Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 2. 12:44

Vevőt keres a Qt-ra a Nokia

Meg nem erősített információk szerint a Nokia eladásra kínálja a Qt-tal kapcsolatos tulajdonait. Az ausztrál fejlesztői csoportokat feloszlatták, a Qt 5 szeptemberi kiadása azonban várhatóan nem késik.

A Nokia bezárta a Qt ausztrál irodáit, ahol a fejlesztői keretrendszer fontos elemeit készítették - derül ki a finn gyártó belső levelezőlistájáról. Ennél is fontosabb információ, hogy belsős információk szerint a Nokia a Qt eladása mellett döntött és megbízta Sebastian Nyströmöt, a keretrendszerért felelős alelnököt a vevő megkeresésével és az eladás levezénylésével. A döntés várható volt, miután a Nokia a napokban az utolsó, Qt alatt programozható platformját, a Meltemit is megszüntette.

A brisbane-i irodában a Qt kulcsfontosságú elemeit fejlesztették, a Qt3D, a QtDeclarative, a QtMultimedia, QtSensors, QtSystems és a QtLocation modulok tartoztak ide, illetve itt dolgozott a minőségbiztosításért felelős csoport is. A keretrendszer fejlesztésében a csapatok kiesése komoly fejtörést okozott, a fejlesztett modulok ugyanis hiába készültek el gyakorlatilag teljesen, a jövőbeli karbantartásuk és továbbfejlesztésük kétségessé vált, főleg, hogy a Finnországban dolgozó nokiás Qt-fejlesztők sorsa is bizonytalanná vált.

Meginog a Qt?

A Qt fejlett C++ fejlesztői környezet, amelyben keresztplatformos mobil és asztali alkalmazások készíthetőek. A Qt eredetileg a norvég Trolltech terméke, a céget 2008-ban vásárolta fel a Nokia, a frameworköt pedig hamarosan kinyitotta, a projekt vezetését nyílt modellre állította át, a nyílt forráskódú verziót pedig GPL helyett LGPL alatt licencelték újra. A keretrendszer ennek köszönhetően rendkívül népszerűvé vált, a Google Earth-től a Skype-ig, a Last.fm-től a KDE-ig számtalan asztali alkalmazás használja, a nagy cégek közül pedig az Intel és a Research In Motion számít fontos hozzájárulónak. A Qt a MeeGo fontos eleme volt, az utódprojekt Tizenben azonban hivatalosan nem támogatott a keretrendszer.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ausztrál csapatok feloszlatása nyomán a Qt fejlesztése nem feltétlenül áll le, az elvégzett munkáért azonban nem a Nokia fizeti a jövőben a csapatot. Mivel a Qt nyílt forráskódú, a fejlesztésben még számtalan egyéb cég is érdekelt, várhatóan az ausztrál dolgozók hamarosan más, a Qt fejlesztésében szintén érdekelt vállalat alkalmazásába kerülnek át. Az egyik ilyen érdeklődő a RIM lehet, amelynek következő generációs Cascade UI felülete Qt-ban készült és a BB10 ökoszisztémának is központi eleme lesz a Qt. A RIM egyébként gyorsan reagált, két állást meg is hirdetett a projekt weboldalán.

Más viszi tovább

A Symbian, a Maemo/Meego és a Meltemi fejlesztéseinek befagyasztása, illetve a fejlesztői csapatok feloszlatása, illetve elbocsátása után a várakozásoknak megfelelően most a Qt fejlesztőkörnyezet van soron. A Nokia ezzel az összes saját fejlesztésű platformját megszüntette, így az egyetlen, hosszú távon támogatott rendszer a jövőben a Windows Phone lesz. Az alkalmazásfejlesztéssel a gyártó nem állt le, a Lumia sorozathoz gőzerővel készülnek az egyre színvonalasabb alkalmazások, a térképszoftvertől a kameraalkalmazásig saját appokat kínál telefonjain a Nokia.

A Qt fejlesztői keretrendszer következő, 5-ös verziójának megjelenését egyébként a fejlesztésért felelős csapat előbb augusztusra, majd szeptemberre ígérte, a projekt weboldalán jelenleg is ez utóbbi dátum szerepel, ezt várhatóan a friss fejlemények sem fogják negatívan befolyásolni.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.