelmi licencekre és az egyéb, a platformmal kapcsolatos üzleti szolgáltatásokra vonatkozik. A Qt fejlesztésében tehát egyelőre továbbra is a Nokia viszi a prímet, a Digia pedig - ahogy eddig is - hozzájárul a platform sikeréhez a saját fejlesztői révén.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról