Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 2. 12:44

Vevőt keres a Qt-ra a Nokia

Meg nem erősített információk szerint a Nokia eladásra kínálja a Qt-tal kapcsolatos tulajdonait. Az ausztrál fejlesztői csoportokat feloszlatták, a Qt 5 szeptemberi kiadása azonban várhatóan nem késik.

A Nokia bezárta a Qt ausztrál irodáit, ahol a fejlesztői keretrendszer fontos elemeit készítették - derül ki a finn gyártó belső levelezőlistájáról. Ennél is fontosabb információ, hogy belsős információk szerint a Nokia a Qt eladása mellett döntött és megbízta Sebastian Nyströmöt, a keretrendszerért felelős alelnököt a vevő megkeresésével és az eladás levezénylésével. A döntés várható volt, miután a Nokia a napokban az utolsó, Qt alatt programozható platformját, a Meltemit is megszüntette.

A brisbane-i irodában a Qt kulcsfontosságú elemeit fejlesztették, a Qt3D, a QtDeclarative, a QtMultimedia, QtSensors, QtSystems és a QtLocation modulok tartoztak ide, illetve itt dolgozott a minőségbiztosításért felelős csoport is. A keretrendszer fejlesztésében a csapatok kiesése komoly fejtörést okozott, a fejlesztett modulok ugyanis hiába készültek el gyakorlatilag teljesen, a jövőbeli karbantartásuk és továbbfejlesztésük kétségessé vált, főleg, hogy a Finnországban dolgozó nokiás Qt-fejlesztők sorsa is bizonytalanná vált.

Meginog a Qt?

A Qt fejlett C++ fejlesztői környezet, amelyben keresztplatformos mobil és asztali alkalmazások készíthetőek. A Qt eredetileg a norvég Trolltech terméke, a céget 2008-ban vásárolta fel a Nokia, a frameworköt pedig hamarosan kinyitotta, a projekt vezetését nyílt modellre állította át, a nyílt forráskódú verziót pedig GPL helyett LGPL alatt licencelték újra. A keretrendszer ennek köszönhetően rendkívül népszerűvé vált, a Google Earth-től a Skype-ig, a Last.fm-től a KDE-ig számtalan asztali alkalmazás használja, a nagy cégek közül pedig az Intel és a Research In Motion számít fontos hozzájárulónak. A Qt a MeeGo fontos eleme volt, az utódprojekt Tizenben azonban hivatalosan nem támogatott a keretrendszer.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az ausztrál csapatok feloszlatása nyomán a Qt fejlesztése nem feltétlenül áll le, az elvégzett munkáért azonban nem a Nokia fizeti a jövőben a csapatot. Mivel a Qt nyílt forráskódú, a fejlesztésben még számtalan egyéb cég is érdekelt, várhatóan az ausztrál dolgozók hamarosan más, a Qt fejlesztésében szintén érdekelt vállalat alkalmazásába kerülnek át. Az egyik ilyen érdeklődő a RIM lehet, amelynek következő generációs Cascade UI felülete Qt-ban készült és a BB10 ökoszisztémának is központi eleme lesz a Qt. A RIM egyébként gyorsan reagált, két állást meg is hirdetett a projekt weboldalán.

Más viszi tovább

A Symbian, a Maemo/Meego és a Meltemi fejlesztéseinek befagyasztása, illetve a fejlesztői csapatok feloszlatása, illetve elbocsátása után a várakozásoknak megfelelően most a Qt fejlesztőkörnyezet van soron. A Nokia ezzel az összes saját fejlesztésű platformját megszüntette, így az egyetlen, hosszú távon támogatott rendszer a jövőben a Windows Phone lesz. Az alkalmazásfejlesztéssel a gyártó nem állt le, a Lumia sorozathoz gőzerővel készülnek az egyre színvonalasabb alkalmazások, a térképszoftvertől a kameraalkalmazásig saját appokat kínál telefonjain a Nokia.

A Qt fejlesztői keretrendszer következő, 5-ös verziójának megjelenését egyébként a fejlesztésért felelős csapat előbb augusztusra, majd szeptemberre ígérte, a projekt weboldalán jelenleg is ez utóbbi dátum szerepel, ezt várhatóan a friss fejlemények sem fogják negatívan befolyásolni.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.