Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Költségcsökkentés áldozata lett a Nokia Meltemi

Bodnár Ádám, 2012. július 30. 11:41
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Reutersnek nyilatkozó bennfentesek szerint a Nokia költségtakarékossági okokból befejezte a Meltemi kódnevű mobiltelefonos szoftver fejlesztését. A Linux-alapú platform feladata az Series 40 leváltása lett volna.

hirdetés

A Nokia tavaly szeptemberben beszélt először a Meltemiről - a Linuxra épülő platform célja az lett volna, hogy leváltsa az elavult S40-et és megállítsa az olcsó androidos mobilok térnyerését. Az 1999-ben a Nokia 7110 készülékkel bemutatkozott Series 40 a legelterjedtebb mobilos platform jelenleg, a finn vállalat története során mintegy 2 milliárd készüléket értékesített ezzel a szoftverrel. A Series 40 azonban nélkülözi a modern okostelefonos operációs rendszerek számos képességét, például nem támogatja több alkalmazás egyidejű futtatását, és nem rendelkezik natív API-kkal sem, ami megnehezíti a hardver képességeire erőteljesen építő, összetett alkalmazások fejlesztését. A platformon Java és Flash Lite alkalmazások futhatnak.

A Meltemivel a Nokia célja a Series 40 leváltása lett volna, az új platform kiküszöbölte volna a Series 40 legfontosabb hiányosságait - a Qt keretrendszerrel pedig a fejlesztők is egy modern eszközt kaptak volna a kezükbe alkalmazások készítéséhez. Bár a piac legnagyobb növekedést felmutató szegmensét egyértelműen az okostelefonok jelentik ma, még mindig sokkal több "hagyományos" készüléket adnak el, amelyekre főképp a fejlődő országokban mutatkozik erőteljes kereslet. A Nokia feltehetően úgy gondolta, egy naprakész, új szoftver segítségével megerősítheti helyzetét a 100-200 dollár közötti áron kapható mobilok szegmensében, amelyet egyre erőteljesebben támadnak a legolcsóbb androidos modellek. Nagy kérdés, vajon a Meltemi nélkül a Nokia hogyan tudja megújítani kínálatát ebben a kategóriában.

Júniusban a Nokia több mint 10 ezer dolgozójának elbocsátása mellett döntött, miután a cég rádöbbent, egyelőre nem tud teret nyerni a jövedelmező okostelefon-szegmensben, és forgalma rendkívül gyorsan zuhan. A nemrég zárult második negyedévben 7,5 milliárd eurós bevételt ért el a Nokia, ez éves szinten 19 százalékos csökkenést jelent, a cég üzemi vesztesége 487 millió euróról 826 millióra emelkedett. A cég tájékoztatása szerint 73 millió hagyományos ("buta") telefon fogyott 3 hónap alatt, ami enyhe, két százalékos növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest, sz okostelefonos üzletág azonban összerogyott, az egy évvel ezelőtti 16,7 millió után most csak 10,2 millió kelt el.

A Nokia kénytelen volt belátni, hogy egy jó ideig nem lesz akkora szereplője a mobil- és okostelefonpiacnak mint pár évvel ezelőtt, és tartósan be kell rendezkednie a kisebb vállalatméretre. A nyereségesség javítása érdekében a vállalat lelő számos kutatás-fejlesztési projektet, amelynek eredményeképp bezárja Ulmban (Németország) és Burnabyben (Kanada) található létesítményeit. Ennek a folyamatnak lehet a része a Meltemi lelövése is. A Reuters cikke szerint az első Meltemi-alapú mobiloknak az eredeti tervek szerint már piacra kellett volna kerülnie.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.