Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 1. 13:58

Kevesen kérnek állami támogatást a digitális átálláshoz

Rövidesen indul a tavasszal megkezdett digitális átállás tesztprogram szerelési szakasza, jelentette be a programot koordináló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A két térségben zajló támogatási projekt iránt meglehetősen gyér az érdeklődés, pedig lenne kit támogatni.

Meglepően szerény érdeklődés mutatkozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kezdeményezett Digitális Átállás Tesztprogram eszköztámogatási konstrukciója iránt. A szervezet tavasszal jelentette be, hogy két térségben is elindítja a projektet, melynek elsődleges célja, hogy felmérje, hány rászoruló háztartás igényel állami segítséget ahhoz, hogy az analóg lekapcsolást követően is tévézhessen ingyenesen, vagy jelentős kedvezménnyel.

A tesztprogram első lépéseként az NMHH a szociálisan leginkább rászorulók adatait gyűjtötte össze a Magyar Államkincstártól, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól és a települési önkormányzatok jegyzőitől. A hatóság felmérői ezt követően májusban összesen 4255, a nyilvántartás szerint szociálisan rászorult személy háztartását keresték fel Sopronban és a Barcsi kistérségben. A két térségben végül összesen 506 háztartás jelezte, hogy igénybe venne állami támogatást ahhoz, hogy a tévékészüléket a digitális adás vételére fel tudja készíteni - a háztartások többsége ehhez az ingyenesen fogható DVB-T vételt választotta.

Az évek óta súlyos munkanélküliséggel küzdő Barcsi kistérségben a tesztprogram keretein belül 417 szociálisan rászoruló részesül az állami támogatásban, többségük (367 fő) televíziókészülékét az NMHH által felkért szakemberek teszik alkalmassá a digitális adás vételére. Ötvenen a támogatás formájaként valamely szolgáltató kedvezményes, a tesztprogram keretében kialakított havidíjas műsorcsomagját választották, náluk a kiválasztott szolgáltató köti be a digitális vételhez szükséges eszközöket szintén az elkövetkező hetekben.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Sopronban kisebb volt az érdeklődés az állami támogatás iránt, azt összesen 89-en igényelték, közülük 81-en kérték az átalakító berendezés (dekóder, set-top-box) beszerelését az NMHH-tól, 8-an pedig valamely szolgáltatóval kötnek szerződést. A vevőkészülékek (set-top boxok) beszerelése a jövő héten kezdődik az érintett háztartásokban.

A tesztprogram új szakaszba lépése továbbra sem jelenti azt, hogy az analóg sugárzást az adott területeken belátható időn belül lekapcsolják. A hatóság már a teszt indításakor hangsúlyozta, hogy a projekt elsősorban arra lesz jó, hogy az országos digitális átállási ütemterv meghatározásához segítséget nyújtson. Az idő márpedig egyelőre nem sürget, a földfelszíni analóg tévésugárzást legkésőbb 2014. december 31-ig kell lekapcsolni - minderre nem csak a jobb minőségű tévészolgáltatások miatt van szükség, hiszen a felszabaduló frekvenciákat éppen a vidéki, elmaradottabb régiók vezeték nélküli szélessáv-ellátottságának költséghatékony növelésére lehet felhasználni.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 16. 14:12

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.