Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 30. 13:31

Elkészült a PhoneGap 2.0

Elkészült a PhoneGap 2.0, a nyílt forráskódú alkalmazásfejlesztői keretrendszer új verziója - jelentette be az Adobe. Az új verzió számos új funkcióval gazdagodott és immár támogatja a Windows Phone platformot is.

Megérkezett a keresztplatformos fejlesztői keretrendszer új verziója - jelentette be a fejlesztésből oroszlánrészt vállaló Adobe. A nyílt forráskódú keretrendszerben azonos kódbázisból lehet különböző platformokon futó "natív", alkalmazásboltokba feltölthető appokat készíteni, HTML-CSS-JavaScript alapokon. A keretrendszer nagy előnye még a webes alkalmazásokkal szemben, hogy hozzáfér az okostelefonok szenzoraihoz és hardverelemeihez, így a kamerától a gyorsulásmérőig számtalan API-t tartalmaz.

Szabad, erős

"A PhoneGap közösség nagyobb és erősebb mint valaha, a Google, a Microsoft, a RIM és a HP is az új hozzájárulók listáján található" - mondta Andre Charland, az Adobe PhoneGap műszaki igazgatója. "A nagyobb közösségnek és az Adobe erőforrásainak köszönhetően sokkal gyorsabban készülnek el a PhoneGap új verziói mint egy évvel ezelőtt."

A PhoneGap 2.0 egy teljesen újraírt JavaScript stacket használ, amely (főleg iOS-en) számottevően gyorsabb a korábbi implementációnál. A Cordovajs egyébként leváltja a korábbi platformspecifikus JavaScript-implementációkat is és egységes motorral szolgálja ki az összes támogatott platformot. Az egységes stack létrejötte széleskörű iparági összefogás eredménye, az Adobe, az IBM, a RIM és számos egyéb cég is hozzájárult a fejlesztéshez.

A Cordovajs az egységesítésen túl a PhoneGap moduláris felépítését is támogatja, a keretrendszert használó fejlesztők szabadon dobhatnak ki vagy adhatnak hozzá rendszerhívásokat, ez a PhoneGap Plugins rendszer továbbgondolása, a "gyári" Cordova API-készlet így gyakorlatilag egy ilyen modulnak felel meg. A rugalmasság előnye, hogy az egyszerűbb alkalmazás méretéhez csak a szükséges API-k adódnak hozzá, nagyon komplex alkalmazások esetében pedig a fejlesztők tetszés szerint bővíthetik a programozási interfészeket.

További újdonság a Cordova WebView, amely nagyobb natív alkalmazások számára teszi elérhetővé a renderelőmotort, így HTML-CSS-JS elemeket jeleníthetünk meg nem-PhoneGap alkalmazásoksban is. Az újdonságok között megtalálható még a Windows Phone támogatása, egy új távoli hibakereső eszköz, szabványosított parancssoros interfész és az újraírt dokumentáció is, valamint egészen megújult az iOS-es alkalmazások elkészítési mechanizmusa.

A Flash utáni korszak

Az Adobe egyébként tavaly októberben vásárolta meg a PhoneGap fejlesztőjét, a Nitobit, a fejlesztői keretrendszert pedig mobilos stratégiájának egyik fő pillérévé tette. A keretrendszer alapkódját az Apache Software Foundationnek adományozták és Apache Software License 2.0 alatt megnyitották, a projekt neve Cordova lett. A fejlesztés oroszlánrészét továbbra is az Adobe végzi, azonban a Google, a Microsoft és egyéb szereplők is elkezdtek szerepet vállalni a projektben. Az Adobe egyébként megtartotta a PhoneGap márkanevet, amely a Cordova saját kiadású, zárt kódot is tartalmazó kiadását jelenti.

A PhoneGap egy olyan "csomagolás", amely a HTML-CSS-JavaScript alkalmazásokból "natív", nem a böngészőben, hanem a hivatalos natív rendszerhívásokat használó alkalmazást gyárt, amelyet így fel lehet tölteni az adott platformok alkalmazásboltjába. A webes alkalmazásoktól eltérően a PhoneGap nagy előnye, hogy támogatja a hardveres szenzorokat, így a gyorsulásmérőtől a kameráig hozzáfér a telefon egységeihez. A másik nagy előny, hogy a különböző platformokra készült alkalmazások közös kódbázist használhatnak, csupán a felületeket érdemes a különböző rendszerek között módosítani a designelvek mentén.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A PhoneGapet használja egyébként a Wikipedia mobilalkalmazása is, ebben készül az androidos és iOS-es alkalmazás. A fejlesztés egyébként folyamatos, a kódbázist folyamatosan portolják a PhoneGap új verzióira. A Wikipedia Windows 8-as alkalmazása azonban nem PhoneGapet használ, hanem közvetlenül HTML-CSS-JavaScript felületet jelenít meg, a Microsoft saját csomagolásában. A keretrendszer flexibilitását jobban mutatja, hogy ezt használja a Logitech Sqeezebox alkalmazása is, amely Wi-Fis távirányítóként és streaming-forrásként használható a médiadobozokhoz.

Az Adobe a PhoneGap mellett az AIR-be csomagolt natív alkalmazásokra fogad, amelyek szintén az alkalmazásboltokból telepíthetőek. A szoftverház reményei szerint ez a két wrapper együtt teljesen kiváltja a mobil Flash fejlesztésének leállításával keletkezett űrt, miközben a meglévő fejlesztői bázist tovább tudja bővíteni.

A fejlesztői keretrendszer Apache-projektje itt található, az új verziót letölteni itt lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról