Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 27. 11:59

Árversenyt robbantana ki a Google az internetpiacon

Műszaki és gazdasági teszt mellett társadalmi kísérlet is a Google kansasi projektje. A felhasználóknak olcsón biztosítanak nagy sávszélességű internetet, ezzel letörik a versenytársak árait, sebességversenyt robbantanak ki,

Elindította lakossági internetszolgáltatását a Google - jelentette be a cég tegnap. A rendszer egyelőre csak Kansas Cityben (Kansas, USA) érhető el, az országos, netán világszintű terjeszkedésről egyelőre nem nyilatkozik a vállalat. A Google Fiber névre keresztelt szolgáltatás látványosan gyors, másodpercenként 1 gigabites le- és feltöltési sebességet kínál a felhasználóknak, ami mintegy százszor sebesebb az átlagos amerikai internetkapcsolatnál.

Nem veszteséges

A Google bejelentése szerint a fogyasztók által kifizetett havidíj és bekötési díj fedezi a rendszer felállításának és működésének költségeit és még bizonyos mennyiségű profitot is termel a keresőóriásnak. A gigabites szolgáltatás havidíja egyébként 120 dollár, a bekötési díj pedig egyszeri 300 dollár. A havidíjért cserébe a felhasználók egy terabájtos Google Drive tárhelyet, le és fel szimmetrikus 1 gigabites sávszélességet biztosító internetkapcsolatot, és 120 tévécsatornát kapnak, a csomag része még egy távirányítóként használható Nexus 7 tablet is. Ha csak az internetkapcsolatot igényli a felhasználó, akkor 70 dollárért azt is megkaphatja, egyéves szerződés kötése esetén pedig még a bekötési díjat is elengedik.

A Google egyébként határozottan állítja, hogy a gigabites internet ilyen áron is nyereséges. "Nincs értelme veszteséggel adni egy terméket" - mondta a Google pénzügyi igazgatója újságírói kérdésre. "De nem is elsősorban a profitról szól, hanem a hozzáférés árának megváltoztatásáról" - tette hozzá Patrick Pichette. A Google kimondott célja tehát letörni az internet- és tévé-előfizetések árait, illetve új lendületet adni a sávszélesség-versenynek.

A gazdaságos kiépítéshez és üzemeltetéshez a Google azonban bevetett néhány trükköt. Az infrastruktúra összes eleme házon belül készül például, az otthonokba szerelt TV-doboztól és Wi-Fi routertől a gerinchálózati eszközökig. A legtöbb telkó külső gyártók eszközeit vásárolja és szereli be, a Google azonban az elmúlt két évben fejlesztett, saját specifikációk szerint felépülő termékeket használ, amelyek fizikai adottságait és a rajtuk futó szoftvert is tetszés szerint módosíthatja, javíthatja. Ezzel nem csak a termékek bekerülési költségein lehet drámai spórlást elérni, de az üzemeltetés is olcsóbb lesz, az eszközök támogatása pedig házon belül kivitelezhető. A Google egyébként saját adatközpontjaiban is egyéni tervezésű hálózati eszközöket és szervereket használ, pontosan ugyanezen előnyök miatt.

Az internet és internet+TV kombinációk mellett a Google a bekötést kifizetőknek (vagy 25 dollárt egy évig fizetőknek) hét évig ingyenes 5 megabites csatlakozást is kínál. Ez a minimumszolgátatás nyilván a potenciális előfizetők, a telepített bázis bővítésének növelésére szolgál és egyúttal fedezi az egész városra kiterjedő internetes hálózat kiépítésének költségeit.

A városi hálózat kiépítési prioritásait egyébként a Google nem határozza meg, a felhasználókra bízza azt. Tíz dollárért lehet regisztrálni a szolgáltatásra, amelyet azokba a "fiberhoodnak" nevezett környékekre vezetnek be, ahol elérték a minimum regisztrációk számát, prioritást pedig a legtöbb regisztrálóval rendelkező kerületek kapnak. Ezzel a Google ügyesen a felhasználók vállára helyezte a marketingfeladatok egy részét, az új szolgáltatásra vágyók valószínűleg személyesen kezdik majd győzködni szomszédaikat a Google ajánlatáról, így a reklámköltségek nagy része is megspórolható.

Nincs killer app?

Az internet sebességének stagnálását persze hálózatüzemeltetők profitéhsége mellett az is indokolja, hogy nincs erős fogyasztói igény a néhány tíz megabitnél sokkal gyorsabb sebességre. Egy 50 megabites csatlakozással már szimultán több HD-adás is streamelhető, a weboldalak betöltődését pedig a szerver és a kliens sebesség fogja vissza, nem a köztes infrastruktúra.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google szerint azonban a tyúk-tojás dilemmával állunk szemben, a sávszélesség stagnálása lelassította az innovációt, a nagy sávszélességet kívánó, végfelhasználót célzó szolgáltatások pedig pont az infrastruktúra hiányosságai miatt nem indultak be soha. A keresőóriás ezért kezébe veszi a gyeplőt és elkezd befektetni az infrastruktúrába - ha elegendő felhasználó használ már a jelenleginél nagyságrendekkel gyorsabb internetet, akkor a cég szerint a "killer appok", a kis sávszélességgel elérhetetlen, ezért az új szolgáltatások iránti keresletet felhajtó szolgáltatások is megérkeznek majd.

A Google célja a kansasi hálózattal kettős: egyrészt le akarja törni a többi szolgáltató árait - a Comcast például a napokban vezette be új, 305 megabites csomagját, ezért azonban havi 300 dollárt kérnek. A másik inkább társadalmi kísérletként fogható fel: ha néhány százezer ember között ilyen sebességű kapcsolat épül ki, az sok mindenben átírhatja az internethasználati vagy médiafogyasztási szokásokat - ezeket szeretné egyre nagyobb léptékben tanulmányozni a Google.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról